Pieci ziemīgi fakti par Ziemeļpolu

Cik daudz naftas rezervju slēpjas Ziemeļpola tuvumā, un kādēļ tam ir zināma saistība ar vienradžiem? Lūk, atbildes uz šiem un citiem jautājumiem zinātkārajiem.

Patiesībā eksistē divi Ziemeļpoli

Pretēji Dienvidpolam, kurš ģeogrāfiski novietots "uz" Antarktīdas kontinenta, Ziemeļpols neatrodas uz sauszemes, bet gan uz peldošas ledus plātnes. Turklāt izšķir divas atšķirīgas Ziemeļpola definīcijas. Viena no tām ir saistīta ar magnētisko polu, kura atrašanās vieta, pateicoties izmaiņām Zemes garozā, mainās burtiski katru dienu, bet otrs ir ģeogrāfiskais pols, kurš uzskatāms par fiksētu punktu, kas norāda uz Zemeslodes galējo ziemeļu punktu.

Ziemeļpols pašreiz kļuvis par starptautisku strīdu objektu

Vai zinājāt, ka 30 procenti pasaules neskarto naftas rezervju atrodas aiz Ziemeļu polārā loka? ASV Ģeoloģiskās izpētes centra pārstāvji uzskata, ka patiesībā šis apjoms varētu būtu daudz lielāks, ņemot vērā, ka lielākajā reģiona daļā līdz šim nav veikta nepieciešamā pētniecība.

"Melnā zelta" ieguves jautājumu sarežģī fakts, ka uz teritorijām aiz Ziemeļu polārā loka pretendē vairākas valstis – Krievija, Kanāda, Norvēģija, Dānija (Grenlande) un ASV (Aļaska). Katrai no valstīm ļauts veikt potenciālo naftas rezervju izpēti 200 jūdžu jeb 322 kilometru zonā no to krasta līnijām. Taču 2007. gadā Krievija izmantoja īpašu zemūdeni, lai valsts karogu novietotu Ziemeļu ledus okeāna gultnē, cerot pretendēt uz attiecīgo reģionu – šo soli noraidīja ANO, piedāvājot situāciju risināt, izmantojot citus paņēmienus.

Reģioni Ziemeļpola tuvumā ir visai plaši apdzīvoti

Lai gan klimatiskie apstākļi aiz Ziemeļu polārā loka, šķiet, uzskatāmi par pārāk drastiskiem, lai tur pastāvīgi uzturētos cilvēki, piemēram, Kanādas un Aļaskas ziemeļos atrodamas teritorijas, kuras plaši apdzīvo inuītu ciltis. Turklāt Ziemeļu polārajos apgabalos var vērot polārlāču, kuprvaļu, baltvaļu, polārlapsu, ziemeļbriežu un citu Arktikas iemītnieku populācijas.

Santa Klauss nav vienīgais leģendārais personāžs, kas saistīts ar Ziemeļpolu

Radība, kuras dēļ, domājams, cēlušies mīti par vienradžiem, arī nāk no Ziemeļpola. Tas ir narvalis, neliels vaļu dzimtas zīdītājs, kurš mīt ledus aukstajos Arktikas ūdeņos. Narvaļa ilknis var pārsniegt pat 3 metru garumu, tādēļ tas bieži tiek dēvēts par "jūras vienradzi". 16. gadsimtā visai draudīgā paskata ilknim ļaudis bieži piedēvēja maģiskas īpašības, bet mūsdienās narvaļu populācija ievērojami samazinājusies medību dēļ – inuītu tautas to gaļu un ādu, kas bagāta ar C vitamīnu, izmanto uzturā un sadzīvē.

Katru gadu norisinās Ziemeļpola maratons

Ziemeļpola maratons tiek dēvēts par "pasaules vēsāko maratonu"  – nosaukums ir visai atbilstošs, ja ņem vērā, ka tā laikā vidējā komforta temperatūra nepārsniedz -22 grādus pēc Celsija. 

Šis ikgadējais maratons norisinās jau kopš 2002. gada – 2011. gadā, piemēram, tajā piedalījās 255 sportisti no 38 valstīm. 42 195 metru garās distances skrējiens pa Arktikas šelfa ledājiem parasti aizsākas starptautiskajā Ziemeļpola nometnē, kur dalībnieki bruņojas ar neskaitāmiem siltumizturīga apģērba slāņiem.

Nākamais Ziemeļpola maratons gaidāms 2013. gada 9. aprīlī. Tas gan pārsteidz ar visai ievērojamu dalības maksu – vairāk nekā 12 000 eiro, taču tajā iekļauti izdevumi pat par, piemēram, lidojumiem helikopterā uz un no starta vietas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.28374481sec.