Padomi, kā neapjukt zviedru suvenīru bodītē

Viens no visu laiku pazīstamākajiem Zviedrijas suvenīriem ir koka zirdziņš. Mūsdienās tie bieži ir lakoti baltā krāsā un izrotāti ar melniem punktiņiem. To ražošana uzsākta aptuveni 1840. gadā ciematiņos pie Moras, tāpēc senāk šīs koka rotaļlietas mēdza saukt arī par Morahäst (Moras zirgiem). Senāk zirgu darināšana bija mežstrādnieku nodarbe sliktiem laikapstākļiem, mūsdienās tos darina darbnīcās izzāģējot, tomēr lielākā tiesa darba tomēr vēl aizvien ir īsts roku darbs. Tiek izgrebta zirga forma, zirdziņš tiek apzīmēts ar ziediem un beigās nolakots. Mūsdienās koka zirdziņus visvairāk ražo Nusnäs ciemā pie Siljan ezera.

Otrs zvērs, kas īpaši izceļas zviedru suvenīru jomā, protams, ir alnis. Dažāda lieluma plīša aļņi pieejami gan tūrisma informācijas centros, gan suvenīru bodītēs, gan arī rotaļlietu veikalos. Lielpilsētās atrodami arī dizaineru mēbeļu veikali, kur alnīti var dabūt arī kā smalku svečturi vai vilnas segas musturu.

Kā suvenīrs bērniem vienmēr noder Pepijas Garzeķes tematiskās rotaļlietas - vai nu pati Pepijas lelle, kas darināta pēc klasiskajām dāņu mākslinieces Ingridas Vangas Nimanas zīmējumiem. Pieejams ir arī Pepijas pērtiķītis Nilsona kungs vai Pepijas zirgs, ko zviedriski sauc par Lilla Gubben (vecītis). Īpaši jaukas ir bērnu zeķbikses ar Pepijas Garzeķes motīviem. Tās ražo uzņēmums Nova-Li un nopirkt tās var bērnu apģērbu veikalos, piemēram, Guppi veikalā Stokholmā (Hötorget 13).

Tā kā Skandināvijā ziemas vakari un naktis ir gari, rokdarbiem vēl aizvien tiek veltīts daudz laika - dažādu krāsu un lielumu austi paklāji, kas krāsoti ar dabiskajām krāsām, ir lieliska dāvana. Arī linu audzēšanai un apstrādei Zviedrijā ir senas tradīcijas. Gandrīz visos amatnieku preču veikalos pieejami skaisti trauku dvielīši, salvetes, galdauti un sedziņas, ko rotā skaistas koka mājiņas uz saulrieta fona vai pārsteidzošā kārtā arī kāds alnis. Plašā piedāvājumā pieejami arī adījumi.

Katrā pārtikas preču veikalā un arī Arlandas lidostas specialitāšu veikaliņā var iegādāties gardus un īpatnējus brūkleņu vai lāceņu ievārījumus (Lingonsylt un Hjortronsylt). Lielisks kulinārs suvenīrs ir briežgaļas vai aļņa gaļas škiņķis.

Tomēr pats labākais suvenīrs, iespējams, ir arī pats lētākais - no kadiķa koka darināts sviesta nazītis smaržo lieliski, sver pavisam nedaudz un to iespējams iegādāties jebkurā pārtikas preču veikalā. Un tas neapšaubāmi ir pagalam zviedrisks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Uzņēmumi


Ventspils TIC
,


Krāslavas TIC
,


Valmieras TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.26855588sec.