Zviedru zinātnieki atklāj, kādēļ sievietēm jāsauļojas

Nesen veikta pētījuma rezultāti apliecina, ka mērenajos platuma grādos dzīvojošās sievietes, kuras izvairās no sauļošanās vasaras sezonā, ir pakļautas divreiz lielākam smagu un pat nāvējošu slimību riskam nekā tās sievietes, kuras sauļojas ikdienā.

Zviedrijas Karolinskas institūta pētnieki neslēpj, ka ieteikumi uzturēties saulē pavisam nedaudz, darīt to ļoti piesardzīgi vai tikai, lietojot saules aizsargkrēmu, patiesībā varētu būt visai aplami.

Parasti ādas pakļaušana ultravioletajam starojumam bieži tiek minēta kā viens no izplatītākajiem melanomas cēloņiem, turklāt nereti to saista arī ar palielinātu risku saslimt ar pārējām ādas vēža formām. Itin pārsteidzoši, taču nu pētījumā, kurš ildzis vairāk nekā 20 gadus un kurā piedalījušās gandrīz 30 000 sieviešu (Zviedrijas iedzīvotājas), atklāts, ka palielināts risks saslimt ar ādas vēzi patiesībā varētu būt tām sievietēm, kuras sauļojas ļoti reti vai to nedara vispār, turklāt viņu vidū novērots arī augstāks pāragras mirstības līmenis, tostarp no dažādām onkoloģiskām saslimšanām. Pētījuma, kurš publicēts izdevumā "Journal of Internal Medicine", galvenais autors dr. Pelle Lindkvists atzīst: "Ieteikumi sauļoties īpaši piesardzīgi valstīs, kur saules intensitāte ir zema, patiesībā var kaitēt sievietes veselībai."

Zviedru zinātnieki norāda, ka šādi pētījuma rezultāti, visticamāk, saistīti ar D vitamīna deficītu cilvēka organismā, ja āda regulāri netiek pakļauta ultravioletā starojuma iedarbībai. D vitamīna trūkums palielina risku saslimt ar diabētu, rahītu, tuberkolozi un multiplo sklerozi.

Tikmēr šūnu bioloģijas profesore Dorotija Beneta no Londonas Universitātes atzīst: "Pētījuma rezultāti apliecina, ka ideālajā gadījumā Ziemeļeiropas iedzīvotājiem saulē jācenšas uzturēties nedaudz nevis nemaz. [..] Tiem, kuri parasti izvairās no ilgstošas atrašanās saulē, ieteicams lietot D vitamīnu saturošus uztura bagātinātājus."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40377808sec.