Iznācis Sandras Ūdres stāstu krājums latgaliešu valodā «Tīsys syla bolsi»

Biedrība “LgSC” izdevusi literātes un kultūras žurnālistes Sandras Ūdres stāstu krājumu latgaliešu valodā “Tīsys syla bolsi”. Tas uzdod jautājumus par psiholoģiski smagām attiecībām ģimenē, “pareizajām” dzīves izvēlēm un vērtībām.

Sandras Ūdres grāmatā “Tīsys syla bolsi” (latviešu literārajā valodā: Tiesas sila balsis) publicētie stāsti aptver dažādus laikus un cilvēkus, bet viņus vieno izmisuma vai vardarbības situācijas. Daudzas no tām atklājas kā latgaliešiem pazīstamas, paaudzēs veidojušos stereotipu atkārtošanās. Tiesas sils ir reāla vieta Baltinavas novadā ar leģendu par to, ka tur Puncuļovas pilskalna valdnieks sodījis ļaudis, ierokot viņus līdz pusei dzīvus zemē – izdzīvos vai neizdzīvos. “Grāmatā Tiesas sils jāsaprot kā metafora. Ceru, ka šie teksti būs pamudinājums ikvienam, kuram tas nepieciešams, apjaust un psiholoģiski iziet no sava nepatīkamo situāciju un sajūtu “Tiesas sila”,” saka stāstu autore.

Šī ir jau otrā Sandras Ūdres grāmata, 2016. gadā iznāca kopā ar Juoni Ryučānu pierakstītais romāns “Aizlauztais spaits: Franča Kempa dzeivis atspīdynuojumi”.

Sandra Ūdre ir ieguvusi maģistra grādu filoloģijā Rēzeknes Augstskolā, viņas profesionālā darbība ir saistīta ar latgaliskā kopšanu – bijusi korektore un redaktore Latgales Kultūras centra izdevniecībā, zinātniskā asistente Rēzeknes Augstskolā, kur pētījusi latgaliešu leksiku. Šobrīd strādā kā kultūras žurnāliste, S. Ūdres publikācijas ir lasāmas “Latgalīšu kulturys ziņu portalā lakuga.lv”, žurnālos “A12” un “konTEKSTS”.

Grāmatu “Tīsys syla bolsi” biedrība “LgSC” izdevusi, pateicoties Latgales reģiona attīstības aģentūras, a/s “Latvijas Valsts meži” un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam. Izdevuma māksliniecisko dizainu veidojis Māris Justs, tekstu ilustratīvi papildina viņa filozofiski dziļās fotografikas. Grāmatas redaktore ir Ilze Sperga, korektore – Māra Mortuzāne-Muravska.

Stāstu krājumu var iegādāties Rēzeknē grāmatu veikalā “Liesma” un “Zvaigznes grāmatnīca”, Daugavpilī – veikalā “O!Marta”, kā arī interneta veikalā taiseitslatgola.lv, tuvākajā laikā grāmata būs pieejama arī grāmatnīcās “Jānis Roze”. Publiskajām un mācību iestāžu bibliotēkām ir iespēja grāmatu iegūt dāvinājumā. Bibliotēku pārstāvjiem lūgums rakstīt uz e-pastu [email protected].

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
7 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 23.03.2024 SARUNAS “Krauze pret Krauzi” Jaunmoku pilī Tukuma TIC
23. martā pulksten 19.00 Jaunmoku pils Kolonnu zālē iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59243488sec.