Enerģijas lādiņš skolēnu brīvlaikā: vitamīni un aktīvā atpūta

Tik daudzās mājās gaidītais skolēnu brīvlaiks beidzot ir klāt! Brīvdienu rīti ir lieliska iespēja kārtīgi izgulēties, taču ko darīt pārējā laikā, lai atjaunotu paputējušos enerģijas krājumus? Sēdēšana pie televizora ar čipsu paku nebūs risinājums, atgādina "Euroaptieka" farmaceite Ieva Zvagule un iesaka veselīgākas alternatīvas.

"Gan lieli, gan mazi jūt, ka pavasarī enerģijas rezerves ir izsmeltas. Tomēr, vāļājoties uz dīvāna, spēkus atgūt neizdosies. Daudz vērtīgāk ir ieturēt sabalansētas maltītes, lai atjaunotu vitamīnu un mikroelementu rezerves, un pavadīt laiku visai ģimenei kopā aktīvā atpūtā vai pastaigās svaigā gaisā, kas nodrošinās fiziskas aktivitātes un skābekļa pieplūdumu organismam, veicinās labāku miegu un līdz ar to pilnvērtīgu atpūtu," stāsta Ieva Zvagule.

Čipsu vietā – dārzeņu uzkodas

Ja bērnam ir grūtības aizmigt, viņš niķojas vai jūtas pastāvīgi noguris, viņam ir sausa āda vai plaisā lūpu kaktiņi, tās ir pazīmes, ka organismam trūkst kādu vitamīnu, uzsver farmaceite. "Pavasarī vairumam bērnu, tāpat kā pieaugušo, ir vajadzīgi papildu vitamīni, tomēr daudz kas atkarīgs no ikdienas uztura. Ja ēdienkartē ir gana daudz svaigu dārzeņu un augļu, kā arī diedzētu sēkliņu, papildu vitamīnus vajadzēs mazāk. Lai gan pagrabā un veikalu plauktos noturēti dārzeņi ir nedaudz zaudējuši savu uzturvērtību, vairākiem augļiem, piemēram, citrusaugļiem, šobrīd ir visīstākā sezona," atgādina Ieva Zvagule.

Vitamīnus bērnam vajadzētu dot tikai pēc konsultācijas ar ģimenes ārstu, pediatru vai farmaceitu, jo piedāvāto vitamīnu klāsts ir ļoti plašs. Tomēr vairumam bērnu ir vajadzīgs D vitamīns, un arī imunitātes stiprināšana joprojām ir aktuāla – slimošanas sezona vēl nav beigusies!

Dīvāna vietā – pastaiga

Svaigs gaiss, kustības un laba kompānija ir lieliska kombinācija labam garastāvoklim un būtisks priekšnosacījums veselības uzturēšanai kā lieliem, tā maziem. Fiziskas aktivitātes stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, palīdz kontrolēt svaru, veicina laimes hormonu – endorfīnu – izdalīšanos un uzlabo miega kvalitāti. Kustības svaigā gaisā nebūt nav tikai vasarai piemērota nodarbe. Galvenais ir izvēlēties atbilstošu apģērbu un apavus, un tad var gan izbaudīt pēdējos ziemas priekus, gan doties garās pastaigās vai apceļot kādu Latvijas vietu, kur agrāk neesat bijuši.

Telefona vietā – sarunas

Labi izgulēties ir ļoti svarīgi, turklāt uzmanība jāpievērš gan miega stundu daudzumam, gan kvalitātei. ASV Miega medicīnas centrs rekomendē skolēniem no 6 līdz 12 gadu vecumam gulēt 9–12 stundas, bet pusaudžiem no 13 gadu vecuma un pieaugušajiem miegam būtu jāatvēl 8–10 stundas. Miega trūkums nelabvēlīgi ietekmē gan skolēnu sekmju līmeni, gan pieaugušo darba spējas. "Bērni daudz laika pavada elektronisko ierīču ekrānos, īpaši vakaros. No šī ieraduma labāk būtu atteikties, jo miegam, tāpat kā jebkurai citai nodarbei, ir jānoskaņojas un jāsagatavojas. Labāk parunāties ar vecākiem par to, kā katram pa dienu ir gājis – būs gan vairāk prieka, gan labāks miegs!" iesaka "Euroaptiekas" farmaceite.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85082984sec.