Tutanhamons: faraons, kuru atrada pēc 3000 gadiem

Teju pagājuši 100 gadi, kā tika atklāta viena no plašāk zināmā faraona kapenēm. Šī valdnieka pīšļi saglabājušies izcilā kondīcijā un nu ir pienācis laiks atklāt kā izskatījās apbedīšanas vieta, kad to uzbūvēja vairāk kā pirms trijiem tūkstošiem gadu.

Faraons Tutanhamons dzimis apmēram 1342. gadus p.m.ē. Senajā Ēģiptē. Tutanhamons pārstāv senās Ēģiptes valdnieku 18. dinastiju un dzīvojis laikā, ko Ēģiptes vēsturē pazīst kā Jauno karalisti. Viņš par faraonu kļuva deviņu gadu vecumā un paspēja valdīt vien aptuveni desmit gadus, līdz mira neskaidros apstākļos.  

Senie ēģiptieši savus faraonus pielīdzināja dieviem, tāpēc pēc nāves tie tika ļoti rūpīgi mumificēti un apglabāti atsevišķās krāšņās kapenēs līdzās dažādiem dārgumiem, lai apglabātais valdnieks pēcnāves dzīvē nebūtu nabags.

19. gadsimtā arheologi bieži devās uz Ēģipti, lai meklētu faraonu kapenes. Tas nereti vainagojās ar panākumiem, tomēr daudzas no tām jau bija izlaupītas. Kad 1907. gadā Ēģiptē ieradās arheologs Hovards Kārters (Howard Carter), viņš bija pārliecināts, ka tur atrodas vēl vienas neatklātas kapenes, kurās guļ toreiz maz zināmā valdnieka Tutanhamona mūmija. Arheologa meklējumus finansiāli atbalstīja lords Džordžs Herberts Kārnarvons (George Herbert, 5th Earl of Carnarvon). Teju pēc desmit gadus ilgiem meklējumiem, 1922.gada 26.novembrī Kārters atrada Tutanhamona kapenes.

Kanāls "National Geographic" ir apkopojis dažus no svarīgākajiem faktiem par faraona Tutanhamona dzīvi, jo 16.februārī atzīmējām dienu, kad 1923.gadā tika atvērts pēdējais - ceturtais kapeņu kambaris. Šim par godu 20.februārī, plkst. 22.00 televīzijas ekrānos būs skatāma filmas "Faraona Tutanhamona krāšņā dzīve" pirmizrāde.

Vecāki krituši asinsgrēkā

Ilgi uzskatīts, ka slavenā valdnieka vecākus vienoja īpaši tuvas, ģimeniskas saites, proti, viņi bija brālis un māsa. Tomēr 2010.gadā franču eģiptologs Marks Žabolds (Marc Gabolde) izpētījis, ka viņaprāt Tutanhamona māte bijusi tēva māsīca. Marks uzskata, ka jaunā valdnieka māte ir Nofretete (Nefertiti). "Trešās paaudzes DNS starp brālēniem un māsīcām izskatās tāpat kā DNS starp brāli un māsu," sacīja Žabolds. "Es uzskatu, ka Tutanhamons ir Amenhotepa IV (Amenhotep IV) un Nofretetes dēls un šīs abas personas bija brālēns un māsīca," tā eģiptologs.

Vēlāk Ēģiptes Senlietu augstākās padomes (Egypt's Supreme Council of Antiquities) vadītājs Zahi Havass (Zahi Hawass) noliedza Gabola teoriju, jo pierādīts, ka Tutanhamona vecmamma bijusi Valdniece Tija (Queen Tiye) un vectēvs Amenhoteps III (Amenhotep III), kuru dēls bijis Amenhoteps IV – Tutanhamona tēvs. Tomēr Tutanhamona mātes izcelsme aizvien nav atklāta, bet zināms, ka tā bijusi Amenhotepa IV māsa. Šo mūmiju atklāja 1898.gadā, taču to nav bijis iespējams identificēt vēl šobaltdien, jo mūmija ir ļoti satrūdējusi.

Mazā prinča varenie darbi

Pieņemts, ka Tutanhamona tēvs Amenhoteps IV vēlējies iznīcināt ticību ēģiptiešu dieviem un tā vietā pielūgt Saules dievību Atenu jeb Atonu. Tādēļ sākotnēji dēlu saucis par Tutankhatenu, kas nozīmē “Atenas dzīvais tēls”. Kļūstot par valdnieku astoņu gadu vecumā, jaunais faraons mainīja savu vārdu – Tutanhamons – “Amona dzīvais tēls”. Amons bijis viens no galvenajiem dieviem ēģiptiešu mitoloģijā pirms tēvs to centies pazudināt.

Tomēr, cik varenus lēmumus var pieņemt tik mazs bērns. Viņa valdīšanu pārraudzīja padomnieki – karaspēka vadonis Horemhebs (Horemheb) un vezīrs Aijes (Ay). Uzskata, ka viņu griba bija tā, kas lika jaunajam valdniekam novērsties no radikālo pārmaiņu kursa, pa kuru Ēģipti bija vedis viņa tēvs. Tutanhamons atjaunoja Senās Ēģiptes reliģiju. Viņš bagātināja un apveltīja divu svarīgu kultu priesteru ordeņus un sāka atjaunot vecos pieminekļus, kas iepriekš tika izdemolēti. Jaunais valdnieks pārcēla tēva mirstīgās atliekas uz Valdnieku ieleju (Valley of the Kings), kā arī pārvietoja galvaspilsētu no Akhetatenas uz Tēbām, mūsdienās sauktu par Luksoru.

Pēc skata necils valdnieks

Tutanhamons bija invalīds ar plakano pēdu, kreisās kājas deformāciju un kaulu nekrozi. Valdnieks ikdienā staigāja ar spieķi, no kuriem vairāki tika atrasti viņa kapenēs. Viņam bija arī citas veselības problēmas, tostarp skolioze, tātad valdniekam bija uz sāniem deformēts mugurkauls. Šī slimība parasti kombinējas ar skriemeļu rotāciju. Vēl zināms, ka Tutanhamons slimojis ar malāriju – periodiskas drudža lēkmes, drebuļi un mazasinība.

Vēl 2014.gadā, vadoties pēc pieejamajiem faktiem un izmantojot tā brīža tehnoloģijas, zinātnieki atklāja, kā patiesībā izskatījies Tutanhamons. Šķībiem zobiem, kleinām kājām un ļoti sievišķīgiem gurniem. Zinātnieki uzskata, ka mīlestība ģimenes locekļu vidū ir patiesais iemesls jaunā faraona vājajam izskatam un arī agrīnajai nāvei jaunieša vecumā - 18 vai 19 gados.

Agrīnā nāve

Līdz ar Tutanhamona došanos aizsaulē, pārtūka izcilām personībām bagātās 18.dinastijas turpinājums. Valdnieka nāves cēloni aptver vairākas teorijas – citi uzskata, ka agrīnā nāve ir daudzo veselības problēmu sekas, citi pieņēmuši, ka faraons nokritis, lauzis kaulus un tie vēlāk nesaauga kopā, un vēl trešie uzskata, ka nāve iestājusies inficētas rētas dēļ. Protams, ir vēl citi pieņēmumi, bet šie ir biežākie.

20. gadsimta sešdesmito gadu beigās radās teorija, ka faraons nogalināts ar spēcīgu sitienu pa pakausi, kad 1968. gadā rentgena uzņēmumā atklājās, ka galvaskausa iekšpusē atrodas divi kaulu fragmenti. Šī teorija tika atspēkota ar vēlāk atkārtotu rentgena uzņēmumu. Galvaskausa fragmenti nonākuši iekš galvaskausa nekorektas mūmijas autu noņemšanas un atpakaļ uzlikšanas rezultātā. Tā kā ar laiku kauli zaudē kalciju un kļūst trausli, tad kāds ir bijis ļoti neuzmanīgs un ielauzis Tutanhamona galvu.

2005. Gadā Tutanhamona mūmijai tika veikta datortomogrāfija. Šīs pārbaudes ceļā atklājās visas iepriekš minētās slimības. Tajā skaitā atklāja, ka faraons mumifiscēts ar lauztu kāju, kur kauls izlīdis no ādas. Pētnieki ir pārliecināti, ka šis lūzums radies, kad Tutanhamons vēl bijis dzīvs. Lūzumā atradās balzamējošas vielas, kas norāda, ka tā bijusi atvērta brūce – nekādas pazīmes, ka brūce būtu sadzijusi, bet inficēta gan.

Galu galā ir noteikts, ka viņa nāve, visticamāk, bija vairāku veselības novājinošu cēloņu sekas – kājas lūzuma, iespējams, kritiena un smagas malārijas kombinācijas rezultāts.

Taču nu jau pagājis krietns laiks kopš atklāts kas jauns. Dodies atpakaļ vēsturē kopā ar filmu "Faraona Tutanhamona krāšņā dzīve" jau šo sestdien, 20.februārī plkst. 22.00 kanālā "National Geographic".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.29275894sec.