Pasaulē līdzenākā vieta jeb sāls tuksnesis, kas pārtop milzu spogulī

Ceļotāji bieži izrāda interesi klātienē skatīt Zemeslodes dramatiskākās ainavas: šķietami pārdabiskās karsta formācijas Ķīnas dienvidos, skarbo un salto Islandes burvību, reibinošos kanjonus Amerikas Savienoto valstu Dienvidrietumu štatos. Taču kurp doties, lai savām acīm uzlūkotu pretējo – pašu līdzenāko vietu uz zemes? Kā izrādās, šādas āres meklējamas Bolīvijas centrālajā daļā.

Pirms aptuveni 40 000 gadu Bolīvijas plakankalnē atradās iespaidīgs ezers, dēvēts par Minčinu. Tam izžūstot, pāri palika vien divi milzīgi sāls tuksneši. Lielākais no tiem – Ujuni sāls līdzenums jeb solančaks – satur aptuveni 10 miljardus tonnu sāls un aizņem vairāk nekā 10 000 kvadrātkilometru lielu platību. Tas ir pasaulē lielākais sāls līdzenums.

Visā Ujuni līdzenumā, kura platība pielīdzināma Kipras teritorijai, augstuma izmaiņas nav lielākas par vienu metru. Patiesībā šis apvidus ir tik līdzens, ka tas regulāri tiek izmantots Zemes mākslīgo pavadoņu instrumentu kalibrēšanai – tā kā tas atrodas 3 656 metru augstumā virs jūras līmeņa, ir pārsteidzoši sauss un atstaro lielu daļu Saules gaismas, šim nolūkam Ujuni noder piecreiz labāk par okeāna virsmu.

Ujuni līdzenumā tūristi bieži ierodas, lai skatītu sāls tuksneša "saliņas" – neparastus, klinšainus veidojumus, kuri reiz bijuši zemūdens vulkāni aizvēsturiskā Minčina ezera gultnē. Tomēr vissavdabīgākais skats šeit paveras lietus sezonā – ūdens nespēj iesūkties zemē, tādēļ tas plānā slānī krājas virs sausajām sāls "flīzēm", un Ujuni uz brīdi pārtop gigantiskā spogulī, kļūstot par vienreizēju "rotaļlaukumu" foto entuziastiem.

Vietējais mīts vēsta, ka netālu esošais Tunupi vulkāns savulaik bijusi dieviete, kuru mīļotais pametis cita kalna dēļ. Tad nu dāmas sirdsēstiem sekojušas sāļas asaras, kas vēlāk pārtapušas Ujuni līdzenumā. Tiesa gan, nu Ujuni Bolīvijai, šķiet, var atnest krietni vien gaišākus laikus – baltais līdzenums satur ap 70 procentiem pasaules litija rezervju, kas jau drīzumā var kļūt par lielisku balstu nabadzīgās Dienvidamerikas valsts ekonomikai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40738797sec.