TŪRISMA BIZNESS | Bizness

KM aicina VNĪ pabeigt Mūzikas un rakstniecības muzeja pārbūvi līdz gada beigām

Kultūras ministrija (KM) aicina VAS „Valsts Nekustamie īpašumi” (VNĪ) paātrināt jauna būvnieka meklējumus, lai varētu pabeigt Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkas (Rīga, Pils laukums 2) pārbūves un restaurācijas darbus līdz šī gada beigām. Tāpat KM lūdz steigšus atrisināt jautājumu par muzeja pagaidu telpām.

Lai Rakstniecības un mūzikas muzejs apmeklētājus varētu uzņemt drošās, mūsdienīgi iekārtotās, ērtās un muzeja krājumu uzglabāšanai piemērotās telpās, remontdarbi ir jāveic atbildīgi un visaugstākajā kvalitātē. Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkas restaurācijai un pārbūvei, ekspozīcijas koncepcijas izstrādei un īstenošanai KM 2013.gadā piesaistīja Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finansējumu - 4 205 532,25 eiro (programma „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” projekts „Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukcija”).

Ņemot vērā, ka VNĪ ir lauzusi līgumu ar līdzšinējo būvnieku un jauna būvnieka atrašana, kā arī pārbūve ievilksies, KM lūgs VNĪ iesniegt precizētu projekta īstenošanas grafiku, kā arī jau otro reizi ir lūgusi EEZ finansējuma donorvalstīm pagarināt finansējuma attiecināmības termiņu. Sarunās panākta vienošanās, ka attiecināmās izmaksas par pārbūves un restaurācijas darbiem, kas veikti līdz š.g. 30.aprīlim, varēs segt no EEZ līdzfinansējuma pie nosacījuma, ja darbi tiek pabeigti līdz š.g. beigām.

KM jau 2012.gadā uzsāka risinājumu meklēšanu Rakstniecības un mūzikas muzeja pārbūvei. KM veica nepieciešamos priekšdarbus (programmas apstiprināšanu Ministru kabinetā (MK) un saskaņošanu ar donorvalstīm; MK noteikumu izstrādi un apstiprināšanu, u.t.t.), lai 2013.gada 1.novembrī VNĪ varētu uzsākt muzeja rekonstrukcijas projekta vadību.

Muzeja ēkas stāvoklis bija slikts. Tehniskajā izpētē, kas tika veikta pirms būvniecības uzsākšanas, secināts - ēkas stāvoklis neļauj pildīt muzejam uzdotās funkcijas: ēkas fasāde un iekštelpas apdraud cilvēku drošību, ēka neatbilst universālā dizaina prasībām, esošais sanitāro mezglu aprīkojums nav pietiekams apmeklētāju ērtību nodrošināšanai, pamatu sēšanās dēļ radītie bojājumi nepieļauj kvalitatīvu ekspozīciju attīstību, pastāvīga mikroklimata trūkuma dēļ apgrūtināts darbs ar krājuma priekšmetu oriģināliem, nepieciešamība slēgt apmeklētājiem telpas, kuru estētiskais stāvoklis nav piemērots publisko pakalpojumu sniegšanai.

Uzziņai:
Darbi, kurus VNĪ apņēmusies īstenot šī projekta ietvaros: ēkas atjaunošana; muzeja labiekārtošana, t.sk. ekspozīciju izveide; pieredzes apmaiņa ar Norvēģijas partneriem par muzeja ekspozīciju izveidošanu; projekta vadība; publicitātes aktivitātes.
Īstenojot projektā plānotās aktivitātes, VNĪ sasniedzamie rezultāti: atjaunots viens kultūras mantojuma objekts; labiekārtota atjaunotajam kultūras mantojuma objektam pieguļošā teritorija 281 m2 platībā; atjaunotajā kultūras mantojuma objektā izveidotas trīs ekspozīciju telpas, divas telpas izglītojošām nodarbībām un viena telpa pasākumu organizēšanai; nodrošināta pieredzes apmaiņa par ekspozīciju izveidi.
Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkas Pils laukumā 2, Rīgā īpašnieks ir valsts Finanšu ministrijas personā; ēkas valdītājs un projekta īstenotājs ir VNĪ.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38705897sec.