Atklāj Latvijā pirmo Santjago ceļa gliemežvāka zīmi pie Sv. Jēkaba katedrāles

2019. gada 25. jūlijā Sv. Jēkaba dienā Latvijas Sv. Jēkaba ceļa asociācija kopā ar ciemiņiem  no Lietuvas (Camino Lituano) un Polijas (Camino Polaco), kas  Santjago ceļa posmus savās valstīs jau izveidojuši, veica kopīgu izpētes pārgājiena posmu no Jaunmārupes līdz Rīgai ar svinīgu noslēgumu pie Sv. Jēkaba katedrāles.

Tika atklāta un iesvētīta Latvijā pirmā gliemežvāka simbola zīme un izsniegta pirmā Latvijas svētceļnieka pase latvietim Bruno Skaram, kas 2010. gadā paveica šo ceļu no Sv. Jēkaba katedrāles līdz Santjago de Kompostela Spānijā 6 mēnešu laikā.Kā pirmais goda pārstāvis viņš tika ierakstīts mūsu asociācijas dāvātajā svētceļnieku reģistra grāmatā, kas kalpo kā statistikas, drošības un uzskaites sistēma ikvienā vietā, kur tiek izsniegta  pase.

Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes palīgbīskaps Andris Kravalis savā uzrunā sacīja : "Cilvēki, kas ir ceļā, ir tie, kas izmaina pasauli,  Sv. Jēkaba ceļš vieno mūs visus no tik dažādām tradīcijām , ļauj atgādināt, ka tu šajā pasaulē esi svētceļnieks. Un pateicoties  mūsu viesu ( Lietuvas un  Polijas) aktivitātei, varam iekļauties šajā ceļa posmā, kas ir daļa no kopējā Baltijas Santjago ceļa".

Latvijas evaņģēliski luteriskās vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas mācītājs Krists Kalniņš, kurš pats pirms pāris gadiem veicis Santjago ceļu Spānijā un šodien šajā ceļā devās arī viņa sieva, izteica mums vēlējumu sajust sirdī Santjago ceļa noslēpumu, to brīnumu, kas atkal un atkal sauc ceļā, kur tu saproti, ka esi tikai tu, tava mugursoma, ceļš un Dievs. "Svētceļojums ir kā dzīve, kurā ar pārsteigumu atklāj, ka Tevi Mīlošais Dievs ir tepat līdzās, un ka Tu vari Viņam uzticēties it visā. Svētceļojumā neviens par Tevi nav augstāks, vai zemāks, bet katrā cilvēkā pamani vēlmi, būt Vienotībā ar sevi un Dievu! Svētceļojums ir satikšanās vieta. Un kad vien vēlies iegūt jaunus draugus, jaunas atziņas un pateicību Dievam par dzīvi, kuru vari svinēt katru dienu, ņem savu mugursomu un dodies ceļā, "novēlēja Krists Kalniņš kā arī Latvijas vētceļnieku pasei uzrakstīja ceļa svētības vārdus.

Rīgas Domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs sveicināja visus klātesošos un viesus, atgādinot, ka Rīgas siluetu veido Baznīcu torņi,ko daudzi pazīst visā pasaulē. Un tagad pie vienas no šīm baznīcām -Sv. Jēkaba katedrāles - gliemežvāka zīme būs apliecinājums tam,ka Latvija pievienojas kopējam Santjago ceļam, ar pateicību klātesošajiem viesiem un ceļa veidotājiem.

LIAA tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava, ar kuru sadarbībā strādājam no ceļa veidošanas sākuma pirmajiem brīžiem, konsultējoties un apspriežot situācijas, saviļņoti priecīga pavēstīja, ka līdz šim "gliemežvāks" ir dzīvojis mūsu sirdīs un atmiņās, un beidzot tas ir arī Latvijā, ka tā ir iespēja "Latviju uzlikt uz lielās pasaules un  Eiropas kartes".

Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes kultūras mantojuma politikas daļas vadītāja Baiba Mūrniece atgādināja, ka Latvija ir 33. valsts, kas šogad pievienojas EP iniciatīvai par Eiropas kultūras ceļiem un Santjago ceļš ir vecākais no tiem.Tiekam aicināti kopīgi novērtēt un saglabāt mūsu kultūras mantojumu, to piedzīvojot, stāstot un parādot to citiem, jo kā zināms Santjago ceļu iet cilvēki no visas pasaules. Tas nesīs Latvijas vārdu tālu aiz mūsu robežām.

Kopā ar ikvienu interesentu svinējām turpinājumu ar viesu vēlējumiem, dāvātu svētītu maizi no Lietuvas, Svētbrīdi baznīcā , tortes ēšanu un dalīšanos piedzīvotajā Santjago ceļa veidošanā Latvijā un  pasaulē - no sirds uz sirdi draudzīgā atmosfērā,  visu vakaru. Skatījām fotogrāfiju izstādi, iedrošinājām šaubīgos un stāstījām paši par savām grūtībām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46350217sec.