TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Likteņdārzā svinīgi iemūrēs laika kapsulu jaunās sabiedriskās ēkas pamatos

2. decembrī, pulksten 11 Likteņdārzā topošās sabiedriskās ēkas pamatos tiks   iemūrēta laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Svinīgajā ceremonijā piedalīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, Latvijas Republikas Saeimas deputāti, „Kokneses fonda” dibinātāji, politiski represētie un pašvaldības pārstāvji, ēkas arhitekti un būvnieki.
 Ar šo notikumu tiek atzīmēts jauns attīstības posms Likteņdārzā, kas iecerēts kā kopīga tautas dāvana Latvijai tās simtgadē. „Pēc Likteņdārza piedāvātā ceļojuma cauri vēsturei, pārdomām par pagātni un notikušo, meditācijas un dabas izjūtas varēsim atgriezties šeit un tagad. Ēka būs vieta, kur pievērsties tagadnes pienākumiem,” stāsta projekta galvenais arhitekts Andris Kronbergs no SIA „Arhis Arhitekti”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzsver: „Ikvienam no mums ir savi iemesli, kāpēc Likteņdārza izveidošanu saredzam kā būtisku un sniedzam atbalstu tā izveidošanai. Manuprāt, nav svarīgi, vai esam gatavi pateikt šos iemeslu, vai paturēt tos savā sirdī. Būtiskākais šajā ir ikviena vēlme sniegt tiešu atbalstu un ieguldījumu šī unikālā objekta izveidošanai. Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir radusi iespēju sniegt savu ieguldījumu Likteņdārza tapšanā. Esmu pārliecināts, ka šī sabiedriskā ēka būs ne tikai vieta, kur sastapsies pagātne, tagadne un nākotne. Tā būs vieta, kur dzims jaunas idejas, kā mūsu Latvijai attīstīties, lai tā pastāvētu vēl daudzus simtus gadu.”

Sabiedriskā ēka izcelsies ar unikālu arhitektūru. Ēka tiek veidota kā „kalns” jeb tilta sākums, simboliski atainojot Likteņdārza ideju – tautas ceļu no pagātnes uz nākotni. Jumts kalpos kā pastaigu vieta un skatu laukums. „Saturs un arī ēkas forma netieši runā par došanos uz priekšu - augšup, par sākumu kaut kam, kas būs nākotnē,” tā A. Kronbergs.
"Mēs, apakšā parakstījušies, esam strādājuši kopā pēc brīvas gribas un labāko nodomu vadīti. Mūs bija pulcējusi un iedvesmojusi vērienīga iecere, un mēs esam likuši stiprus pamatus tās piepildījumam. Mūs ir vienojis mērķtiecīgs darbs, un spārnojusi ticība šī darba nozīmībai. Mēs paliekam cerībā, ka mūsu iesākto turpinās nākamās paaudzes. Mēs ticam, ka mūsu tautas Likteņdārzs augs un ziedēs cauri laikiem. Mēs ticam, ka mūsu Latvijas valsts augs un ziedēs tāpat kā šis dārzs, un vienmēr būs, kas par to priecāsies, to mīlēs, sargās un kops,” teikts nākotnes vēstījumā, kura autore ir latviešu dzejniece un dramaturģe, „Kokneses fonda” Padomes locekle Māra Zālīte.

Ēkas pirmā posma būvniecībai Latvijas valsts piešķīrusi līdzekļus 110 000 eiro apmērā, savukārt 60 000 eiro ziedojis Vācijā dzīvojošais latvietis Gaidis Graudiņš. Šogad valdība sabiedriskās ēkas pabeigšanai, kas iecerēta 2017. gadā, piešķīrusi  520 000 eiro. Ēkā plānotas divas multifunkcionālas zāles konferencēm, pasākumiem un koncertiem, kafejnīca un citas telpas, kas dos iespēju pulcēt apmeklētājus un pasākumu rīkotājus visa gada garumā.

Šobrīd „Kokneses fonds” turpina vākt līdzekļus būvniecības turpināšanai. Līdz 2018. gadam plānots pabeigt daudzfunkcionālo sabiedrisko ēku, virtuālo Piemiņas ēku (digitālo taku), amfiteātri, Lielo kalnu un Likteņdārza draugu aleju, ko veido bruģakmeņi ar iegravētiem ziedotāju vārdiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.93977404sec.