Medniekiem: Līdz gada beigām bez maksas izmeklēs nomedīto mežacūku gaļu

Lai iegūtu datus par trihinelozes izplatību mežacūku populācijā, no 2012. gada 20. novembra līdz 31. decembrim mednieki Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) var iesniegt nomedīto mežacūku paraugus bezmaksas laboratoriskai izmeklēšanai uz trihinelozi (Trihinella spp).

Kopumā plānots laboratoriski pārbaudīt 800 paraugus. Ieguvējs no šīs akcijas būs gan mednieks, kurš uzzinās, vai nomedītā dzīvnieka gaļa ir droša lietošanai uzturā, gan uzraudzības iestāde, iegūstot informāciju par trihinellu izplatību mežacūku populācijā Latvijā.

Medniekiem, kuri vēlas bez maksas pārbaudīt nomedīto mežacūku gaļu, pārbaudāmais materiāls ir atbilstoši jāsagatavo - no katras mežacūkas liemeņa jāņem diafragmas muskulatūras paraugu, ne mazāk kā 150 g, taču ieteicams izmeklēšanai atvest visu diafragmu. Jāņem vērā, ka kopparaugu no vairākiem liemeņiem neveido. Cik liemeņu – tik paraugu.

Katru paraugu iesaiņo tīrā, ūdens necaurlaidīgā maisiņā, pievieno informāciju par mežacūkas nomedīšanas laiku un vietu, kā arī mednieka vārdu, uzvārdu, telefona numuru un medību atļaujas numuru.

Paraugus pēc iespējas ātrāk jānogādā tuvākajā PVD pārvaldē. Pārvalžu adreses pieejamas PVD mājaslapā internetā – www.pvd.gov.lv.

Atgādinām, ka ar trihinelozi slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki. Slimības ierosinātājs ir trihinella – parazitārais tārps. Parazītu pārnēsātāji lielākoties ir savvaļas dzīvnieki – mežacūkas, lapsas, vilki, jenotsuņi un eži, kā arī peles un žurkas un citi.

Lai no trihinelozes un citām slimībām pasargātu mājas cūkas, nedrīkst pieļaut to saskarsmi ar grauzējiem un savvaļas dzīvniekiem. Cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas, virtuves un kautuvju atkritumus.

Cilvēks ar trihinelozi saslimst apēdot termiski nepietiekami apstrādātu mājas un mežacūkas, bebru un gaļēdāju, kā arī zirga gaļu vai gaļas izstrādājumus, kas satur dzīvotspējīgus trihinellu kāpurus.

Tādēļ PVD iesaka gaļu iegādāties legālā tirdzniecības vietā – veikalā vai tirgū. Cūku īpašnieki, kas cūkas audzē pašpatēriņam, nedrīkst nodarboties ar mājās kautu cūku gaļas tirdzniecību. Mājās pašpatēriņam kautu cūkgaļu un nomedīto mežacūku gaļu pirms lietošanas uzturā, ieteicams vienmēr laboratoriski pārbaudīt.

Lai cūkgaļa būtu droša lietošanai uzturā, pirms gatavošanas to ieteicams sagriezt nelielos gabaliņos, lai arī gaļas dziļākajos slāņos tiktu sasniegta trihinellu iznīcināšanai nepieciešamā temperatūra. Gaļas iekšējai temperatūrai termiskās apstrādes laikā jāsasniedz +77°C un no brīža, kad šī temperatūra sasniegta, gaļa jāturpina karsēt vismaz divas stundas. Gaļas sālīšana, kūpināšana, žāvēšana vai gatavošana mikroviļņu krāsnī, pilnībā neiznīcina trihinellas!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.94386292sec.