TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Brīvdabas muzeja Gadatirgus piparkūku cepēja Emīlija Trankale svin 100 gadu jubileju

Neatņemama Brīvdabas muzeja Latviešu tautas lietišķās mākslas gadatirgus daļa ir viena no vecākajām piparkūku cepējām Emīlija Trankale no Berģiem, kura savā goda tērpā ar piparkūku sirdi 2003. gadā bija redzama uz gadatirgus afišas. Emīlijai par godu, arī viena no gadatirgus vietām nosaukta par “Emīlijas lejiņu”.
Trankalītes dzimta nāk no Nīgrandes pagasta Beltes mājām. “Beltes” Fricis apprecēja Mariju, viņiem piedzima pieci bērni – Līze, Fricis, Emīlija, Alma un Vera. Skolas gaitas uzsāka Nīgrandes muižas pils skolā. Par gardāko skolas ēdienu Emīlija atceras saukt skolas saimnieces vārītās zupas – sakņu, zirņu, grūbu, ķiļķenu zupu ar pienu). Beidzot mājturības skolu Zaļeniekos, turpinājusi savas darba gaitas kā saimniece, jo visiem garšojuši Emīlijas gatavotie ēdieni.
1971. gadā Emīlija apmeklēja Brīvdabas muzeja pirmo gadatirgu un jau nākamajā gadā nolēmusi piedalīties gadatirgū ne tikai ar adījumiem un audekliem, bet sacepusi arī savas pirmās gadatirgus piparkūkas. Emīlija māk stāstīt, ka mazi puikas visbiežāk izvēlas automašīnas un zirgus, meitenes – kaķīšu formas piparkūkas. Emīlijas piparkūkas garšo kā lieliem, tā maziem, tās izpērk vienmēr.
Emīlijas Trankalītes piparkūkas izbraukušas Ameriku, Eiropu un Krieviju, tās gardu muti baudījuši daudzi. Piparkūkas par gardām esam nosaukuši arī bijušie prezidenti Guntis Ulmanis un Vaira Vīķe — Freiberga. Piparkūkas ceptas visu cauru gadu – kāzām, viesībām, tirdziņiem un arī Latvijas tautas lietišķās mākslas gadatirgum Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.
“Trankalīte ar savu ilggadīgo dalību Brīvdabas muzeja Gadatirgū ir kļuvusi par šā pasākuma neatņemamu daļu. Viņa ir labs piemērs, kā kulinārais mantojums tiek saglabāts un nodots no paaudzes paaudzei,” stāsta Brīvdabas muzeja direktore Ilze Millersone. “Šobrīd jau piparkūku cepšanas māku demonstrē Emīlijas meita un mazmeita. Pašu piparkūku recepti mums nav izdevies uzzināt, bet viņas receptes pārņēmējus var atpazīt pēc īpašās Trankalītes piparkūku garšas.”
Brīvdabas muzejs no visas sirds sveic Emīliju dzimšanas dienā, vēl saglabāt darbošanās sparu. Uz tikšanos Gadatirgū Emīlijas lejiņā pie piparkūku groza!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60672903sec.