Latvijas iedzīvotāji apzinās paaugstināta asinsspiediena traģiskās sekas

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju informētību par paaugstināta asinsspiediena riskiem un to ietekmi uz sirds veselību, šī gada septembrī tika veikta iedzīvotāju aptauja.

Saskaņā ar aptaujas datiem 58% Latvijas iedzīvotāju ir informēti, ka vesela cilvēka asinsspiediens ir 120/80 mmHg, tomēr vairāk nekā 40% Latvijas iedzīvotāju nezina, kādam jābūt vesela cilvēka asinsspiedienam, minot tādus rādītājus kā 90/60 mmHg un 140/60 mmHg. Gandrīz 40% iedzīvotāju uzskata, ka paaugstināta asinsspiediena gadījumā jālieto medikamenti, bet kopumā 60% ir pārliecināti, ka paaugstinātu asinsspiedienu var mazināt atpūšoties, dzerot zāļu tējas, ēdot dilles un regulāri nodarbojoties ar seksu.

Lai uzturētu sirds veselību formā un laicīgi konstatētu sirdsdarbības nepilnības, ir svarīgi zināt savu asinsspiedienu un mērīt to regulāri. Aptauja atklāj, ka 38% respondentu nezina vai viņiem ir grūti pateikt, kāds ir viņu asinsspiediens (50% no tiem ir vīrieši un 33% sievietes). Savukārt 6% respondentu asinsspiedienu nav mērījuši ne reizi dzīvē.

Saskaņā ar aptaujas datiem 80% cilvēku apzinās, ka paaugstināta asinsspiediena sekas var būt infarkts un insults. Tomēr, konstatējot paaugstinātu asinsspiedienu, pie ārsta dotos tikai 68%, savukārt vairāk nekā 17% šo faktu ignorētu un nedarītu neko. Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs, Prof. Andrejs Ērglis par rezultātiem saka: "Gandrīz piektā daļa cilvēku, zinot, ka viņiem var draudēt smaga slimība vai pat nāve, izturas pret to vienaldzīgi. Tas neko nedod, ja zina un neko nedara - līdzīgi kā turēt zāļu pulverīti aiz svētbildes Bulgakova "Jaunā ārsta piezīmēs". Lai mainītu cilvēku attieksmi pret sevi, vēlamies pastiprināti pievērst uzmanību asinsspiedienam un aicināt cilvēkus vismaz reizi pusgadā izmērīt spiedienu un, ja tas ir paaugstināts, lūgt palīdzību savam ģimenes ārstam.”

Puse aptaujāto atzīst, ka mēra asinsspiedienu 1 līdz 2 reizes gadā vai biežāk, kas ir pietiekami, ja cilvēks ir vesels. Tomēr, ja ir konstatēts paaugstināts asinsspiediens, atklāti citi sirds slimību riski, diagnosticēta koronārā sirds slimība vai veikta kāda sirds un asinsvadu operācija, kardiologi iesaka asinsspiedienu mērīt biežāk - tas atkarīgs no ģimenes ārsta vai kardiologa norādījumiem.

Tāpat respondenti apzinās, ka paaugstināts asinsspiediens ir slimība - to atzinuši 52% aptaujāto. Tomēr katrs piektais kļūdaini uzskata, ka paaugstināts asinsspiediens ir normāla parādība cilvēkiem gados. Latvijas Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostiskās nodaļas vadītāja Dr. Iveta Mintāle uzsver: "Cilvēkiem ir jāatceras, ka jebkurā vecumā neatkarīgi no dzimuma asinsspiedienam ir jābūt 120/80 mmHg! Tas pats attiecas arī uz svaru, vidukļa apkārtmēru, holesterīna līmeni un daudziem citiem rādītājiem! Vecums nedrīkst būt šķērslis, lai cilvēks justos labi un dzīvotu pilnvērtīgi!"

Mērot asinsspiedienu Latvijas iedzīvotājiem „Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma epidemioloģiskā pētījuma” laikā 2009. gadā, tika konstatēts, ka paaugstināts asinsspiediens jeb hipertensija ir 45,4% respondentu (53% vīriešu un 40% sieviešu). Rīgā hipertensija konstatēta 57,2% vīriešu un 40,8% sieviešu, savukārt ārpus Rīgas - 49,9% vīriešu un 39,9% sieviešu.

Samazināt asinsspiedienu iespējams, atmetot smēķēšanu, samazinot lieko svaru, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, samazinot sāls patēriņu uzturā un, ja nepieciešams, lietojot atbilstošus medikamentus, kurus ieteikt drīkst tikai ģimenes ārsts vai kardiologs.

Ar šo aptauju Latvijas Kardiologu biedrības Sirds veselības veicināšanas komanda aizsāk informatīvu kampaņu “Izmēri Asinsspiedienu!”, kas norisināsies oktobrī un novembrī un kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību vienam no biežākajiem sirds slimību cēloņiem – paaugstinātam asinsspiedienam.

Aptauja veikta, izmantojot tirgus un sabiedriskās domas pētījumu kompānijasSIA “Euro Data” interneta pētījumu paneli “eSample”. Aptauja veikta no šī gada 19. līdz 26. septembrim un tajā aptaujāti 704 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44049191sec.