15 interesanti fakti par visaukstāko kontinentu - Antarktīdu

Antarktīda ir kontinents, kas ieskauj Zemes Dienvidpolu, un atrodas Antarktikā. To visapkārt apskalo Dienvidu okeāns. Antarktīda, kuras platība ir 13 980 000 kvadrātkilometri, ir piektais lielākais kontinents - par Antarktīdu mazāka ir vienīgi Austrālija. 

Iepazīsties ar 17 faktiem par ledaino un sniegoto Antarktīdu, kurus, iespējams, līdz šim vēl nezināji!

1. Antarktīdā nedrīkst strādāt tie, kam vēl ir gudrības zobi un apendicīts. Antarktīdā netiek veiktas operācijas, tāpēc gudrības zobiem un apendicītam, kas ir visai biežs iekaisumu "objekts" jābūt "likvidētiem".

2. Tāpat kā daudzām valstīm  (Austrālija, .au, Vācija, .de) arī Antarktīdas kontinentam ir savs augstākā līmeņa domēns = .aq. Būtu netaisnīgi, ja tāda nebūtu, jo pat Makdonalda Salām tāds ir!

3. Grupa "Metallica" uzstājās Antarktīdā ar koncertu "Freeze 'em all", kļustot par pirmo grupu, kas ir bijusi visos kontinentos. Grupa vienā gadā apceļoja visus septiņus kontinentus.

4. Spītējot ekstrēmajām temperatūrām, ir identificētas 1150 dažādu sugu sēnes, kas spējušas izdzīvot Antarktīdā. Sēnes perfekti pielāgojas zemajām temperatūrām, nepārtraukti turpinot un atkārtojot iesaldēšanās un atkausēšanās ciklu.

5. Antarktīda (tehniski) atrodas katrā laika joslā uz planētas. Visas garuma līnijas, ko mēs izmantojam, lai noteiktu laika zonas, satiekas abos polos.

6. Antarktīdā nedzīvo polārlāči. Tos varat satikt Arktikā vai Kanādā, ja vēlaties.

7. Zemākā jebkad reģistrētā temperatūra reģistrēta tieši šajā kontinentā - mīnus 89,2 grādi pēc Celsija.  Tā tika reģistrēta 1983. gada 21. jūlijā, Vostoka stacijā Antarktīdā.

8. Vidējais biezums Antarktīdas ledum ir aptuveni 1,6 kilometri. Antarktīdā atrodas aptuveni 70% no visa saldūdens uz Zemes.

9. Transantarktīdas kalnu grēda sadala kontinentu divās - austrumu un rietumu daļās. Kalnu grēdas kopējais garums ir 3500 kilometri un tā ir viena no garākajām pasaulē.

10. Līdz 1820. gadam par Antarktīdas eksistenci kā kontinentu neviens nezināja. Agrāk cilvēki domāja, ka tā ir salu grupa.

11. Pirmie, kas sasniedza dienvidpolu, bija Norvēģijas ekspedīcija, ko vadīja Roalds Amundsens. Viņi polu sasniedza 1911. gada 14. decembrī.

12. Pēc slepenām sarunām divpadsmit valstis 1959. gadā parakstīja Antarktīdas līgumu, vienojoties veltīt kontinentu miermīlīgām pētniecības darbībām. Šobrīd šo līgumu parakstījušas 48 valstis.

13. 1979. gada janvārī Emīlija Marko Palma kļuva par pirmo bērnu, kurš dzimis šajā kontinentā. Tā bija Argentīnas plānota rīcība, lai pieprasītu daļu no Antarktīdas. Valsts grūtnieci nosūtīja tur ar mērķi.

14. Antarktīdā atrodas Sausā ieleja, kurā nav snidzis un lijis jau vismaz 2 miljonus gadu

15. Antarktīda ir vienīgais kontinents, kurā nedzīvo rāpuļi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11977196sec.