Ugunsdzēsēji aicina Līgo svētku laikā neaizmirst par drošību!

Vasaras saulgriežu svinības jeb Līgo svētki nav iedomājami bez lustīgas svētku svinēšanas, ugunskuru kurināšanu, atpūtas dabā un peldēšanās, tomēr ik gadu šos svētkus aptumšo dažādas nelaimes. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka jautra svētku svinēšana nav tas pats, kas neapdomīga un pārdroša rīcība!

Ugunsdzēsēju glābēju pieredze liecina, ka Līgo svētkos un Jāņos visbiežāk deg dārza mājiņas, siena šķūņi, nojumes vai pārkurinātas pirtis, kur nereti jāņubērni izvēlās svinēt šos svētkus un sagaidīt rīta gaismu. Līdztekus lielā mērā izsaukumu skaits ir atkarīgs tieši no laikapstākļiem – pēdējos gados, kad Līgo svētkos bija salīdzinoši mitrs un lietains laiks, bija diezgan maz izsaukumu, kas saistīti ar līgotāju kurinātiem ugunskuriem un griliem. Protams, ja Jāņos ir labs un saulains laiks, tad ugunsdzēsēji glābēji saņem vairāk izsaukumu par slīkstošiem cilvēkiem un neapdomīgiem laivotājiem, kā tas bija pagājušajā gadā.

Pagājušajā gadā Līgo svētku brīvdienās ugunsgrēkos cieta trīs cilvēki. Līdztekus šajās svētku brīvdienās cilvēki nereti izvēlas pavadīt laiku, atpūšoties pie ūdenstilpnēm. Pērn Līgo brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji vairākkārt steidzās palīgā cilvēkiem, kuriem peldoties bija notikusi nelaime – uz ūdens tika izglābti pieci cilvēki, kā arī tika izcelti četri noslīkušie.

Katru gadu tieši 23.jūnijā ugunsdzēsēji glābēji saņem visvairāk izsaukumus. Daļa no tiem ir maldinoši izsaukumi, kas saistīti ar to, ka iedzīvotājiem, redzot dūmus vai liesmu atblāzmu no Jāņu ugunskuriem, licies, ka izcēlies ugunsgrēks, tāpēc viņi izsaukuši ugunsdzēsējus glābējus. Tomēr labāk ir izsaukt ugunsdzēsējus glābējus, lai viņi pārliecinās vai konkrētajā vietā ir degšana vai nav, lai nebūtu gadījumu, kad ugunsgrēkā nodeg kāda dzīvojamā māja, bet iedzīvotāji nezvanīja uz 112, jo likās, ka tā ir tikai Jāņu ugunskura atblāzma!

Lai Līgo svētku un Jāņu dienas svinēšanu neaptumšotu nelaimes, VUGD aicina ievērot pāris vienkāršus drošības padomus:

1)    Dodoties uz svinību vietām svarīgi ir iepriekš noskaidrot, kurā novadā vai pagastā cilvēks atrodas, kāds ir tuvākās pieturas vai māju nosaukums. Ja notiks kāds negadījums un būs nepieciešama mediķu, policistu vai ugunsdzēsēju glābēju palīdzība, operatīvie dienesti varēs ierasties daudz ātrāk, ja viņiem tiks izstāstīta precīza atrašanās vieta.

2)    Jāņu ugunskuru jākurina drošā vietā – drošā attālumā no ēkām, kokiem, žogiem, lai liesmas nepārmetās uz tiem. Iesakām ugunskura vietai apkārt aplikt akmeņus vai aprakt apkārt zemi, lai uguns neizplatītos pa sauso zāli. Neiesakām ugunskurā dedzināt sadzīves atkritumus, plastmasas pudeles un riepas – tas ne tikai radīs melnus dūmus un smaku, bet arī var izraisīt kādu nelaimi, kad kāds līgotājs saindēsies ar kaitīgajiem izdedžiem. Svinību karstumā nedrīkst arī aizmirst par drošību – VUGD iesaka pie ugunskura blakus novietot spaini ar ūdeni, jo ar to varēs ne tikai nodzēst ugunskuru, bet arī ūdens palīdzēs atveldzēt kādu sakarsušu līgotāju.

3)    Atgādinām, ka jābūt piesardzīgiem arī kurinot grilus, kuros cepsiet gaļu vai desas – grils ir jānovieto tālāk no ēkām, kokiem un nojumēm, uz stabilas virsmas. Grils ir jāmāk arī pareizi iekurināt – sākotnēji ar speciāli šim mērķim paredzētu degšķidrumu ir jāaplej kurināmais, jāpagaida, kad tas sasūcas, uzmanīgi jāaizdedzina un tikai tad jācep uz tā gaļa. Šo darbu noteikti nedrīkst uzticēt maziem bērniem!

4)    Sinoptiķi šīs svētku brīvdienas sola siltas, bet lietainas, tāpēc uzmanīgiem ir jābūt peldēties gribētājiem. VUGD vēlreiz atgādina, ka neprātīga rīcība un alkohols var novest pie kādas traģēdijas šajos svētkos! Ar alus radīto reibumu galvā var likties, ka ne vien jūra ir līdz ceļiem, bet arī visas pārējās ūdenstilpnes. Aicinām nedoties pašam un atturēt arī draugus peldēties vai laivot, ja esat alkohola reibumā!

5)    Aicinām vecākus rūpīgi pieskatīt bērnus! Gan gatavojoties svētkiem, gan atpūšoties, vienmēr atcerēsimies par bērnu drošību. Bērniem svētki vienmēr šķiet īpašāki un nozīmīgāki nekā pieaugušajiem un nereti viņiem arī šķiet, ka var darīt to, ko ikdienā nedrīkstētu. Ja atpūšamies lauku saimniecībās, privātmāju pagalmos vai pie ūdenstilpnēm, jāatceras, ka mazie atpūtnieki vienmēr jāpatur redzes lokā, uzmanot vai nav izdomājuši kādu bīstamu nodarbošanos. Bērniem ir jāuztic kāds darbiņš, lai nebūtu laika nedarbiem – mazie līgotāji ir izveicīgi vainagu pinēji un galda klājēji, nevis ugunskuru kurinātāji un gaļas cepēji!

VUGD aicina iedzīvotājus neaizmirst par drošību svētku laikā, lai pārgalvīgas un neapdomīgas rīcības rezultātā netiktu sabojāti svētki. Īpaši aicinām svētku laikā pieskatīt savus tuviniekus un draugus – nerīkojieties neprātīgi un arī neļaujiet iereibušiem līgotājiem iet peldēties, uzmaniet, lai viņi neatrodas bīstami tuvu ugunskuram un atturiet viņus no vēlmes pārlēkt pāri ugunskuram vai doties izbraucienā ar auto!

Ja tomēr ir izcēlies ugunsgrēks vai atgadījusies kāda nelaime, kas apdraud Jūsu vai līdzcilvēku veselību vai dzīvību, nekavējoties zvaniet uz tālruņa numuru 112!

VUGD novēl ikvienam līksmus un drošus Līgo svētkus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33597493sec.