Aicina iedzīvotājus ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros

Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un atgādina par piesardzības pasākumiem, baudot brīvos brīžus peldvietās, kā arī uzturoties saulē. Tāpat pieaugušie tiek aicināti atrast laiku un pārrunāt ar bērniem drošības apsvērumus, ilgstoši uzturoties saulē un peldvietās.

No tiešas saules staru ietekmes īpaši jāsargā mazi bērni. Tāpat piesardzības pasākumi jāievēro cilvēkiem, kuri ilgstoši strādā ārā (piemēram, uz lauka, dārzā, ceļu remonta darbos), sporto un atpūšas (piemēram, pārgājienos, velobraucienos, skriešanas pasākumos, piknikos u.tml.), un ir pakļauti saules staru aktīvai iedarbībai.

Paaugstināta saules ultravioletā starojuma gadījumā, kas mūsu platuma grādos vasaras mēnešos ir dienas vidū no plkst.11 līdz plkst.15, nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Cilvēki ar sevišķi jutīgu ādu un tādi, kas iepriekš nav sauļojušies, var iegūt apdegumus jau 15-20 minūšu laikā. Tāpēc vēlams nēsāt vieglu galvassegu ar platām malām, saulesbrilles, kā arī viegla, elpojoša materiāla apģērbu gaišā krāsā.

Pirms uzturēšanās tiešos saules staros ieteicams uzklāt aizsargkrēmu pret ultravioleto starojumu (UVA un UVB), kam saules aizsardzības faktors SPF (sun protection factor) ir vismaz 15 un lielāks. Lai panāktu labu aizsardzību, krēms jāuzklāj blīvi un vienmērīgi uz visām atklātajām ķermeņa daļām 15 minūtes pirms došanās ārā. Īpaši rūpīgi krēms jāuzklāj vaigiem, ausīm, degunam, pleciem, plaukstu virspusei. Krēma uzklāšana jāatkārto ik pēc divām stundām vai pēc peldēšanās, vai citām sporta aktivitātēm.

Saules iedarbības nelabvēlīgās sekas ir priekšlaicīga ādas novecošanās, acu bojājumi un ādas vēzis.

Papildu informāciju par ultravioleto starojumu un tā iedarbību var iegūt Veselības inspekcijas mājaslapā http://www.vi.gov.lv/ sadaļā Vides veselība, Starojumi, Nejonizētie starojumi – Solāriji, sauļošanās un ultravioletā starojuma iedarbība, kā arī sadaļā Mātes un bērna veselība - „Ar veselu ādu visu vasaru” un informatīvajā materiālā „Saules staru ietekme uz ādu un drošība uz ūdens”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42292404sec.