Vai tiešām zivs sargā mūs no sirds infarkta un vēža? [1]

Vācu ēdināšanas pētniecības institūta eksperti (Deutschen Institut für Ernährungsforschung) iesaka zivs ēdienus lietot vismaz divas reizes nedēļā, jo zivs satur vērtīgas olbaltumvielas, taukskābes, vitamīnus un minerālvielas ideālā kombinācijā. Vitamīns D, ko satur zivis, ir svarīgs cilvēka kaulu blīvumam. Jūras zivis satur jodu, kas ir dzīvībai svarīgs elements, lai noritētu kvalitatīvs vielu apmaiņas process katrā cilvēka šūnā.

Vācijas ēšanas eksperti portāla Focus.de rakstā (Fisch senkt das Krebsrisiko und schützt die Gelenke?) iesaka uzturā lietot auksto ziemeļjūru zivis, kuras satur ievērojami vairāk ''Omega-3-taukskābes'', kas pasargā zivis no aukstuma. Zivs taukskābes ir daudz veselīgākas nekā gaļas un piena produktos. No augu eļļām vērtīgo ''Omega-3-taukskābi'' satur rapšu eļļa un valriekstu eļļa.

Zivis, kuras dzīvo dziļūdeņos, ir arī loti vērtīgas cilvēka organismam, jo to taukskābes pozitīvi iespaido cilvēka asinsriti, stiprina imunitāti, līdzsvaro asinsspiedienu un veicina vielu apmaiņas procesu cilvēka organismā.

ASV zinātnieki ir pierādījuši (raksts žurnālā European Journal of Clinical Nutrition), ka resni eskimosi, kuri lieto daudz zivs ēdienu, daudz retāk (uz 50%) slimo ar diabētu un sirds infarktu nekā resnie amerikāņi, kuri nelieto zivs ēdienus. Arī itāļu zinātnieki ir savākuši daudz pierādījumu, ka zivs ''Omega-3-tauksskābes'' palīdz pacientiem izvairīties no sirds ritma traucējumiem un palielina dzīves ilgumu. Somu zinātnieki ir izpētījuši daudzus vecāka gājuma cilvēkus un konstatējuši, ka zivsēdāji, pateicoties ''Omega-3-taukskābei'' (DHA un EPA), retāk zaudē atmiņas un domāšanas spējas. Vācu zinātnieki ir konstatējuši, ka zivju taukskābes mazina vēža iespējamību un samazina holesterīna līmeni.

Zivs ēdieni ir ļoti ieteicami topošajām māmiņām, jo zivs taukskābes ietekmē jaundzimušā bērna svaru, nervu sistēmu, smadzenes un vēlāk arī sirds attīstību. Dāņu zinātnieki ir secinājuši, ka zivs taukskābes pasargā jauno māmiņu no agro dzemdību riska. Vienlaikus topošajām māmiņām neiesaka lietot neapstrādātas zivis, jo tajās var būt parazīti un slimību izraisītāji.

Zivs ēdieni pasargā cilvēku ne tikai no sirds un asinsrites problēmām, bet arī palīdz locītavām. Vācu zinātnieki no Minhenes ir konstatējuši ''Omega-3-taukskābes'' pozitīvo efektu pret dažādiem locītavu iekaisumiem. Arī Hārvardas zinātnieki ir atklājuši, ka zivs taukskābes mazina vai bremzē iekaisuma problēmas.

Varbūt turpmāk ēdam zivis biežāk nekā gaļu?

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Leokādijas mazmeita 03/30/2013 14:01 Labs raksts un zivis ir tik tiešām ļoti vērtīgs produkts, jo mana vecmamma pie Rāznas gandrīz katru dienu ēda tikai zivis, nodzīvojot 97 gadus pie pilna saprāta un kustībām.


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.32430387sec.