Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros

Paaugstinātas saules radiācijas gadījumā nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Dienas vidū no plkst.11 līdz plkst.16, kad saules stari ir visspēcīgākie, cilvēki ar īpaši jutīgu ādu un tādi, kas iepriekš nav sauļojušies var iegūt apdegumus jau 15-20 minūšu laikā. No saules ietekmes īpaši jāsargā mazi bērni. Šādos apstākļos jāizvairās no ilgstošas uzturēšanās saulē ar atklātām ķermeņa daļām, kā arī nepieciešama papildus aizsardzība pret saules stariem – pirms došanās tiešos saules staros ieteicams uzklāt saules aizsargkrēmu, kā arī vēlams nēsāt vieglu galvassegu ar platām malām, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu.

Saules iedarbības nelabvēlīgās sekas ir priekšlaicīga ādas novecošanās un ādas vēzis. Eksperimentālie un epidemioloģiskie dati liecina, ka UV izstarojuma kumulatīvā iedarbība palielina ādas vēža risku. UV starojums strukturāli bojā cilvēka ādu: īslaicīga iedarbība izraisa apdegumus, ādas trauslumu un rētas, bet iedarbība ilgstošākā laika periodā bojā ādas šūnu DNS, veicina deģeneratīvas izmaiņas šķiedraudos, asinsvados, izraisot ādas priekšlaicīgu novecošanos, kas izpaužas kā grumbu veidošanās, ādas elastīguma samazināšanās, kuru nav iespējams atjaunot pat ar kosmētiskās ķirurģijas palīdzību. Acu bojājumi var izpausties kā fotokeratīts, radzenes un varavīksnenes iekaisums, fotokonjunktivīts. Ilgstošas iedarbības rezultātā var attīstīties katarakta un acu iekaisums.

Papildus informāciju par ultravioleto starojumu un tā iedarbību varat iegūt Veselības inspekcijas mājaslapā www.vi.gov.lv sadaļā Vides veselība, Starojumi, Nejonizētie starojumi – Solāriji, sauļošanās un ultravioletā starojuma iedarbība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62715006sec.