Neaizmirsti par ūdens lietošanu uzturā arī vēsajā laikā

Lai arī vēsajā laikā tā vien gribas siltas tējas un karstās šokolādes dzērienus, nedrīkstam aizmirst par ūdens nozīmi cilvēka ķermenī. Kūrorta Rehabilitācijas centra ''Jaunķemeri'' sertificēta uztura speciāliste Ilze Lutere apstiprina faktus par cilvēka organismu un ūdens lietošanu uzturā.

Kāpēc jādzer ūdens?

Par maz dzerot ūdeni pieaug paaugstināta asinsspiediena risks, aterosklerozes risks,  sirds asinsvadu saslimšanu risks, urīnizvades sistēmas infekciju risks. Kā arī grūtāk ietekmēt svaru. Novērots, ka indivīdiem, kuri dzer 5 un vairāk glāzes ūdens dienā, samazinās svara problēmas par 46% vīriešiem un par 59 % sievietēm.

Cik jādzer?

Teorētiskajos aprēķinos vajadzība pēc ūdens ir 35 ml/kg ķermeņa masas dienā. Vidēji 70 kg smagam cilvēkam jāuzņem 2-2,5 l ūdens dienā. Ja cilvēks svīst fiziskas slodzes laikā vai karstuma dēļ, vajadzība pēc ūdens pieaug.

Ja ar uzturu uzņem daudz olbaltumu un pastiprināti lieto sāli, vajadzīgs vairāk ūdens.

Saldinātie dzērieni samazina slāpju sajūtu un tādējādi veicina lielāku to uzņemšanu.

Kā ūdens jādzer?

Maziem malciņiem visu dienu. Vai arī no rīta glāzi ūdens, pirms katras ēšanas, pēc katra tualetes apmeklējuma un vakarā pirms gulētiešanas. Ja dzer ļoti daudz vienā reizē nieres vairs nespēj izvadīt lieko ūdeni un rodas ūdens intoksikācija.

Iespējamie vēstneši, kas liecina, ka ūdens organismā ir par maz - negribas dzert, kalst mute, aizcietējumi, paaugstināts kuņģa sulas skābums (nemēdz būt par daudz skābes – vienkārši trūkst ūdens), sausa āda un mati, neelastīgi nagi.

Travelnews.lv aukstajā laikā  iesaka dzert siltu ūdeni ar citronu. Šādi pagatavots ūdens sniegs C vitamīnu, kas aizsargā organismu pret imūnās sistēmas trūkumiem. Silts citronūdens līdzsvaro pH līmeni organismā, kā arī, ja dzersi to no rīta, ūdens palīdzēs organismam atbrīvoties no toksīniem.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 30.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē. | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66096401sec.