Ieteikumi, kā rīkoties, ja ceļojuma laikā attopies terorakta skartā zonā

Šis gads ceļotājiem līdz šim ir bijis trauksmes pilns, jo neilgā laika posmā notikuši dažādi terorakti. Pēdējie no tiem, diemžēl, norisinājās vien pirms vienas dienas - Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā, kur no teroristu veiktajiem uzbrukumiem bojā gāja vairāk kā 40, bet ievainoti tika vairāk kā divi simti cilvēku. Ko iesākt, ja gadās atrasties teroristu uzbrukuma tuvumā? Skaidrojam, kā mēģināt izvairīties no briesmām un ko darīt, lai droši nokļūtu mājās.

Nekavējoties pamet uzbrukuma zonu

Tūlīt pēc teroristu uzbrukuma cilvēkus var pārņemt paniku un apjukums. Ja esi nonācis šādā situācijā, centies saglabāt mieru un cik mierīgi un ātri tas iespējams, pamet uzbrukuma zonu. Dodies uz drošu vietu, ideālā gadījumā – savu viesnīcu. Līdzko esi tur nonācis, dodies uz istabu, netuvojies logiem un izpildi viesnīcas personāla norādījumus.

Izpildi vietējo drošības spēku sniegtās instrukcijas

Vietējā policija, militārie spēki un diplomātiskie servisi par esošo situāciju ir informēti labāk, ka arī viņi zina, ko darīt, lai nodrošinātu, ka esi drošībā. Tieši tāpēc – ievēro viņu sniegtos norādījumus.

Pārbaudi, vai neesi savainots

Ja teroristu uzbrukums ir noticis pavisam tuvu, pārbaudi, vai tu un tuvākie cilvēki nav guvuši traumas. Ja kāds ir nopietni ievainots, centies palīdzēt un sniegt pirmo palīdzību. Daudzi teroristu uzbrukumi bieži vien notiek vietās, kur ir cilvēku masas, tāpēc mediķi var būt pārslogoti. Meklē medicīnisko palīdzību, ja novēro kādu no šiem simptomiem: pārmērīga asiņošana, apgrūtināta elpošana, ilgstošs klepus, problēmas staigāt, sāpes mugurā vai krūtīs, stipras galvassāpes, neskaidra redze, vemšana vai caureja, kā arī dedzinoša sajūta ādā.

Sagatavojies būt pacietīgs, it īpaši tad, ja gūtās traumas ir virspusējas. Ņem vērā, ka, lai izglābtu pēc iespējas vairāk dzīvību, mediķi vispirms ārstē pašas smagākās traumas, un tikai tad pievēršas pārējiem ievainotajiem.

Pārliecinies, vai ir visi ceļojuma biedri

Ja ceļo ar kādu kopā, pārliecinies, ka visi ceļojuma biedri ir sveiki un veseli. Ja kāds ģimenes vai grupas loceklis ir pazudis, vispirms sazinies ar viesnīcu un tad par to informē vēstniecību un goda konsulu.

Sazinies ar mājās palikušajiem draugiem un ģimeni un informē viņus par radušos situāciju. Tā kā pēc uzbrukumiem cilvēki jūtas apjukuši un izmisuši, iespējams, ar tuviniekiem caur telefonu sazināties var būt apgrūtināti, tāpēc apsver iespēju izmantot citas sazināšanās formas, piemēram, sociālos tīklus vai e-pastu.

Sazinies ar tūroperatoru vai lidsabiedrību

Pēc uzbrukuma daudzi cilvēki jo ātrāk cenšas pamest valsti un ceļo uz mājās. Šāda masveida izbraukšana var kļūt par īstu murgu, tāpēc pēc iespējas ātrāk sazinies ar savu tūroperatoru vai lidsabiedrību, lai noorganizētu savu braucienu mājās.

Uzturi kontaktu ar savas valsts vēstniecību vai konsulu

Dažos gadījumos izveidojušos apstākļu dēļ var būt sarežģīti pamest valsti vai reģionu, kur noticis uzbrukums. Šādos gadījumos ievēro vietējo autoritāšu sniegtās instrukcijas un regulāri uzturi kontaktu ar savas valsts vēstniecību vai goda konsulu. Tā tu vienmēr zināsi jaunāko informāciju par situāciju, kā arī konsultēt par drošību un iespējam izceļot. Sadarbojies ar vietējām autoritātēm, piemēram, slimnīcām un policiju, lai atrastu pazudušās personas vai arī noskaidrotu ievainoto stāvokli, kā arī kontaktējies ar tūroperatoriem un lidsabiedrībām, lai atvieglotu iespēju izceļot.

Pārliecinies par drošību valstī, uz kuru dodies

Ik reizi, kad grasies apmeklēt kādu svešu valsti, pirms došanās ceļā veic izpēti un noskaidro riskus, kuri pastāv konkrētajā valstī.

Arī Drošības Policija sagatavojusi rekomendācijas par to, kā rīkoties terorakta gadījumā.

Šādā gadījumā Drošības Policija iesaka pievērst uzmanību avārijas izejām un telpām, kurās iespējams patverties, kā arī turēties tālāk no logiem. Tāpat jāpievērš uzmanība apkārt notiekošajam, jo ir iespējami vairāki atkārtoti sprādzieni vai uzbrukumi.

Drošības Policija norāda, ka pamest terorakta vietu vislielākās iespējas ir tieši pirmajās minūtēs, tāpēc noteikti nevajag censties meklēt savas mantas.

Ja nav iespējams aizbēgt, tad ir jānoslēpjas, jāizslēdz tālruņa skaņa un jāziņo atbildīgajām iestādēm par savu atrašanās vietu.

Savukārt, ja redzams, ka cilvēks līdzās ir šoka stāvoklī un nebēg, Drošības Policija iesaka palīdzēt viņam izglābties.

Gadījumā, ja cilvēks kļuvis par ķīlnieku un terorists draud ar ieroci ir jāpilda visas viņa prasības. Drošības Policija rosina censties iegaumēt, ko teroristi runā un kā viņi izskatās, taču tas jādara nemanāmi. «Taupiet spēkus, neveiciet straujas kustības, nepiesaistiet sev lieku uzmanību,» rekomendē Drošības Policija.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 27.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16753507sec.