5 vienkārši ikdienas paradumi, kas palīdzēs saudzēt vidi

Lai gan Latvija var lepoties ar daudzviet neskartu dabu un starptautiskiem panākumiem dažādās dzīves jomās, vēl garš ceļš ejams veselīgas vides veidošanā un atkritumu šķirošanā. Pārstrādāto sadzīves atkritumu apjoms Latvijā aug, taču tas notiek lēni. Pēc Eiropas Savienības (ES) sadzīves atkritumu pārstrādes rādītājiem Latvija šobrīd ierindojas vien 24. vietā ar 25,2% pārstrādāto atkritumu, atpaliekot arī no tuvākajiem kaimiņiem lietuviešiem un igauņiem. Taču jau 2025. gadā saskaņā ar ES noteiktajiem mērķiem Latvijai būs jāpārstrādā 55% sadzīves atkritumu, tāpēc svarīga būs ikviena iedzīvotāja atbildīga darbība vides saudzēšanai. Jau tagad šķietami sīki ikdienas paradumi var būtiski samazināt dabai radīto piesārņojumu. Sāc jau šodien!

Ilgmūžīgie iepakojumi

Latvijas Zaļā punkta un pētījumu centra SKDS 2018. gadā veiktā aptauja "Cik zaļi dzīvo Latvijas iedzīvotāji?" liecina, ka Latvijā vissekmīgāk tiek šķirotas stikla pudeles un burkas (84% aptaujāto, kuri šķiro sadzīves atkritumus), plastmasas PET pudeles (70% respondentu), kā arī papīrs un kartons (62%). Taču tas arī parāda milzīgo iepakojuma apjomu, kas labākajā gadījumā nonāk otrreizējā pārstrādē, sliktākajā – vidē. Ar termoskrūzi un atkārtoti uzpildāmu ūdens pudeli šos apjomus iespējams veiksmīgi samazināt, turklāt termoskrūze iemīļotajam kafijas dzērienam neļaus tik ātri atdzist. Ja mēdz iegādāties siltos dzērienus līdzņemšanai ārpus mājas un termoskrūzes tavā saimniecībā nav, ir vērts iegādāties – tas būs labs ilgtermiņa ieguldījums. Turklāt tā ir iespēja maksāt mazāk par iemīļoto dzērienu, jo, piemēram, Circle K piešķir atlaidi siltajam dzērienam, ja to iepilda savā termoskrūzē. Tāpat ir vērts investēt kvalitatīvos traukos ēdiena līdzņemšanai. Ja akurāt vajadzīgi vienreizlietojamie trauki, izvēlies nevis plastmasas, bet kartona un bambusa traukus.

Somas galvenais iemītnieks – auduma maisiņš

No šī gada sākuma veikali vairs nepiedāvā bezmaksas plastmasas iepirkumu maisiņus, tomēr joprojām iespējams ielikt katru noskatīto ābolu atsevišķā plānajā plastmasas maisiņā. Pārdomā, vai tiešām tas ir vajadzīgs! Tāpat pirms ēšanas augļus un dārzeņus ieteicams nomazgāt, tāpēc tiem nekas traks nenotiks, arī saskaroties ar citiem pirkumiem. Vienmēr nēsā līdzi auduma maisiņu, un tev nevajadzēs tērēties plastmasas maisiņiem. Ja auduma maisiņu paņemt aizmirsies, veikalā pie kases izvēlies papīra maisiņu.

Aizņemies, nevis pērc

Ikvienam saimniecībā var ievajadzēties retāk lietojamas lietas – saliekamās kāpnes, urbi, āmuru, šujmašīnu, grilu, papildu vīna glāzes un daudz ko citu. Ja kaut ko ievajagas reizi gadā, nemeties uzreiz uz veikalu – apjautājies kaimiņiem, draugiem vai radiem, noteikti kāds būs gatavs aizdot tev vajadzīgo lietu. Traukus lielākai ballītei iespējams arī noīrēt. Tas ietaupīs gan liekas mantas ražošanai patērētos resursus, gan vietu tavā mājoklī.  

Atsakies no liekā, pirms esi to iegādājies

Līdzīgi kā ar reti vajadzīgām lietām, rīkojies arī ar ikdienas precēm. Pārdomā, cik daudz pārtikas tu izmet – varbūt ir vērts pirkt mazāk un plānot rūpīgāk? Atsakies arī no produktu katalogiem, bezmaksas paraugiem, akcijas uzlīmju grāmatiņām un citiem nevajadzīgiem sīkumiem, kas pēc tam pieblīvē atvilktnes un miskastes. Visticamāk, tev nav vajadzīgs arī trešais mētelis, piecpadsmitā somiņa un kārtējais zīmulis. Ja pārlūkosi savus krājumus, tur noteikti atradīsies gan labi aizmirstas lietas, kas šķitīs gluži kā jaunas, gan gluži nevajadzīgas, ko vari atdot labdarībai vai otrreizējai pārstrādei.

Soda, etiķis un citrons – brīnumlīdzekļi mājsaimniecībā

Ja nevēlies piekraut skapīšus ar sadzīves ķīmijas pudelēm, kas pēc tam ar visiem ķīmijas atlikumiem nonāks atkritumos, ņem talkā etiķi, sodu un citronu! Ar tiem iespējams iztīrīt gandrīz visu. Soda der tauku likvidēšanai un tur, kur vajadzīgs abrazīvs līdzeklis. Etiķis dod spožumu stiklam un likvidē nepatīkamus aromātus, un dažādās kombinācijās tie tiek galā pat ar grūti tīrāmiem traipiem. Bet citrons ir brīnišķīgs un dabīgs gaisa atsvaidzinātājs, nepatīkamu aromātu likvidētājs un labs tīrīšanas līdzeklis gandrīz visām virsmām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.90195203sec.