Debesskrāpju radītāji "krāpjas", norādot celtņu augstumu

Kā izrādās, pasaules augstāko debesskrāpju radītāji bieži vien atklāj nepatiesas detaļas par celtņu augstumu.

Starptautiskā Augstceltņu un pilsētvides padome (CTBUH) nākusi klajā ar publisku ziņojumu, kurā minēts, ka daudzu jauno "superdebesskrāpju" arhitekti iemanījušies izmantot augstas, "nevajadzīgas" smailes, lai viņu jaunradītās būves būtu iespējams virzīt tirgū kā "pasaulē augstākās".

Šāda tendence apliecina, ka daudzās no augstceltnēm, kuras figurē pasaules augstāko būvju sarakstos, patiesībā ir mazāk funkcionālu stāvu un to jumti atrodas zemāk nekā vecākas paaudzes gigantiem, kuru popularitāte pēdējo gadu laikā strauji mazinājusies.

Nepabeigtā Ņujorkas "One World Trade Center" ēka minēta kā viens no tipiskākajiem piemēriem šai tendencei. Tās kopējais augstums ir 541 metrs, tomēr lielu daļu – 124 metrus – veido būves smaile.

Līdzīga situācija ir Dubaijas "Burj Al Arab" gadījumā, kas šobrīd tiek dēvēta par pasaulē augstāko celtni. Var sacīt, ka aptuveni 40 procenti torņa augstuma patiesībā kalpo vien dekoratīviem nolūkiem.

CTBUH, kuras galvenā mītne atrodas Čikāgā, atzīst, ka 44 no 72 pasaules augstākajām ēkām simbolisko 300 metru atzīmi sasniegušas, pateicoties dekoratīvai smailei. Tomēr šāds fenomens nebūt nav 21. gadsimta "modes kliedziens". Tālajā 1930. gadā pazīstamais "Chrysler Building" debesskrāpis kļuva par pasaulē augstāko būvi, tomēr tās tika panākts šķietami negodīgā ceļā – torņa būvniecības laikā slepus tapa 38 metru augsta smaile, kura tai paredzētajā vietā tika piestiprināta vien pēc tam, kad sāncenši Volstrītas 40. namam jau bija noslēguši pēdējo stāvu izbūvi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49356794sec.