TŪRISMA BIZNESS | Bizness

«Baltijas Kulinārais Ceļš» aicina gardēžus ceļot apkārt Baltijas jūrai

Kas kopīgs garšas ziņā valstīm ap Baltijas jūru? Vai pastāv īpaša Baltijas jūras valstu virtuve ar pasaulē atpazīstamiem ēdieniem un izslavētām tradīcijām? Uz šiem jautājumiem atbildes rod “Baltijas Kulinārais Ceļš”, aicinot gardēžus ceļot apkārt Baltijas jūrai, cauri Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Vācijas, Krievijas, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas virtuvēm, krodziņiem un restorāniem, lai baudītu kopīgo un atšķirīgo. Ceļa partneri ir izveidojuši kopīgu mājas lapu http://www.balticseaculinary.com, kas raksturo katras valsts nacionālo virtuvi, iepazīstina ar tradicionāliem ēdieniem un to receptēm, kā arī sniedz ceļotājam noderīgu informāciju par kulināriem maršrutiem, iespējām apmeklēt pārtikas ražojošās saimniecības, restorānus un virtuves, kur var baudīt tradicionālos un no vietējiem labumiem gatavotus ēdienus.

 

“Baltijas kulinārā ceļa” partneri ir lauku tūrisma, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju organizācijas, ministrijas no Baltijas Jūras Reģiona valstīm, kas apvienojušies kopīgam mērķim atbalstītvietējos pārtikas ražotājus un audzētājus, veicināt vietājo ražojumu pieejamību tirgū un popularizēt Baltijas Jūras reģionu kā vienotu tūrisma galamērķi.

Latviju “Baltijas Kulinārajā Ceļā” pārstāvam mēs – Latvijas lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, kas ir viena no 12 šī projekta dalīborganizācijām, kas Baltijas jūras reģionā popularizē latviešu nacionālo virtuvi.

 

“Baltijas Kulinārais Ceļš” ar sevi iepazīstinās pārtikas izstādē “Riga Food 2016”, kur 9. septembrī 10:00-12:00 „Lauku ceļotāja” stendā notiks “Baltijas Kulinārā Ceļa” tūrisma kartes un Baltijas jūras valstu virtuves prezentācija.

 

“Baltijas Kulinārais Ceļš” ved uz vietām, kur:

  • ēdienkarte balstīta pamatā uz tradicionāliem ēdieniem/dzērieniem, katras valsts virtuves un ēdiena kultūras tradīcijām,
  • ēdienu gatavošanā izmanto pārsvarā vietējos produktus, iespēju robežās sadarbojoties ar tuvējām zemnieku saimniecībām un pārtikas ražotājiem,
  • ēdieni ir svaigi un gatavoti turpat uz vietas (mājas virtuve, roku darbs),
  • personāls zina pasniegto ēdienu izcelsmi, tradīcijas, pagatavošanas veidu, un stāsta par to viesiem.

Ierasts, ka tradicionālie lauku ēdieni ir sātīgāki un ar bagātīgu aizdaru. Tādus galdā ceļ lauku krodziņu un viesu māju saimnieces. Šobrīd laukos ienāk arī izsmalcināti restorāni, kur šefpavāri izmanto svaigu vietējo produktu pieejamību, lai uzburtu mūsdienu virtuves kulināros meistardarbus, pārsteidzot gan ar garšu, gan izskatu. Tieši tādēļ ir vērts doties kulinārā ceļojumā, lai katrā valstī izbaudītu vietējās izcelsmes ēdienu: austeres un garneles Dānijā, lasi Norvēģijā, lakricu Somijā, kamas putru Igaunijā, nēģus Latvijā, cepelīnus Lietuvā, sparģeļus Vācijā un rožu ziedlapiņu ievārījumu Polijā.

Taču, ko ap Baltijas jūru dzīvojoši ļaudis ēd paeljas un apelsīnu vietā?

“Baltijas Kulinārais Ceļš” izaicina izslavēto Vidusjūras virtuvi un ceļ galdā ziemeļnieciskus gardumus, kas ir dienvidu ēdienu un dzērienu līdzinieki pēc nozīmīguma vietējā ēdienkartē:

Vidusjūras virtuve

Baltijas jūras virtuve

Vīns

Alus, kvass

Pasta

Kartupeļi

Baltmaize

Rupjmaize

Vistas gaļa

Cūkgaļa, jēra gaļa, pīle, zoss

Baklažāni, cukīni

Kāposti, bietes

Kaltēta gaļa

Žāvējumi

Pipari, ķiploki

Sīpoli, mārrutki

Olīveļļa

Sviests

Sardīnes

Siļķe

Jūras un okeāna zivis

Saldūdens zivis

Mozzarella siers

Svaigais siers, biezpiens

Trifeles

Meža sēnes

Kuskuss, polenta, rīss

Kvieši, grūbas, putraimi, auzas, pākšaugi

Jogurts

Skābais krējums

Grilēti dārzeņi

Sautēti, skābēti dārzeņi (kāposti, ..)

Mandeles

Rieksti (meža)

Ibērijas šķiņķis

Medījuma gaļa

Citrusaugļi

Ogas (meža un dārza)

Kaltēti Augļi

Augļu kompoti

Pudelēs pildīts ūdens

Tīrs krāna, akas vai avota ūdens

Grappa; Ouzo / vīnogu destilāts

Šņabis / graudu un sakņu destilāti

Buljonzupas

Biezzupas

Augļu sulas

Ķīselis

Projekts „Baltijas Jūras Kulinārais Ceļš” īstenots ar CBSS Projektu atbalsta programmas finansējumu, Baltijas jūras valstu Padomi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.80486202sec.