Latvijas iedzīvotājiem jāizdzer ap 4 tasēm zaļās tējas dienā

Zaļā un baltā tēja palīdz samazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī veicina liekā svara samazināšanos. Tāpēc Latvijas iedzīvotājiem ieteicams iekļaut ikdienas uzturā ap 4tasēm zaļās vai baltās tējas. Tādi ir komunikācijas un sabiedrības viedokļa izpētes aģentūras A.W.Olsen & Partners veiktās ekspertu aptaujas rezultāti.

Tēja un veselība

Tēja ir otrais populārākais dzēriens pasaulē pēc ūdens, norāda eksperti. „Ieguvumu ziņā zaļā tēja ir ieteicamāka nekā melnā, jo tā pakļauta mazākai tehnoloģiskajai apstrādei, tādā veidā saglabājot vairāk veselīgu īpašību. Regulāra tējas dzeršana var mazināt risku saslimt ar arteriosklerozi, infarktu un insultu. Turklāt tēja palīdz saglabāt šķidruma līdzsvaru organismā. Tādā veidā, lietojot tēju, cilvēks ar vienu šāvienu nošauj divus zaķus: gan uzņem vērtīgus elementus, gan organismam nepieciešamo šķidrumu,” atzīmē Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Dr. Andis Brēmanis.

Regulāra tējas dzeršana var labvēlīgi ietekmēt arī sirds veselību. „Lai gan tēja satur kofeīnu, nav pierādīts, ka tai būtu kaitīga ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmu. Turklāt bez kofeīna kvalitatīva tēja satur arī ļoti vērtīgas miecvielas – polifenolus, no kuriem tējā ir īpaši daudz flavonoīdu. No pētījumiem izriet, ka tām piemīt kardiovaskulārajai sistēmai labvēlīgas īpašības. Patiesi, populāciju pētījumos ir iegūtas norādes par to, ka tējas lietošana samazina sirds un asinsvadu slimību risku,” atzīmē Latvijas kardiologu biedrības prezidents prof. Andrejs Ērglis.

Tēja un izskats

Tējas pozitīvo ietekmi izjutīs arī personas, kas rūpējas par sava ķermeņa masu. Saskaņā ar Lipton Tējas institūta datiem, tēja bez piena un cukura nesatur kalorijas. „Tādējādi tēja ir veselīgs dzēriens cilvēkiem, kas cenšas sekot līdzi savai masai vai ierobežot cukura patēriņu. Pētījumi, kas tika veikti Āzijā, liecina, ka ar katehīnu bagātā zaļā tēja palīdz samazināt tauku slāni, īpaši ap vidukli,” atzīmē Lipton Tējas institūta pārstāve Solene Naveos. Pozitīvs efekts ir saistīts arī ar faktu, ka zaļā un baltā tēja ir dzērieni, kuri īpaši neprasa saldināšanu. Cilvēkiem ir patīkamāk iedzert tēju bez cukura, nevis, piemēram, kafiju bez cukura.

Eksperti pievērš uzmanību ne vien tējas pozitīvajai ietekmei uz fizisko veselību, bet arī uz garīgo līdzsvaru. „Tēja ir pašas dabas dots instruments, drošs un efektīvs atbalsts, lai ar visvienkāršākajiem līdzekļiem palīdzētu nomierināt cilvēka prātu, kas nepārtraukti ir pakļauts daudzas fiziskas un garīgas slimības izraisošajai, nemiera pilnajai vides iedarbībai. Ir zināms pietiekami daudz gadījumu, kad tēja palīdzējusi atrisināt uzkrājušās problēmas, jo šīs pauzes laikā patiesībai radusies iespēja nonākt cilvēka nomierinātajā prātā, tādējādi ļaujot vēlāk pieņemt pareizu lēmumu,” saka manuālais terapeits, osteopāts, Dr.med. Sergejs Diordičuks.

Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu dienā dzert ap 4 tasēm tējas

Lipton Tējas institūta pētījumi liecina, ka labvēlīgā iedarbība, kas ir saistīta ar riska samazināšanos saslimt ar sirds slimībām, insultu un miokarda infarktu, novērojama, ja lieto 3 vai vairāk tases tējas dienā. „Tēja satur mazāk kofeīna, nekā kafija (aptuveni 50mg vienā porcijā, salīdzinot ar 100mg kafijas porcijā), tādējādi uzmundrinot cilvēku, bet neradot pamatu uztraukumam par veselību. Nekaitējot veselībai, dienā var patērēt no 38 līdz 400mg kofeīna, kas atbilst vienai līdz astoņām tasēm tējas,” saka Solene Naveos.

Eksperti atzīmē, ka visiem Latvijas iedzīvotājiem būtu ieteicams regulāri lietot aptuveni 4tases zaļās un baltās tējas, taču dažādām riska grupām tas ir īpaši nepieciešami. „Tā kā Latvijā ir izplatītas sirds un asinsvadu slimības un to riska faktori, tējas popularizēšana būtu atbalstāma, īpaši tādēļ, ka tā var aizvietot arī kaitīgus paradumus: smēķēšanu, saldināto dzērienu dzeršanu u.c. No profilakses viedokļa tie varētu būt cilvēki, kam ir paaugstināts risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Piemēram, smēķētāji, kam ir raksturīga slikta asinsvadu funkcija, bet tēja var to uzlabot, kā arī cilvēki ar lieko svaru. Ja cilvēki nelieto augļus un dārzeņus – jo tie arī satur polifenolus –, tad viens no risinājumiem var būt polifenolu uzņemšana ar tēju. Tas nenozīmē, ka mēs mudinām uz veselīgo augļu un dārzeņu aizvietošanu ar tēju. Tomēr dažām cilvēku grupām šo produktu lietošana var būt problemātiska. Piemēram, pacientiem ar cukura diabētu, jo tie satur daudz ogļhidrātu un kaloriju,” saka kardiologs, LU asoc. prof. Gustavs Latkovskis, piebilstot, ka piebilstot, ka ieteicamais tējas daudzums, lai nodrošinātu nepieciešamo flavonoīdu uzņemšanu, varētu būt ap 3 tasēm dienā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Novatours
,


1st-studio.com
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.74712801sec.