Kā izvairīties no bīstamiem atgadījumiem ceļojumā

Ceļot - tas ir skaisti. Ceļošana izglīto, sniedz atpūtu, satuvina ar citām kultūrām. Tomēr ceļošana var būt arī bīstama. Jāatzīst, ka uz jautājumu, vai uz kādu valsti vai reģionu ir bīstami doties, nav īsti precīzas atbildes, jo nepatikšanas var gadīties jebkur. Tūristiem dažreiz nākas saskarties ar daudzām problēmām, piemēram, zādzībām, aplaupīšanu, izspiešanu, vardarbību un pat ieslodzījumu. Lai izvairītos no nepatikšanām ārzemēm, der ievērot šādus ieteikumus.

Nekādā gadījumā nevajag tēlot varoni. Lielākoties sliktie no tūristiem vēlas tikai naudu. Jo ātrāk un vienkāršāk nauda tiek atdota, jo mazāka iespēja, ka upurim notiks kas ļauns. Vislabāk ir turēt gatavībā kādu naudas banknoti, ko atdot laupītājam, nemaz neķeroties pie naudas maka. Lielākā daļa ielu laupītāju ir ar mieru atņemt mazāku, bet vieglāk iegūstamu naudas summu.

Trīs lietas vienmēr jāpatur prātā - taksometri, telefoni un dzeramnauda. Jebkurā ceļojumā ir svarīgi zināt, kā sameklēt taksometru, kā izmantot vietējo telefonu (jātur gatavībā monētas) un cik daudz dzeramnaudas jādod apkalpojošam personālam (tas nodrošina labu servisu un attieksmi). Ja visi trīs jautājumi ir noskaidroti, cilvēks nepieciešamības gadījumā var piezvanīt, kā arī saprot, ka drīkst paļauties uz šveicara vai taksometra vadītāja brīdinājumiem vai ieteikumiem. Tāpat derētu noskaidrot, kādi ir vietējie glābšanas dienestu - ātrās palīdzības, ugunsdzēsēju un policijas - telefonu numuri. Ieteicams arī apgūt dažus vārdus vietējā valodā - Palīgā var izrādīties tikpat noderīgs kā Paldies vai lūdzu.

Ieteicams sagādāt kopijas visiem svarīgākajiem dokumentiem un papīriem - pasei, vīzām, biļetēm, pošu pasei, rezervācijas apstiprinājumiem. Pašu svarīgāko dokumentu kopijas var arī notariāli apstiprināt. Nokopēt var arī maksājumu un banku kartes, tomēr kopēt vajag tikai to priekšpusi - aizmugurē taču redzams drošības kods un paraksts, kam nevajag nokļūt negodīgu cilvēku rokās. Uz kredītkartes kopijas der pierakstīt arī starptautisko telefona numuru, uz kuru zvanot nepieciešamības gadījumā var bloķēt bankas karti.

Finansu līdzekļus ceļojumā noteikti ieteicams uzglabāt atsevišķi. Noteikti nevajag nēsāt visu ceļojuma budžetu līdzi! Skaidras naudas un svarīgāko dokumentu kopiju uzglabāšanai iespējams izmantot viesnīcas centrālo vai numura seifu.

Jo mazāk cilvēks līdzinās ārzemniekam vai tūristam, jo drošāka ir uzturēšanās svešā pilsētā vai valstī. Tas nozīmē, ka der pievērst uzmanību tam, kā ģērbjas un izturas vietējie ļaudis. Tiem tūristiem, kas domā, ka Rolex pulkstenis uz rokas un zelta ķēde ap kaklu ir pilnīgi normālas parādības, nav jābrīnās, ka piesaista nevēlamu elementu uzmanību. Arī jaunākā spoguļkamera burtiski pievelk zagļu skatienus. Īsāk sakot - tie, kas atklāti rāda, ka ir daudz turīgāki nekā apkārtējie, bieži paši pievilina zagļus.

Komunikācija ir svarīga - īpaši tad, kad esat ceļojumā. Vislabāk ir regulāri sazināties ar kādu no mājiniekiem un uzturēt ar tiem kontaktus. Mājiniekiem ir jāzina gan viesnīcas, kur uzturēsieties, gan lidojumu vai pārbraucienu laiki un lidsabiedrības, gan telefona numuri, uz kuriem vajadzības gadījumā zvanīt. Jāpiedomā, vai var vienkārši apsolīt, ka katru dienu atsūtīs kādu e-pasta vēstuli, jo ne visur internets ir pieejams. Savukārt, ja vēstule nepienāks, mājinieki var aiz uztraukuma jau paspēt nosirmot, kaut arī cēlonis vēstules nepienākšanai ir tikai tas, ka viesnīcā nav interneta pieslēguma. Vislabāk ir komunikācijas līdzekļus noteikt turpat uz vietas, kur labāk redzams, kā ērtāk kontaktēties - zvanot no mobilā telefona, no viesnīcas tālruņa vai sūtot e-pastu.

Vakarā dodoties izklaidēties, nedrīkst klīst apkārt vienatnē. Pat tad, ja ceļojat viens, ieteicams atrast kādu, kas dodas līdzi uz krodziņiem vai dejām. Tumšās ieliņās ieteicams pārvietoties pēc iespējas tālāk no māju ieejas durvīm vai pagalmiem. Lielākā daļa laupīšanu vai izvarošanu sākas ar to, ka upuris tiek ierauts tumšā kāpņu telpā vai sānu ieliņā. Jo tālāk no šādām vietām, jo drošāk. Ļoti svarīga ir piesardzība attiecībā uz alkoholu, jo alkohols mazina dabiskos drošības un piesardzības instinktus. Alkohola reibumā cilvēks noslēdz draudzību ar šaubīgiem tipiem un nākamajā rītā vairs nezina, kas īsti iepriekšējā vakarā noticis.

Daudzviet tūristi nevar justies droši pat attiecībā uz vietējās policijas spēkiem, jo negodīgi likumsargi mēdz izmantot tūristus, lai par kādu izdomātu likuma pārkāpumu iekasētu soda naudas, ko patur sev. Vienīgā izeja no situācijas, kad tūristam šķiet, ka pārkāpums nav patiess, ir mēģināt sazvanīt savas valsts vēstniecību. Protams, tādā gadījumā ir jāzina vēstniecības telefona numurs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 21.04.2024 Liepājas restorānu nedēļa aicina Liepājas reģiona TIB
Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Uzņēmumi


Novatours
,


Rixwell Old Riga Palace Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46193194sec.