Noderīgi padomi, kā pasargāt bērnu no karstuma

Latvija pārspējusi valsts vēsturē fiksētos karstuma rekordus. Mums, pieaugušajiem, svelmi ir vieglāk panest, jo saprotam, kā rīkoties būtu pareizāk – izvēlamies vēsākas telpas, dzeram atspirdzinošus dzērienus un velkam vieglāku apģērbu. Kā palīdzēt bērnam karstajā laikā? Mazo ekspertu skola (www.mazoekspertuskola.lv) sadarbībā ar pediatri Annu Birku iesaka 5 padomus, kas būtu jāņem vērā vecākiem, izdzīvojot gada augstāko temperatūru.

1.    Uzturi telpas vēsas! Sagatavo laicīgi telpu, kur nākamajā karstajā dienā bērns uzturēsies. Naktī izvēdini telpas, turot vaļā logus. No rīta aizvelc tumšus aizkarus vai žalūzijas, lai istaba ir patīkami vēsa. Karstā laikā labāk uzturēties izvēdinātās telpās bez tiešas saules gaismas. Fizisku aktivitāšu vietā izvēlies mierīgas darbības - lasīšanas, krāsošanas, skaitīšanas vai radošās domāšanas uzdevumus. Pāris noderīgus piemērus atradīsi šeit.

2.    Piedāvā padzerties! Bērns spēlējoties nereti aizmirst par savām pamatvajadzībām. Ik pa laikam atgādini bērnam par iespēju padzerties. Vislabākais dzēriens karstajā laikā būs normālas istabas temperatūras ūdens. Lai motivētu bērnu dzert vairāk šķidruma, aicini bērnu izvēlēties krāsainus kokteiļu salmiņus, aplīmēt glāzi ar uzlīmēm vai izrotāt to, ieberot tajā saldētas ogas.

3.    Nespied ēst! Karstā laikā mazinās apetīte. Nespied bērnu ieturēt maltīti. Tā vietā, iespējams, bērns vēlētos padzerties kefīru vai jogurtu. Kefīram vai jogurtam iespējams pievienot dažādus augļus un ogas, padarot vieglo maltīti krāsaināku un gardāku. Radošas idejas atradīsi te: www.mazoekspertuskola.lv/cards/view/13, www.mazoekspertuskola.lv/cards/view/134, www.mazoekspertuskola.lv/cards/view/133. Iesaisti bērnu ēdiena pagatavošanas procesā, sākot no ēdiena izvēles un noslēdzot ar pasniegšanu!

4.    Piedāvā ūdens priekus! Pat ja nav iespējas aizbraukt uz jūru, ezeru vai upi, vari ieliet bļodā ūdeni un to novietot ēnā. Ļauj bērnam plunčāties un spēlēties ar ūdeni. Ja bērns rotaļājas dārzā, obligāti velc mazajam cepurīti, galvas lakatiņu vai novieto saulessargu virs spēļu vietas.

5.    Izvēlies pareizo apģērbu! Mazākajiem bērniem šādā karstumā nevelc autiņbiksītes. Tā vietā vari noklāt autiņu. Bērna apģērbam jābūt vieglam un elpojošam. Vislabāk izvēlēties lina apģērbu, kas palīdzēs saglabāt patīkamu temperatūru. Ik pa laikam ar mitru kabatlakatiņu vari noslaucīt bērnu (rokas, seju, kājas), ļaujot atvēsināties.

ATCERIES! Pats galvenais – neatstāj bērnu vienu! Rūpējies, lai bērnu karstajā laikā vienmēr uzrauga kāds pieaugušais, kas nepieciešamības gadījumā var palīdzēt.

Par Mazo ekspertu skolu

Mazo ekspertu skola www.mazoekspertuskola.lv ir Latvijas vecākiem domāts unikāls tiešsaistes resurss, kur atrodami praktiski materiāli pirmsskolas vecuma bērnu galveno prasmju attīstīšanai, ar mērķi audzināt patstāvīgus, loģiski domājošus un neatkarīgus bērnus. Interneta platforma tika atklāta šī gada maijā. Pieejamie materiāli galvenokārt ir krāsojami uzdevumi latviešu valodā. Uzdevumi attīsta bērnu valodu, loģisko domāšanu, emocionālo inteliģenci, uztveri, izpratni par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, tāpat tie ir ērts resurss vecākiem ierosmei pavadīt laiku kopā ar 2 - 6 gadus veciem bērniem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.49723601sec.