7 interesanti fakti par Tibetu (video)

Visi zina Tibetu – vismaz visiem tā liekas. Nosaukums vien uzbur domas par mūkiem, meditāciju, kalnu virsotnēm, zilajām debesīm un ledu. Taču patiesībā tikai daži zina īsto 21. gads imta Tibetu, un tas ir tāpēc, ka šī ir vismazāk aizskartā teritorija pasaulē. Nokļūšana Tibetā ir sarežģīta, tomēr nav neiespējama, lai arī robežas ir vairāk slēgtas, nekā atvērtas. Iepazīsti dažus mazāk zināmus fakti par Tibetu!

1. Tibeta ir milzīga - tā apmēros varētu aizņemt divas trešdaļas rietumu Eiropas.

2. Un šeit tiek runāts tikai par Tibetas autonomo reģionu (TAR), kamēr daudzi tibetieši uzskata, ka viņu zeme ir vēl plašāka. Viņi to sauc par "Lielo Tibetu", un tā ir pat par divām reizēm lielāka, nekā TAR.

3. Tibeta ir pazīstama kā "pasaules jumts". Atrodoties aptuveni 4000 metrus virs jūras līmeņa, Tibetā ir pasaulē visaugstākais kalns, ezers, dzelzceļš, ceļš un tunelis.

4. Tā rezultātā gaiss Tibetā satur par 40 procentiem mazāk skābekļa. Ceļojot pa Tibetu, sirdsdarbība un elpošana pielāgosies šiem apstākļiem, lai palielinātu asinīs skābekļa daudzumu. Pielāgošanās var ilgt pat dažas dienas, un tās laikā cilvēki mēdz piedzīvot augstuma slimību. Tā var izraisīt smagas galvassāpes, elpas trūkumu, aizkaitināmību, sliktu dūšu un pat nāvi. Vienīgās zāles pret augstuma slimību ir atrašanās normālos (pierastos) apstākļos un pakāpeniska pāreja uz augstāku posmu virs jūras līmeņa.

5. Tibetas dzīvnieks ir jaks - apdraudēta dzīvnieku suga, kurai patīk uzturēties augstumos. Tomēr lielākā daļa to jaku, kas dzīvo Tibetā, patiesībā ir jaka un govs krustojums.

6. Tibeta ne vienmēr ir bijusi mierīga un izolēta zeme - starp septīto un devīto gadsimtu Tibeta kontrolēja impēriju, kas stiepās līdz pat mūsdienu Nepālai, Indijai, Pakistānai, Afganistānai un pat daļai Ķīnas.

7. Ķīniešu skolas grāmatās teikts, ka Tibeta ir bijusi daļa no Ķīnas pēdējos tūkstoš gadus, bet tā nav taisnība, jo līdz pat 1950. gadam Tibeta bija neatkarīga nācija.

Apskati iedvesmojošu ceļojumu ar Tibetas skaistajām ainavām!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72968316sec.