Četri veidi, kā mājās līdzsvarot darbu un privāto dzīvi

IKEA pētījuma “Dzīve mājās”* rezultāti liecina, ka valstī noteikto ierobežojumu laikā 34 % Latvijas iedzīvotāju strādāja mājās. Katrs piektais labprāt turpinātu veikt savus darba pienākumus mājās arī turpmāk. Tomēr jāatzīst, ka ne vienmēr viss ir vienkārši – darbs no mājām var radīt grūtības koncentrēties un būt produktīvākiem.  Cieš arī darba un privātās dzīves līdzsvars, 14% aptaujāto atzina, ka tas ir strauji pasliktinājies. Īpaši sarežģītā situācijā ir kuplas ģimenes, kas mitinās šauros mājokļos, tomēr interjera dizaineri zina – ar dažiem praktiskiem knifiem pat nelielu telpu ir iespējams iekārtot tā, lai līdzsvarotu darba un privāto dzīvi.

“Visgrūtāk ir situācijās, kad ir jāstrādā tajā pašā telpā, kur esam raduši atpūsties, ieturēt maltītes vai pavadīt laiku kopā ar ģimeni. Ja vienā telpā jāstrādā vairākiem cilvēkiem, viss kļūst vēl sarežģītāk. Taču arī gadījumos, ja nav iespējas atvēlēt darbam atsevišķu telpu, pastāv dažādi veidi, kā nodalīt darba vietu tā, lai vismaz psiholoģiski būtu sajūta, ka ienāc atsevišķā kabinetā,” iedrošina IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus. Viņam ir vairāki ieteikumi dažādām sadzīves situācijām.

1. Darba stūrīša vietā izveido darba kabinetu

“Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā atdalīt darba vietu no pārējās telpas, ir izmantot aizslietņus. Tie sadala telpu līdzīgi sienai un rada sajūtu par privātu telpu. Šāds risinājums lieti noder, ja nepieciešams neitrāls fons video zvaniem, bet telpā uzturas vēl citi mājinieki vai atrodas personīgās mantas, kuras nevēlies rādīt citiem,” D. Rimkus iesaka.

Interjera dizaineris piebilst, ka līdzīgu efektu var panākt ar aizkariem, kurus var pēc nepieciešamības ērti atvilkt un aizvilkt. Telpas sadalīšanai var izmantot arī, piemēram, dažāda izmēra KALLAX plauktus, kas izskatās labi no visām pusēm. Ja plauktā saliek kastes vai grozus, tas vairs nav caurspīdīgs, turklāt to var ērti izmantot arī neuzkrītošai darbam nepieciešamo mantu glabāšanai.

2. “Ienāc kabinetā” psiholoģiski

D. Rimkus atzīst, ka reizēm cilvēkiem var būt grūtības koncentrēties darbam no mājām. Tas ir tikai dabiski, jo iepriekš taču mājas bija vieta atpūtai. Tomēr to ir iespējams risināt ar nelielu viltību palīdzību – izveidojot birojam līdzīgu vietu, mēs varam sevi psiholoģiski pārliecināt, ka atrodamies darbā. Tas var palīdzēt labāk koncentrēties.

“Galvenais noteikums ir pēc iespējas uzskatāmāk nošķirt darba vietu no pārējām mājokļa zonām. Kaut vai neliels paklājs zem rakstāmgalda var radīt sajūtu par telpu, kurā ienāc no rīta un vakarā atkal to atstāj. Arī krēsls ar augstu atzveltni var radīt zināmu nošķirtības sajūtu. Galda lampa, ko no rīta ieslēdz, noder ne tikai, lai nodrošinātu pietiekamu apgaismojumu darbam, ko nespēj sniegt vien vispārējais apgaismojums, bet arī, lai dotu signālu smadzenēm, ka ir laiks koncentrēties. Ja mājās ir arī bērni, kuriem notiek attālinātās mācības, var vienoties, ka ieslēgtā galda lampa ir signāls netraucēt. Kā zīmi var izmantot arī austiņas,” D. Rimkus saka.

Viņš piebilst, ka ērts risinājums ir arī perforēti dēļi, kurus var izmantot gan sīkumu organizēšanai, gan darba vietas vizuālai nodalīšanai no pārējās telpas. Lai koncentrēšanos neietekmētu sīki trokšņi, var izmantot troksni slāpējošus paneļus, ko piestiprina pie galda, lai varētu strādāt klusumā un mierā.

3. Organizē darba vietu

Strādājot mājās, noteikti ir jāpadomā, kur glabāt darbam vajadzīgās mantas. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja strādā, piemēram, dzīvojamā istabā. Ja saliksi darba lietas slēgtās kastēs vai skapjos, tad varēsi justies droši, ka neviens neredzēs un neaiztiks svarīgus dokumentus, mapes, piezīmes un citas mantas.

“Lai uz rakstāmgalda virsroku neņemtu haoss, kas īpaši slikti izskatās dzīvojamā istabā, ir vērts padomāt par sīkumu organizēšanu. Kastes, rakstāmgalda organizatori, dokumentu turētāji un pat USB lādētāji ar klipšiem ir lieliski palīgi, kad jāsakārto galds pēc darba dienas un kad no rīta ātri jāatrod viss vajadzīgais. Turklāt organizatori var būt labs interjera papildinājums,” saka D. Rimkus.

4. Izveido mobilu darba staciju

Tiem, kam nav iespēju iekārtot pastāvīgu darba vietu un ir jāstrādā, piemēram, pie ēdamgalda vai pat vairākas reizes dienā jāmaina vieta, D. Rimkus kā labāko risinājumu iesaka pārvietojamus ratiņus.

“Ar šādiem ratiņiem virtuvē iekārtoto darba vietu var ātri un ērti pārvērst atpakaļ par ēdamgaldu, un klēpjdatoru, dokumentus un lādētājus var veikli pārvietot tur, kur nepieciešams. Ratiņi ar kārtīgām kastēm un organizatoriem iedvesmos produktīvam darbam. Starp citu, arī ērtam un ergonomiskam krēslam atradīsies vieta pat nelielā mājoklī – vakarā to vienkārši var izmantot kā sēdvietu pie ēdamgalda,” uzskata interjera dizaineris.

Vēl viens mobils risinājums ir klēpjdatora statīvs, ko vakarā var izmantot kā kafijas galdiņu, bet pa dienu kā nelielu darba galdu pie dīvāna vai pat pie gultas. Tāds risinājums ir labs tiem, kam patīk ērti sēdēt, bet vajadzīgs balsts datoram.

“Teju ikvienā mājoklī ir iespējams ierīkot darba vietu strādāšanai stāvus. Tie, kam visu dienu jāstrādā sēdus pozā, nereti jūtas no tā noguruši. Ir pavisam vienkāršs risinājums, kā rakstāmgaldu, virtuves darba virsmu vai palodzi pārvērst paaugstinātā darba vietā – uzliec saliekamo paplāti un gatavs!”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.87032104sec.