10 padomi, kā vari izvairīties no gripas

Gripa katru gadu pielavās un atņem darbaspējas daudziem cilvēkiem. Ņemot vērā, ka tā ir ne vien nepatīkama saslimšana, bet var radīt bīstamas sekas veselībai, no tās ieteicams izvairīties visiem iespējamiem līdzekļiem.

Gripas vīrusa inkubācijas laiks - no infekcijas līdz pirmajiem simptomiem - ir aptuveni trīs dienas. Jau šo trīs dienu laikā slimību var pielipināt citiem. Nav tādu īsti efektīvu medikamentu pret gripu. Dažas zāles novērš vīrusu vairošanos, bet tās jāiedzer ļoti drīz pēc infekcijas, kā arī nepalīdz pret tiem vīrusiem, kas jau ir organismā. Antibiotikas palīdz tikai tad, ja novājinātajam organismam jācīnās vēl pret citām baktērijām. Pret gripas vīrusiem antibiotikas nepalīdz. Citiem vārdiem sakot - ar gripu organismam lielākoties jātiek galā pašam. Tas nozīmē, ka jācenšas samazināt gripas simptomu izpaušanos un saīsināt slimības laiku.

Kas ir līdzekļi, kas palīdz pret saslimšanu? Sniegsim 10 labākos padomi, kā nesaslimt ar gripu vai vieglāk pārciest slimības laiku:

1. Jāizvairās no ļaužu masām. Gripas vīruss ir ļoti lipīgs, un, lai inficētos, pilnīgi pietiek, ja cilvēks ieelpo kaut mazliet sīko daļiņu. Un inficēšanās risks var gadīties bieži, jo pietiek, ja lielā ļaužu pūlī vai pilnā autobusā gripas vīruss ir vienam cilvēkam.

2. Jāizvairās no stresa. Ja vēlas izvairīties no gripas, jāizvairās no stresa. Stress rada stresa hormonus un tie, kaut arī mazā apjomā nav ne kaitīgi, ne bīstami, ilgstošs paaugstināts stresa līmenis pazemina imūnsistēmas pretošanās spējas. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kam ir daudz stresa, gripas vīruss pielīp vieglāk. Ne velti stress tiek dēvēts par kluso slepkavu.

3. Jāievēro higiēna. Vīruss atrodas paša rokās. Burtiski. Ja sniedz roku cilvēkam, kas ir slims ar gripu, kaut arī pats to, iespējams, vēl nezina, vīruss ātri vien var pielipt. Tieši tāpēc jādara tā, kā mamma bērnībā mācījusi - regulāri jāmazgā rokas.

4. Jāguļ. Jo vairāk cilvēks guļ, jo stiprāka ir imūnsistēma. Vislabāk ir gulēt telpās ar atvērtu logu vai vismaz tur, kur gaisa temperatūra nav augsta. Ja vīruss tomēr pielipis, gulēšana ir vēl jo vairāk no svara - jāiet gultā un jāmēģina gulēt, pēc iespējas vairāk gulēt. Jo vairāk organismam ir miera, jo spēcīgāk tas miegā var cīnīties pret vīrusiem.

5. Daudz jādzer. Der ievērot noteikumu, ka par katru svara kilogramu cilvēkam dienā jāizdzer vismaz 50 mililitri ūdens. Ja tas ir par daudz, jāskatās, lai dienā tiktu izdzerti vismaz divi litri ūdens. Īpaši tad, ja organismam jācīnās ar paaugstinātu temperatūru. Jo vairāk ķermenis tiek skalots ar šķidrumu, jo ātrāk vīruss atkal tiks izvadīts ārā.

6. Jāsvīst. Viens no labākajiem ieročiem cīņā pret vīrusiem kopā ar miegu ir svīšana. Kaut arī spēcīga svīšana ir nogurdinoša, tā palīdz atveseļoties un nogurumu atkal var aizdzīt ar īsu nomiedzīti. Svīšanu var izraisīt šādi - doties karstā vannā vai karstā dušā, noslaucīties, apģērbties siltās drēbēs, aplikt šalli un doties siltā gultā. Vislabāk to darīt kārtīgi izvēdinātā telpā.

7. Nebaidīties no augstas temperatūras. Paaugstināta ķermeņa temperatūra palīdz atveseļoties - ne velti daba iekārtojusi organismu tā, ka uz noteiktiem kairinājumiem tas reaģē ar temperatūras paaugstināšanos. Tieši tāpēc temperatūru nevajadzētu mēģināt padarīt zemāku ar dažādu medikamentu palīdzību - temperatūra nav slikta. Protams, ja tā draud sasniegt kritisko 40 grādu atzīmi, noteikti jāmēģina to padarīt zemāku. Pret augstu temperatūru palīdz arī auksti apliekamie. Ja drudzis nekrītas, noteikti jāsauc ārstu.

8. Jāpalīdz bronhiem. Gripa visbiežāk izraisa arī klepu. Pret to palīdz gan zāles no aptiekas, gan arī tautas līdzekļi.

9. Jāēd vistas buljons. Amerikāņu zinātnieku noskaidrojuši, ka vistas buljons ir lielisks līdzeklis pret visa veida augšējo elpceļu infekcijām un palīdz arī pret locītavu sāpēm. Vislabākais, protams, ir mājās gatavots buljons, bet nepieciešamības gadījumā noder arī veikalā pirkta zupa.

10. Jāuzņem vitamīns C. Jo vājāka ir imūnsistēma, jo vieglāk vīrusiem un baktērijām iekļūt organismā. Lai palīdzētu imūnsistēmai cīnīties pret tiem, vislabāk palīdz vitamīns C. To var uzņemt jau no paša rīta, izdzerot glāzi remdena ūdens vai tējas ar mazliet citrona sulas. Protams, to var saldināt ar medu. Pēc tam dienas gaitā jāēd augļi, lai organismam ir spēks cīnīties ar slimībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.43238401sec.