Dienā - piecas porcijas augļu, dārzeņu un to sulas

Dārzeņi, augļi un to sulas Latvijas iedzīvotāju ikdienas ēdienkartē ir par maz. To apliecina gan statistika, gan veselības nozares un pašmāju ražotāju novērojumi.

Daudzviet pasaulē ar nolūku veicināt dārzeņu un augļu patēriņu ikdienas uzturā valsts mērogā ir ieviesta programma „5 a day” jeb „5 dienā”. Programmas iniciators ir Pasaules Veselības organizācija (PVO), un saskaņā ar to ikvienam cilvēkam veselības veicināšanai dienā nepieciešams uzņemt 5 porcijas augļu un dārzeņu, turklāt vienu no dienas porcijām ieteicams aizstāt ar glāzi 100% sulas.

Lai arī mūsu valsts iedzīvotāju vidū veicinātu izpratni par veselīgu dzīvesveidu un palielinātu dārzeņu,augļu un to sulu patēriņu ikdienas uzturā, arī Latvijā tiek plānots ieviest programmu „5 dienā”. Projekts „CIDO Sulu akadēmija” ir pirmais solis šīs programmas ieviešanai, ko atbalsta arī LR Veselības ministrija.

 

Glāze sula – viena no 5 augļu un dārzeņu dienas porcijām

100% augļu un dārzeņu sulas pēc to īpašībām patiesībā ir tie paši dārzeņi un augļi, tādēļ zinātnieki* atzinuši, ka glāze sulas ieteicama kā viena no piecām dienas augļu un dārzeņu porcijām. Īpaši ieteicams tas ir cilvēkiem, kuru gremošanas sistēma daudz vieglāk uzņem dārzeņus un augļus šķidruma veidā.

To, ka 100% sulas uzturvērtību ziņā ir līdzvērtīgas augļiem un dārzeņiem, nodrošina īpašais sulu ražošanas un pildīšanas process, kas notiek bez gaisa piekļuves un tādējādi nodrošina, ka sulas nezaudē savas vērtīgās īpašības.

Tāpat jāatzīmē, ka uztura speciālisti atzinuši, ka glāzi sulas vislabāk izdzert brokastīs, jo dabīgie cukuri sulu sastāvā (glikoze un fruktoze) sniegs tik nepieciešamo enerģiju un možumu.

Programma „5 dienā” daudzās valstīs kļuvusi ļoti atzīta un iecienīta, piemēram, Dānijā, Lielbritānijā un Igaunijā u.c. Vairums šo valstu iedzīvotāji atzinuši, ka tā palīdzējusi izprast veselīga dzīvesveida priekšnoteikumus un ieviest tos savā ikdienā.

* University of California-Davis veikts pētījums, kas tika prezentēts arī ikgadējā Amerikas Diētas ārstu asociācijas konferencē 2008.gada oktobrī.

Par „CIDO Sulu akadēmija”

„CIDO Sulu akadēmija” (www.cido.lv) ir sulu ekspertu, uztura un jogas speciālistu izstrādāta sulu dzeršanas un vingrojumu programma piecu dienu rītiem. Projekta pamatā ir ideja, ka no rītiem pašsajūtai, enerģijai un veselībai ir jāizdzer sulas glāze un jāizpilda noteikts fizisks vingrinājums, lai gūtu divreiz labāku rezultātu un uzlabotu koncentrēšanās spējas visai dienai, kā arī spēcinātu organismu un nodrošinātu veiksmīgu sirds un asinsvadu sistēmas darbību, kā arī gūtu citu pozitīvu iedarbību.

Ikviens iedzīvotājs ir aicināts iesaistīties „CIDO Sulu akadēmija”, lai katru rītu kopīgi dzertas sulas un vingrotu. Izveidojot piecu cilvēku komandu pirmajām 300 Latvijas skolu komandām un pirmajām 200 Latvijas uzņēmumu komandām tiks nogādātas CIDO sulas un vingrojumu programma.

Projekts „CIDO Sulu akadēmija” ir arī pirmais solis programmas „5 dienā” ieviešanai Latvijā. Tās mērķis ir palielināt iedzīvotāju izpratni par veselīgu dzīvesveidu un veicināt dārzeņu, augļu un 100% sulu patēriņu ikdienas uzturā. Saskaņā ar „5 dienā” ikvienam cilvēkam veselības veicināšanai dienā nepieciešams uzņemt 5 porcijas augļu un dārzeņu, turklāt vienu no dienas porcijām ieteicams aizstāt ar glāzi 100% sulas. Programmas „5 dienā” ieviešanu atbalsta arī LR Veselības ministrija.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Uzņēmumi


Riga Islande Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Jūrmalas TIC
,


Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.46330404sec.