Kā ekrānu laikmetā saudzēt savu redzi?

Kā liecina ASV Redzes padomes veiktais pētījums, 65% cilvēku pēc ilgstošas lūkošanās datora ekrānā izjūt kādu no datorlietotāju sindroma simptomiem. Optikas salonu "Metropole" vadošā optometriste Aija Muceniece stāsta par tā pazīmēm un konsultē, kā izvairīties no šīs arī Latvijā aktuālās problēmas.

Izvēlies pareizu attālumu

Raugoties tuvāk ekrānam, nepieciešama spēcīgāka redzes sistēmas muskuļu sasprindzināšana, kas var novest pie pārslodzes un datorlietotāju sindroma simptomiem – nogurušām, sausām un apsārtušām acīm, acu asarošanas, kairinājuma un graušanas sajūtas, redzes miglošanās tuvumā vai tālumā, dubultošanās un galvassāpēm, kā arī kakla un muguras sāpēm. Optometriste atzīst, ka lielākoties redzes problēmas saistītas nevis ar ekrānu kvalitāti, bet gan to nepareizu izmantošanu. Tāpēc datora ekrānu viņa iesaka novietot aptuveni 50 – 70 cm attālumā no acīm un pievērst uzmanību aplūkojamā attēla vai burtu lielumam – labāk tos uzlikt nedaudz lielākus nekā samazināt attālumu starp acīm un ekrānu.

Pievērs uzmanību darba videi

Lai pasargātu ne tikai acs priekšējo virsmu no izžūšanas, bet arī kakla muskuļus no papildu saspringuma, jāseko līdzi darba vides iekārtojumam – augšējai ekrāna malai jāatrodas acu līmenī. Svarīgi, lai ekrānā neveidotos papildus atspīdumi no logiem vai lampām, un tas būtu tīrs – bez putekļiem un pirkstu nospiedumiem. "Retāk aizdomājamies par ekrāna spilgtumu, bet tas ir ne mazāk svarīgs faktors redzes saudzēšanai. Lai neapgrūtinātu acis, iesaku izvēlēties viegli saskatāmu, nevis pārlieku spožu ekrāna spilgtumu," padomos dalās A.Muceniece.

Ja nodarbošanās saistīta ar garām stundām pie datora ekrāna, svarīgi izvēlēties tam pielāgotu monitoru. Viens no tādiem – jaunais Samsung CF591 ieliektais monitors, kura malas un centrs ir vienmērīgā attālumā no acīm, tāpēc tas ir piemērots mūsu dabiskajam redzes laukam un samazina acu piepūli, ja ekrānā jāskatās ilgstoši.

Ievēro pauzes

Lietojot datoru, jāievēro sabalansēts tā lietošanas ilgums un regulāra acu atpūtināšana. "Te der atcerēties 20/20/6 likumu, kas nozīmē, ka ik pēc 20 minūtēm vēlams novērst skatienu no ekrāna un vismaz 20 sekundes palūkoties 6 metru attālumā. Savukārt acis būs pateicīgas, ja tām ik pēc 1 – 1,5 stundas tiks atvēlēts garāks atpūtas brīdis," stāsta A. Muceniece. Jāņem vērā, lai acis patiešām atpūstos, pauzēs ieteicams nedaudz pastaigāties, nevis lietot telefonu vai lasīt drukātos materiālus.

Regulāri mirkšķini acis

Koncentrējoties uz darbiem, kas veicami pie ekrāna, acis tiek mirkšķinātas pat 3 reizes retāk, nekā nepieciešams. Tas veicina acs priekšējās virsmas nepietiekamu mitrināšanu, kā rezultātā acis kļūst sausas vai tieši pretēji – sākas pastiprināta asarošana. Lai to novērstu, jāatceras tās regulāri mirkšķināt. Gadījumos, kad acīs rodas smilšu sajūta, optometriste iesaka konsultēties ar redzes speciālistu par mitrinošo pilienu lietošanu.

Pārbaudi acis

Profilakses nolūkos vai, lai laicīgi atklātu un novērstu radušos simptomus, optometriste A. Muceniece vismaz reizi gadā iesaka veikt redzes pārbaudi. Jūtot, ka ir piemeklējusi kāda no datorlietotāju sindroma izraisītajām sūdzībām, acu ārsts būtu jāapmeklē pēc iespējas ātrāk.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12743711sec.