Ieteikumi pārdomātiem un drošiem pirkumiem svētkos

Tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunā gada sagaidīšanas svinībām, kuras pavada daudzas brīvdienas, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina pārtikas produktus pirkt pārdomāti, gatavot ar prātu un pareizi uzglabāt.

Pārtikas produktus iegādājieties tikai zināmās tirdzniecības vietās – veikalā, tirgū vai no zināma, jau pārbaudīta pārdevēja vai zemnieka. Sargājiet savu un tuvinieku veselību - nepērciet nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus, neiegādājieties tos neatļautās tirdzniecības vietās – pagalmos, tirgū no tā saucamajiem ratiņtirgotājiem, no automašīnu bagāžniekiem, kāpņutelpās.

Iepērkoties nesteidzieties! Kārtīgi izpētiet produkta marķējumu:

-    paskatieties, kāds ir tā derīguma termiņš;

-    vai produkta sastāvā nav alerģiju izraisošo sastāvdaļu;

-    kādā temperatūrā produkts jāuzglabā, lai tas nesabojātos.

Pārliecinieties, vai pārtikas produkta iepakojums nav bojāts un vai tas tirdzniecības vietā tiek uzglabāts atbilstošos apstākļos.

Iepirkuma grozā lieciet pārtikas produktus, kurus pagūsiet izmantot ražotāja norādītā derīguma termiņa ietvaros.

Saglabājiet pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu. Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informējiet PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Atgriežoties mājās, pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ielieciet ledusskapī.

Atcerieties – jēlos produktus no gatavajiem gan uzglabā, gan apstrādā atsevišķi. Ledusskapī neturiet svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, blakus jēlai gaļai vai zivīm, gatavojot – lietojiet atsevišķus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī rūpīgi nomazgājiet ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad esat tos izmantojuši jēlproduktu apstrādei.

Sasaldētos pārtikas produktus atkausējiet vai nu tekošā aukstā ūdenī vai mikroviļņu krāsnī. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt.

Higiēnas prasības jāievēro ne tikai tirgotājiem, bet arī pašiem! Sākot gatavot, ar ziepēm nomazgājiet rokas! Mazgājiet rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem.

Ēdienu pasniedziet uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabājiet to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesējiet un novietojiet aukstumā. Vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas, taču, ja to darāt – ne vairāk kā vienu reizi, jo vairākkārt uzsildot ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs.

Salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabājiet pārlieku ilgi, pat ja tie ievietoti ledusskapī. Ja neapēdat visu tajā pašā dienā, atstājiet aukstumā un apēdiet ne vēlāk kā nākamajā dienā. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievienojiet neilgi pirms ēdiena celšanas galdā.

Lai arī latviešu tautas ticējumi saka, ka Ziemassvētkos un Jaungada naktī jāēd deviņas reizes, iegādājieties un gatavojiet pārtikas produktus pārdomātā daudzumā un apmēros!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jānis Bērziņš koncertprogrammā "Alpīnists" Valmieras Tūrisma informācijas centrs
29. februārī plkst. 19:00 koncertzālē "Valmiera" skanēs ģitārista Jāņa Bērziņa koncertprogramma "Alpīnists". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.01.2020 - 31.01.2020 Pusdienu piedāvājums restorānā Hercogs Hercogs Mārupe
Pusdienu piedāvājums darba dienās no 11:00-15:00. Piedāvājumā salāti, zupas, pamatēdieni un deserts. Iknedēļas jaunais piedāvājums Hercoga | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.01.2020 - 31.01.2020 GARDĒŽU PASĀKUMI SILENE RESORT & SPA**** TAKA
Miers, ezera skaņas, svaigs gaiss, izcils ēdiens un laiska atpūta. Silene restorāni aicina ikvienu doties ārpus pilsētas un pamielot savas garšas | Skatīt vairāk
Valmieras mākslas dienas “KUSTĪBA” Valmieras Tūrisma informācijas centrs
Laikā no 1. aprīļa līdz 1. maijam Valmierā norisināsies Valmieras mākslas dienas "KUSTĪBA". | Skatīt vairāk

Par mums | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Vakances | Prakse studentiem | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2020 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2020 1st-studio.com

 
Total Timed::0.35139513sec.