Vai zini kas ir vecākie dzīvie organismi pasaulē?

Dzīvības cikls ir ļoti interesants – un arī dažāds. Ir daži kukaiņi, kas dzīvo tikai vienu dienu, suņi – līdz 20 gadiem, taču cilvēki, ja paveicas un dzīvo pareizi, dzīvo līdz pat 100 gadu vecumam. Tomēr mēs noteikti nepretendējam uz visilgāk dzīvojošo organismu statusu pasaulē. Taču kas tad ir vecākie dzīvie organismi?

Pirmkārt jau jāsaka, ka ekspertu domas dalās – jo noteikt vecumu organismam, kas dzimis vēl ilgi pirms tevis, ir ļoti grūti. Līdz ar to, vecumu noteikt var tikai aptuveni un ir liela iespēja kļūdīties. Tāpat domas dalās par to, kas būtu jāuzskata par dzīvu organismu - jo ir vietas, kur, piemēram, koku vai sēņu audzes aug jau gadu tūkstošiem - taču kā individuāli organismi iet bojā ik pa laikam - tos nomainot jauniem - kloniem. Atsevišķi zinātnieki uzskata, ka tāpat šāda veida koku vai sēņu audze būtu jāuzskata par vienu organismu un jārēķina to vecums, taču vairums zinātnieku vērā ņem tikai individuālu organismu vecumu. Līdz ar to, šie organismi un to kloni, kas vienā un tajā pašā vietā pasaulē aug jau, piemēram, 80 tūkstošus gadu, netiek ņemti vērā.

No visa iepriekš rakstītā jau vajadzētu noprast - pasaulē vecākie dzīvie organismi ir koki.

Tāpēc, piemēram, lai noteiktu koka vecumu, to nenocērtot un neskaitot "apļus" (kas strādā tikai uz noteiktiem koku tipiem), zinātnieki nereti ņem palīdzībā dažādas tradicionālas detektīvu cienīgas metodes – piemēram, pēta vecas bildes un pat gleznas, lai saprastu - vai koks jau tad ir bijis konkrētajā vietā.

Lai tik ievērojamus kokus cirstu arvien retāk, arboristi arī izveidojuši jaunu metodi, kā tikt pie koku "gredzenu" skaita – viņi kokā vienkārši ieurbj, nevis to nocērt. Tas gan ir dārgs un sarežģīts darbs, uzsver eksperti. Reiz arī urbis salūzis un kādu 5000 gadus vecu koku nācies nocirst.

Tomēr kopš 1960.gada, kad zinātnieki pirmo reizi sākuši urbt kokos, kuru vecumu vēlējušies noskaidrot, izdevies apzināt ļoti daudz vecu koku – un Amerikas Savienotajās Valstīs pat izveidots "Vecais saraksts", kurā apkopoti seni koki.

Piemēram, Šrikalnā atrasts vīģes koks, kas ir vismaz 2222 gadus vecs. Savukārt Čīlē vēl arvien aug dzīvības koks, kas varētu būt pat 3627 gadus vecs.

Taču paši vecākie koki aug Kalifornijas Baltajos kalnos, kur īpašas priedes datējamas pat ar 4850 un 5067 gadu vecumu.

Līdz ar to šie koki, kas vēl arvien aug Kalifornijā ir pieredzējuši ne tikai Romas impērijas celšanos un krišanu, bet pat seno ēģiptiešu laiku – kamēr viņi pasaules otrā galā cēla savas piramīdas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43045902sec.