Digitālie ceļojumu plānošanas palīgi: paradīzes meklējumi

Vācijā notiekošajā tūrisma gadatirgū ITB pētnieki prezentējuši jaunākās atziņas par to, kā viedtālruņu izmantošana nākotnē ietekmēs ceļojumu plānošanu un kā pārāk precīza plānošana apdraud ceļošanas kultūru.

Tikai Vācijas Apple vietnēs vien jau šodien ir iespējams lejuplādēt vairāk nekā 26`000 aplikācijas, kas saistītas ar ceļošanas pakalpojumiem. Nelielās programmas spēj gluži vai visu – rezervēt viesnīcas un lidojumus, sniegt informāciju par tūrisma apskates objektiem un ieteikt tuvāko restorānu. Tehnoloģiju attīstība rada arī jaunus jautājumus, piemēram, vai tas mainīs ceļošanas būtību?

Saskaņā ar izstādē ITB prezentēto pētījumu Vācijā mobilo internetu lieto 24 procenti iedzīvotāju, bet apmēram 14 procenti internetu lieto, izmantojot viedtālruņus vai planšetdatorus. Apmēram puse jeb 48 procenti aptaujāto interneta lietotāju atzina, ka ceļojumos, kas notikuši pēdējo 12 mēnešu laikā, viņi ir pārbaudījuši e-pastus, - pastkastītes pārbaude ir populārākais iemesls, kāpēc cilvēki izvēlas mobilā interneta pakalpojumus atvaļinājuma laikā.

24 procenti atzina, ka viedtālruņa sniegtās iespējas lietot internetu atvaļinājuma laikā izmantojuši, lai iegūtu informāciju par dažādiem piedāvājumiem ceļojuma laikā vai tāpēc, lai iegūtu vispārēju informāciju par ceļojuma galamērķi (23 procenti). Arī orientēšanās palīdzību ar mobilā interneta pieslēgumu izmantojis katrs ceturtais ceļotājs (23 procenti).

Iecienītākās aplikācijas ļauj sameklēt un rezervēt lidojumus, reģistrēties lidojumiem. Lidostu aplikācijas ļauj uzzināt informāciju par reisa statusu, situāciju stāvvietās un restorānu piedāvājumu. Ar viedtālruņa palīdzību Eiropā iespējams rezervēt arī vilcienu biļetes un noorganizēt īres automašīnu. Tāpat savas aplikācijas piedāvā viesnīcu ķēdes, restorāni un citu jomu uzņēmumi.

Taču tikai seši procenti lietotāju izmantojuši mobilo internetu, lai rezervētu naktsmītni, - acīmredzot pakalpojumu rezervācija, kad cilvēks jau devies ceļā, vēl nav tik populāra, turklāt mobilā interneta lietošana ārzemēs joprojām ir samērā dārga.

Pētījuma autori atzīst, ka kopumā jaunās aplikācijas optimizē ceļojumus, tomēr revolūciju diez vai izraisīs - vismaz ne pagaidām. Aplikācijas ir noderīgas tajos gadījumos, kad jātaupa laiks un ātri jāatrod risinājums, - laiks ir vērtīgs ceļojuma resurss, jo īpaši tāpēc, ka ceļojumi mūsdienās kļūst arvien īsāki.

Tomēr optimizācijai ir arī savas ēnas puses, un tās ir saistītas galvenokārt ar spontanitātes zudumu, uzskata pētnieki. Ja agrāk tūrists klīda pa kādu svešu vecpilsētu un spontāni izvēlējās kādu nelielu ielas kafejnīcu šaurā sānieliņā, tad šodien ar viedtālruņa aplikācijas palīdzību viņš jau iepriekš varēs uzzināt, kādu ēdienu un kurā vietā iespējams pasūtīt, un cik lietotāji šo restorānu iesaka. Tā var nepamanīt un paiet garām kādam mazāk zināmam, bet ļoti labam restorānam, zaudējot nepiespiestības un brīvas, nejaušas izvēles šarmu un jaunatklājēja prieku: katram ceļotājam vajadzētu būt iespējai joprojām justies kā neapdzīvotas salas atklājējam, kur līdz šim neviens vēl nav spēris kāju. Ja ar mobilās interneta piekļuves palīdzību visu iespējams noskaidrot un salīdzināt jau iepriekš, ja viss jau atklāts, vai ir vēl jēga doties ceļojumā? Tāpēc pētījuma autori iesaka mobilās aplikācijas lietot tikai tad, kad ir patiešām nepieciešams taupīt laiku un pūles, nevis censties dokumentēt visu iespējamo.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Uzņēmumi


Bellevue Park Hotel Riga
,


Rixwell Elefant Hotel semināru telpas
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11756206sec.