Apdrošinātājs: Būtiski pieaug traumu un pēkšņu akūtu saslimšanas gadījumu skaits ceļojumu laikā

Jūnijā un jūlijā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, pieteikto ceļojuma apdrošināšanas atlīdzību skaits palielinājies par 80%, savukārt vidējās apdrošināšanas atlīdzības apmērs trīskāršojies, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) aktuālie dati.

Straujākais atlīdzību pieaugums saistīts ar nozaudētu vai bojātu bagāžu – vasaras pirmajos divos mēnešos šo atlīdzību skaits palielinājies 1,5 reizes, taču ļoti būtiski pieaudzis arī atlīdzību skaits par ceļojumu laikā gūtajām traumām un pēkšņām akūtām saslimšanām – attiecīgi 80% un 44%.  Jānorāda, ka visbiežāk – 61% gadījumu – atlīdzības tiek pieteiktas tieši akūtu veselības problēmu un traumu dēļ.

"Šajā vasarā ceļojumu apdrošināšanā redzam divas būtiskas tendences – pirmkārt, ievērojami palielinājies negadījumu skaits; otrkārt, šie negadījumi ir ļoti smagi, un cietušajiem nepieciešama tūlītēja hospitalizācija un ārstēšana," situāciju komentē Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja. Vienlaikus S. Pietkēviča norāda, ka bieži vien negadījumi notiek, jo ceļojumu laikā tiek piemirsts par vienkāršiem piesardzības pasākumiem, kas ļautu izvairīties no, piemēram, pārkaršanas saulē, insektu kodumu izraisītas alerģiskas reakcijas vai traumām, kas gūtas, paslīdot uz slidenas virsmas pie baseina, aizķeroties aiz pakāpiena, braucot ar skūteri un citām.

Šim viedoklim piekrīt arī Kaspars Lagzdiņš, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas traumatologs ortopēds: "Atpūšoties ārzemēs un gūstot pozitīvas emocijas, cilvēki nereti aizmirst par piesardzību, un tas reizēm beidzas ar traumām vai citām nepatīkamām sekām. Ceļojuma laikā vajadzētu būt vismaz tikpat uzmanīgiem kā atrodoties Latvijā. Turklāt jārēķinās ar citu vidi un dažādām īpatnībām," piebilstot, ka pirms došanās ceļojumā ir jāpainteresējas par riskiem veselībai, ar ko izraudzītajā valstī var nākties saskarties. "Protams, ceļojumu laikā mēdz notikt negadījumi un piemeklēt veselības problēmas, ko grūti paredzēt, un tad noder veselības apdrošināšana," uzsver K. Lagzdiņš.

Šajā vasarā arvien lielāku popularitāti ceļojumu galamērķu vidū guvušas dienvidvalstis, liecina BALTA atlīdzību statistika. Līderpozīcijā ierindojas Turcija, kur atlīdzību pieteikumi palielinājušies vairāk nekā trīs reizes salīdzinājumā ar 2016. gada vasaras mēnešiem, sasniedzot 20% no kopējā atlīdzību skaita. Nereti tiek izvēlēti arī eksotisko valstu galamērķi, piemēram, Indonēzija, Meksika, Indija, Kuba un Šrilanka.

Ceļotājiem jāņem vērā – ja izvēlētas valstis ar zemu ekonomiskās attīstības līmeni vai tās neatrodas Eiropas veselības apdrošināšanas kartes (EVAK) darbības zonā, iespējamo medicīnas pakalpojumu pieejamība attiecīgajā vietā var būt ierobežota. Un, ņemot vērā, ka ārvalstīs medicīnas pakalpojumu izmaksas ir ļoti atšķirīgas, pat salīdzinoši nelielas traumas var kļūt par lieliem un neplānotiem izdevumiem.

Dodoties uz izvēlēto valsti, svarīgi ir apzināties iespējamos riskus. Lai ceļojumu pieredze būtu pozitīva, BALTA sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu iesaka:

•    Pacientiem, kuriem konstatētas hroniskas saslimšanas, parūpēties par nepieciešamajiem medikamentiem ceļasomā, ko preventīvos nolūkos izmantot (iepriekš par šo konsultējoties ar savu ģimenes ārstu).

•    Izpētīt, vai valstī, kurp tiek ceļots, nav konstatēta kāda slimība, pret kuru nepieciešama vakcinācija (ja nepieciešams vakcinēties, vērtīgi atcerēties, ka vakcīna ir jāpiesaka laicīgi, jo ne vienmēr tās var būt pieejamas konkrētajā ārstniecības iestādē).

•    Nacionālajā veselības dienestā noformēt bezmaksas EVAK, kas apliecina ceļotāja tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

•    Iegādāties ceļojuma apdrošināšanu, lai pakalpojumu pieejamība nebūtu stingri ierobežota ar EVAK darbības nosacījumiem (pārliecināties, vai apdrošināšana sedz šādus riskus – ceļojuma atcelšanas izdevumus, ja ceļotājs nevar doties ceļojumā; palīdzību (iekļaujot medicīniskos izdevumus un repatriāciju) nelaimes vai saslimšanas gadījumā atrodoties ārvalstīs, kā arī paredzētu kompensāciju paliekoša ievainojuma, nāves, bagāžas aizkavēšanās vai pazušanas gadījumos).

•    Dodoties ceļā, ņemt līdzi aptieciņu, kurā ir medikamenti pret kuņģa un zarnu trakta traucējumiem, tāpat arī pretsāpju līdzekļi, termometrs, līdzekļi, kas atbaida kukaiņus, ārstē to kodumus un mazina niezi, kā arī plāksterus noberzumu un nelielu brūču ārstēšanai.

•    Atrodoties svešā valstī, nepieciešams ievērot personīgo higiēnu – vienmēr pirms ēšanas nomazgāt rokas, pirms maltītes ieturēšanas pārliecināties, vai ēdamrīki un trauki ir tīri, tāpat arī nav ieteicams dzert ūdeni no krāna (ja ūdens ir piesārņots ar baktērijām, tas var izraisīt neprognozējamas veselības problēmas).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.83507514sec.