Kas jāņem vērā, izvēloties vasaras nometni bērnam? [1]

Sākoties vasaras sezonai, daudzi vecāki sūta savas atvases uz bērnu vasaras nometnēm, kas paredzētas saturīgai, lietderīgai brīvā laika pavadīšanai un bērna vispusīgai attīstībai. Tomēr, izvēloties nometni savam bērnam, jāņem vērā ne tikai tāds kritērijs kā nometnes programmas saturs, bet arī citi ne mazāk svarīgi bērna labsajūtas kritēriji, piemēram, higiēnas prasību ievērošana, drošības pasākumi nometnē un citi rādītāji.

Valsts izglītības satura centra mājaslapas www.nometnes.gov.lv sadaļā Nometnes / Nometņu karte var iepazīties ar 2015. gadā oficiāli reģistrētājām bērnu nometnēm. Minētajā vietnē ikviens var pārliecināties, vai bērnam izvēlētā vasaras nometne būs droša: vai tā atbilst visām obligātajām prasībām un ir saņēmusi nepieciešamos saskaņojumus un atļaujas no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (atzinums par nometnes vietas atbilstību ugunsdrošības prasībām), Pārtikas un veterinārā dienesta (dokuments, kas apliecina, ka dalībnieku ēdināšanas pakalpojums reģistrēts Pārtikas un veterinārajā dienestā)  un arī Inspekcijas (atzinums par nometnes atbilstību higiēnas prasībām.)

Oficiāli reģistrēto nometņu atbilstība higiēnas prasībām tiek izvērtēta no Inspekcijas puses, bet arī vecāki paši papildus pirms līguma slēgšanas ar nometnes vadību var papildus pārliecināties par nometnes atbilstību: iepazīties ar nometnes apkārtni, pievēršot pastiprinātu uzmanību telpu (īpaši sanitāro telpu) tīrībai, kārtībai un to nodrošinājumam (ierīces darbojas, ir tualetes papīrs), pārliecināties, ka ir iespēja nomazgāt rokas pirms ēdienreizes un pēc tualetes apmeklējuma (ierīces darbojas, ir ziepes, roku susināšanas līdzekļi), noskaidrot, vai rotaļu laukumā un sporta zonā esošās ierīces nav bojātas un ir labi nostiprinātas, vai tuvumā esošās ūdenstilpes ir norobežotas. Iesakām vecākiem arī noskaidrot, kā nepieciešamības gadījumā nometnē tiks organizēta pirmās palīdzības sniegšana un vai bērniem redzamā vietā ir izvietota informācija par operatīvo dienestu izsaukšanas iespēju. Svarīgi atcerēties, ka ne ātrāk kā 10 darba dienas pirms došanās uz nometni pie ģimenes ārsta (vai pediatra) vecākiem ir jāizņem izziņa par bērna veselības stāvokli.

2014.gadā  Inspekcija izsniedza 1074 atzinumus nometņu darbības uzsākšanai, kas ir  par 16% vairāk nekā 2013.gadā. Kopumā Inspekcija veica 85 kontroles – 82 plānveida kontroles (t.sk. 2 pēc saņemtas sūdzības) un 3 priekšlikumu izpildes kontroles. No 82 plānveida kontrolēm neatbilstības normatīvo aktu prasībām tika konstatētas 25 nometnēs (30%). Lielākoties problēmas bija saistītas ar nometņu dalībniekiem izsniegtajām primārās veselības aprūpes ārsta izziņām.  

Kopumā 2014.gadā praktiski visās normatīvo aktu prasībās vērojams neatbilstību samazinājums, kas uzskatāms par pozitīvu tendenci bērnu nometņu organizēšanā un ir rādītājs tam, ka nometņu organizētāji ir informēti un izprot normatīvo aktu, t.sk., higiēnas prasību izpildes veidus un nepieciešamību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Edgars 02/14/2022 23:04 Labs, bet pasens raksts. Jaunāko nometņu saraksts pieejams https://bernunometnes.lv/

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38496304sec.