Dzeramnaudas ābece - kā rīkoties ārzemēs

Dzeramnauda ir labā toņa jautājums - neviens taču negrib tikt noturēts par skopu vai pārāk izšķērdīgu cilvēku. Ja savas zemes labā toņa jautājumus pārzinām, tad kā ir ar ārzemēm? Tieši ceļojumos bieži var nonākt situācijā, kad ceļotājs nezina, kā īsti ir pieņemts rīkoties situācijā, kad jāatstāj dzeramnauda. Kā īsti rīkoties?

"Dzeramnaudā jāatstāj tik daudz, cik uzskata par vajadzīgu un kā tiek novērtēta apkalpošana," uzsver Marko Montini, Itālijas Tūrisma centrāles direktors Frankfurtē. Savukārt Ilknurs Bodurs, Turcijas vēstniecības darbinieks Vācijā, precizē: "Dzeramnaudu dod par personīgiem pakalpojumiem, tādiem, kur cilvēks iesaistīts." Tātad nav jāatstāj dzeramnauda servisa darbiniekam, kas iznomā auto vai laivas. Savukārt gidiem, taksistiem, bagāžas nesējiem un istabenēm gan pieklājas atstāt dzeramnaudu.

Gidu dzeramnaudas apjoms atkarīgs no ekskursijas apjoma un kvalitātes un to parasti savāc no visiem tūristu grupā esošajiem cilvēkiem. Savukārt attiecībā uz taksistu dzeramnaudu visā pasaulē ir spēkā tradīcija, ka nobraukto summu noapaļo uz augšu. Nesējiem dod vienu eiro par katru bagāžas vienību, bet istabenei - vienu eiro par dienu. Tas, vai dot dzeramnaudu bārmenim, atkarīgs no viņa ieguldītā darba - ja vienkārši tiek pasniegta kolas pudele, nav jādod dzeramnauda.

Kopumā Eiropā valda likums - jo tālāk uz ziemeļiem, jo mazāka dzeramnauda jāatstāj. Piemēram, Dānijā vispār nav pieņemts atstāt dzeramnaudu. Austrijā, Francijā un Spānijā pieņemts atstāt piecus līdz desmit procentus summas, savukārt Itālijā tiek gaidīti vismaz desmit procenti, savukārt Turcijā ar "tikai piecu procentu" dzeramnaudu nevar atstāt pozitīvu iespaidu.

Ārpus Eiropas dzeramnaudā labprāt tiek pieņemti eiro vai ASV dolāri. Jāņem gan vērā, ka tad jāatstāj banknote, jo monētas bieži citur nav derīgas, respektīvi, ir grūtības tās samainīt. Tā kā mazākā eiro banknote ir pieci eiro, labāk nēsāt līdzi viena dolāra banknotes. Ēģiptē dzeramnaudu dod personiski, savukārt Francijā, Spānijā un Turcijā to atstāj uz galda vai rēķina šķīvītī. ASV vienkāršā noapaļošana uz augšu būtu sociāls grēks - tur dzeramnaudā tiek sagaidīti vismaz 15 procenti no neto summas. Labā restorānā - pat 20%.

Ārpus ASV tiek negatīvi uzlūkoti gadījumi, kad klients maksā ar karti un dzeramnaudas apjomu pieskaita kopējai summai, jo tā dzeramnauda tiek aplikta ar nodokļiem un uzreiz nenonāk pie viesmīļa. Labāk ir atstāt dzeramnaudu skaidrā naudā.

Dzeramnaudas nav lidojumu pavadoņiem - stjuartēm ir noteikts neņemt dzeramnaudu. Dzeramnaudu nedod arī ātrās ēdināšanas iestādēs.

Turcijā un Itālijā restorāna čekos iespējams atrast vārdus Kuver vai Coperto - tas nozīmē maksu par galda uzklāšanu, bet tā nav dzeramnauda! To jāatstāj atsevišķi. Arī franču Service compris (Iekļauta apkalpošana) nav jāuztver burtiski.

Savukārt pakalpojumi, kas tiek saņemti pēc rēķina nomaksas, nav jāapmaksā, par to pasaka paldies - vēlams, vietējā valodā. Piemēram, ūdens un avīze pie kafijas Austrijā un Francijā vai maize un olīvas Spānijā nav jāapmaksā – to sponsorē iestāde.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Uzņēmumi


Rija Domus Hotel
,


Estravel Latvia
,


Grand Palace Hotel
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13628292sec.