TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā mobilo ceļvedi "Jaņa Rozentāla "gaismas bildes""

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izstādes apmeklētājiem piedāvā tuvāk iepazīt ievērojamā latviešu glezniecības klasiķa daiļradi, izmantojot mobilo ceļvedi “Jaņa Rozentāla “gaismas bildes””.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) ar plašu retrospekciju galvenās ēkas Lielajā izstāžu zālē (Rīgā, K. Valdemāra ielā 10) godina izcilo latviešu gleznotāju Jani Rozentālu, kura simt piecdesmitā dzimšanas diena starptautiskā mērogā ir iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā. Vērienīgā izstāde “Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika”, kas norisināsies no 2016. gada 13. augusta līdz 30. oktobrim, ir viens no jubilejas gada programmas centrālajiem notikumiem. Aicinot gūt padziļinātu ieskatu vecmeistara daiļradē, muzejs sadarbībā ar Baltic International Bank, “LG Electronics Latvia” un “CUBE Mobile” apmeklētājiem sagatavojis unikālu ceļvedi ekspozīcijā – “Jaņa Rozentāla “gaismas bildes””.

Mobilais ceļvedis ir īpaši veidots konkrētajai izstādei un ļauj pētīt fotogrāfijas, vēsturiski dēvētas par “gaismas bildēm”, kas slēpjas aiz autora kompozīcijām, atklājot to nozīmi mākslas darbu tapšanā. Zināms, ka savā jaunradē Janis Rozentāls bieži izmantojis attēlus, ko lielākoties arī pats izgatavoja. Fotografēšanu viņš apguva pašmācības ceļā kā amatieris. “Gaismas bildes” rosināja mākslinieku jaunu sižetu un kompozīciju meklējumiem glezniecībā, kļūstot par iedvesmas avotu un darba materiālu.

Lietojot mobilo ceļvedi, izstādes skatītājs uzzinās, kā tapušas tādas slavenas Jaņa Rozentāla gleznas kā “No baznīcas (Pēc dievkalpojuma)”, “Dubultportrets”, “Mākslinieka darbnīcā”, “Ganu meitas dziesma”, “Gavilējošie bērni (Pavasara dziesma)”, “Veļas mazgātājas”, “Zem pīlādža”, “Rudens saulē (Parkā)”, “Ellijas Rozentāles portrets”, “Kristus un samariete”. Ar personīgās fotokameras palīdzību meistars fiksējis dažādus personāžus – pilsētniekus, lauciniekus, sievietes un bērnus, kas rādīti sev raksturīgajā vidē – ainavā, tirgū un citur. Tomēr netrūkst fotoattēlu, kuru uzņemšana apzināti inscenēta.Pašlaik zināmi ap 200 paša Jaņa Rozentāla foto uzņēmumi, kas galvenokārt saglabājušies no 19. gadsimta 90. gadiem. Nozīmīgākie no tiem glabājas Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekcijā.Dažkārt gleznotājs izmantojis arī profesionālu fotogrāfu uzņēmumus.

Mobilais ceļvedis kā atsevišķa sadaļa ir pieejams LNMM mobilajā aplikācijā “Mākslas muzejs” latviešu, angļu un krievu valodās. Apmeklētāji aicināti bez maksas lejupielādēt mobilo aplikāciju savos viedtālruņos un izmantot to izstādes apskates laikā. Android ierīcēs aplikācijas jauno sadaļu var lejupielādēt vietnē “GooglePlay”, IOSierīcēs aplikācija lejupielādējama “AppStore”. Savukārt tie mākslas cienītāji, kuru rīcībā nav mobilās ierīces aplikācijas aktivizēšanai, varēs izīrēt to ceļveža lietošanai uz vietas muzejā (ierīces īres cena 1,50 EUR).

LNMM mobilās aplikācijas patrons ir Baltic International Bank. Mobilās ierīces apmeklētāju izmantošanai izstādes apskates laikā nodrošina “LG Electronics Latvia”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5155201sec.