TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Rīgas domē prezentē Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas skiču projektu

29.augustā, Rīgas domes Sēžu zālē kultūras ministre Dace Melbārde kopā ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Andri Ameriku, deputātiem un žurnālistiem, iepazinās ar Īpašuma departamenta direktora Oļega Burova, arhitektu Jura Pogas un Austra Mailīša sagatavoto prezentāciju par Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas projektu.

Kultūras ministre Dace Melbārde: „Esmu gandarīta par ātro projekta virzību, jo Mežaparka estrādei nešaubīgi ir īpaši liela nozīme – gan simboliski, gan kā valsts kultūras pasākumu norises vietai. Šī ir brīnišķīga dāvana, kas top gan Latvijas valsts simtgadei 2018. gadā, gan Dziesmu un deju svētku tradīcijas 150. jubilejai 2023.gadā. Iepriecina, ka šis projekts tiek skatīts plašāk – tiek domāts gan par estrādes pieejamību un drošību, gan vienlaikus par kvalitāti. Pateicos Rīgas domei par veiksmīgu sadarbību, projekta veidotājiem novēlu izturību, kā arī apliecinu gatavību iesaistīties un vienmēr palīdzēt, tai skaitā jautājumā par nacionālā interešu objekta statusa piešķiršanu.”

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs: “Ir izveidojusies ļoti produktīva sadarbība starp Rīgas domi un Kultūras ministriju. To ir pastiprinājusi sadarbība ar Finanšu ministriju. Esmu pārliecināts, ka pateicoties šai veiksmīgajai trīs iestāžu sadarbībai, līdz 2018.gada vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem projekta pirmā daļa tiks veiksmīgi realizēta.

“Lai mazinātu Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas projekta realizācijas riskus, būtu ļoti nepieciešams, lai valdība jau šajā gadā lemtu par nacionālās nozīmes objekta statusa piešķiršanu Mežaparka estrādei. Tādejādi būtu iespēja projektu realizēt noteiktajos termiņos,” ir pārliecināts Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs klātesošos informēja, ka 25.augustā Rīgas būvvalde ir apstiprinājusi estrādes būvprojekta minimālo sastāvu jeb skiču projektu. “Tieši tagadpriekšā ir pats intensīvākais darba posms - četru mēnešu laikā līdz decembrim ir jāizstrādā tehniskais projekts pirmajai projekta daļai, lai 2017.gada 10.janvāra plkst.10.00 Iepirkuma komisija varētu izsludināt būvdarbu iepirkumu pirmajam posmam.”

Viens no Mežaparka estrādes pārbūves projekta autoriem arhitekts Austris Mailītis stāstīja: “Mežaparka lielās estrādes pārbūves koncepcija ir balstīta uz dabu. Estrādes tribīne ir kā kalns, kurā kāpt, un jumts ir kā sidraba birzs."

Arhitekts Juris Poga: “Projekta pirmo posmu paredzēts pabeigt līdz 2018.gada Dziesmu un deju svētkiem un tajā tiks saglabātas dziedātāju tribīnes 7700 koristiem un īslaicīgi piebūvētas sānu tribīnes, lai tribīnēs varētu izvietoties 9100 koristi. Kopumā estrādē varēs izvietoties no 11 līdz 12 tūkstošiem koru dalībnieki.

Pirmajā posmā paredzēts arī izveidot no jauna skatītāju lauku, ieplānojot 30 674 sēdvietas. Soliņus paredzēts veidot sešu metru garumā un uz katra no tiem būs sēdvieta 12 cilvēkiem. Turklāt soliņi būs demontējami.

Ar estrādes pārbūves darbiem galvenokārt ir paredzēs palielināt tās ietilpību un plūsmas, lai dziedātāju un skatītāju nomaiņa notiktu dinamiskāk, kā arī uzlabot estrādes skanīgumu.

Skatītāju lauka pieejamību iecerēts uzlabot, izveidojot skatītāju piekļūšanu no abām estrādes pusēm, kā arī izveidojot lielākas kāpnes nokļūšanai skatītāju sēdvietās. Savukārt estrādē iecerēts veidot vairākas uzejas no aizmugures puses pa visu perimetru, lai paātrinātu koristu nomaiņu. Mailītis norādīja, ka tādā veidā tiks būtiski samazināts laiks, kas nepieciešams, lai koristi uznāktu un noietu no skatuves.

Zem skatuves paredzēts ierīkot atvērtu telpu, kurā būs ēna un varēs izvietot īslaicīgas tirgošanās vietas vai izstādes zāles.

Projekta otrajā jeb B posmā tiks veikta ēkas un koru tribīņu pārbūve, kuru iecerēts pabeigt 2020.gadā.

Akustikas eksperts Andris Zabravskis norādīja, ka tribīnes atradīsies pat 15 metru augstumā, kas nodrošinās labāku akustiku nekā patlaban, turklāt akustikai vairāk tiks izmantots iesaistītais meža ieloks.

Jau ziņots, ka 2.augustā valdība atbalstīja Mežaparka Lielās estrādes būvniecības konceptu, akceptējot to kā nepieciešamos uzlabojumus, lai nodrošinātu Dziesmu un deju svētku pasākumus.

Estrādes būvprojekta izstrādi un būvniecību ir paredzēts veikt laika posmā no šā gada līdz 2020.gadam, īstenojot to divos posmos. Pirmo posmu plānots īstenot līdz 2018.gada 7.jūnijam, laikā līdz XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem, bet otrā daļa īstenojama līdz 2020.gada 2.jūnijam, laikā līdz XII Latvijas skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkiem.

Kopējais nepieciešamais finansējums estrādes būvniecībai ir gandrīz 45 miljoni eiro.

2018.gada rekonstrukcijas projekts skaitļos:

Esošās tribīnes platība (arī ejas) 2 554,00 m2

Īslaicīgās izmantošanastribīņu platība 1 038,00 m2

Kopējā tribīņu ietilpība 9 100

Skatuves platība 2 787,00 m2

Skatītāju lauka platība 22 197,00 m2

Skatītāju sēdvietas30 674

Rekreācijas zona (zem pergolas) 3 936,00 m2

Izbraukuma tirdzniecības platības (apjumtas) 3 382,00 m2

WC kopplatība1 687,80 m2

Zemes līmeņa kopējā platība 9 092,80 m2

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43069911sec.