TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Meņģelē taps skatu tornis

Jau šovasar gan vietējie ļaudis, gan tūristi un ekskursanti no tuvākas un tālākas apkaimes varēs uzkāpt skatu tornī un no augšas aplūkot skaisto Ogres upes ieleju Meņģeles un Taurupes pagastā.

"Dabas parka "Ogres ieleja" teritorijā uz Meņģeles un Taurupes pagastu robežas plānots būvēt skatu torni, takas (koka laipas), lapeni un informatīvo stendu un citus objektus, tādā veidā stiprinot Latvijas iedzīvotāju mīlestību pret dzimteni, tās vēsturi un dabu, saglabājot un popularizējot dabas un kultūrvēsturiskās vērtības," šādi Ogres novada pašvaldība formulēja savu ieceri Latvijas vides aizsardzības fondam (LVAF) adresētajā projekta iesniegumā, pretendējot uz LVAF līdzfinansējumu šīs ieceres realizēšanai.

Jau šopavasar iecere izbūvēt skatu torni tam paredzētajā vietā dabas parkā "Ogres ieleja" teritorijā īstenosies – pašvaldība ir saņēmusi apstiprinājumu par LVAF līdzfinansējuma piešķiršanu.

Pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar SIA "Ventars" par koka skatu torņa Meņģelē būvprojekta izstrādi, būvniecību un autoruzraudzību, līguma summa ir EUR 123 000 (bez PVN). Saskaņā ar līgumu skatu tornim jābūt gatavam līdz šī gada 31.maijam.

"Pašvaldības pienākums ir attīstīt dabas parku infrastruktūru. Ogres Zilo kalnu dabas parkā kopā ar Ikšķiles pašvaldību esam daudz paveikuši, tagad kārta Ogres upes ielejas dabas parkam. Mūsu novada pagastos ir daudz interesantu vietu, ko varētu apmeklēt tūristi. Sakārtojot šo vietu infrastruktūru un piesaistot tūristus, tiks celts godā mūsu valsts dabas skaistums un kultūrvēsturiskās vērtības, vietējos iedzīvotājos vairosies lepnums par savu pagastu un novadu, veidosies jaunas darba vietas apkalpojošajā jomā," atzīst Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības, tūrisma un sporta jautājumos Egils Helmanis. "Gribu uzsvērt, ka ieceres un plānus varam realizēt, ja ir atbilstošs finansējums. Ar pašvaldības budžeta līdzekļiem pietiek ikdienas funkciju nodrošināšanai, attīstībai un plašākam vērienam jāmeklē papildu finansējums. Esmu gandarīts, ka pēdējos gados esam spējuši piesaistīt investīcijas no dažādiem fondiem un programmām."

Meņģeles pagastā dzimis un bērnības gaitas pavadījis stāsta par Dullo Dauku autors – rakstnieks Sudrabu Edžus (īstajā vārdā Morics Eduards Zilbers) un uz Taurupes un Meņģeles pagastu robežas Ogres upes senkrastā atrodas rakstnieka bērnības ganu gaitu mājas "Zvaniņi", pie kurām ozolu un bērzu birzī Tautas dzejnieks Imants Ziedonis ar domubiedriem izveidoja Dullā Daukas taku ar īpašiem akmeņiem, uz viena no kuriem ir uzraksts "Dullais Dauka". Jau I.Ziedonis savulaik uzsāka aktivitātes Latvijas dabas un kultūrvēstures vērtību popularizēšanā un aizsardzībā, t. sk., Dullā Daukas takas izveidi. Viens no projekta rezultātiem būtu stāsta par Dullo Dauku filozofijas, autora Sudrabu Edžus personības un daiļrades, kā arī Imanta Ziedoņa aktivitāšu popularizēšana dabas parka "Ogres ieleja", Ogres novada Meņģeles un Taurupes pagastu apceļotāju, tūristu, viesu un skolēnu, kas devušies ekskursijās uz šīm vietām, vidū.

Meņģeles un Taurupes pagastos atrodamas daudzas kultūrvēsturiskās vērtības, piemēram vēsturiskas baznīcas – Meņģeles ev. luteriskās draudzes baznīca, Aderkašu pareizticīgo baznīca, senkapi, valsts nozīmes arheoloģiskie pieminekļi, piemēram, Aderkašu pilskalns, Ģērķu Upurkalns u.c. No skatu torņa pavērsies skaisti skati un ainavas uz dabas parku "Ogres ieleja" un iepriekš minētajiem pieminekļiem.

Dabas parkā "Ogres ieleja" uz Meņģeles un Taurupes pagastu robežas atrodas vairāki Eiropas nozīmes aizsargājami biotopi: upju straujteces, sugām bagātas atmatu pļavas u.c.

Dabas parkā mīt vairākas Latvijā retas un aizsargājamas sugas un šādas Eiropā aizsargājamas sugas. No augu sugām aizsargājams spilvainais ancītis (Agrimonia pilosa). Realizējot projektu, tiks izveidots informatīvais stends, lai apmeklētāji varētu iegūt noderīgu informāciju par dabas parkā "Ogres ieleja" aizsargājamajiem biotopiem un sugām. Tas veicinās Latvijas iedzīvotāju atbildīgo attieksmi pret dabas un vides vērtību saglabāšanu nākotnē, Latvijas dabas ilgtspējīgu attīstību.

Tūristu piesaistei tiks uzcelts jauns skatu torni vecā (20. gs. 60.–70. g.) ugunsdzēsēju torņa vietā. Tas būs vienīgais publiski pieejamais koka skatu tornis tuvākajā apkaimē un tā uzcelšana saskanētu ar Dullā Daukas stāsta galveno jautājumu par to, kas ir aiz horizonta un vai zeme ir apaļa. No skatu torņa pavērtos burvīgi skati uz Ogres upes ieleju, Taurupes un Meņģeles pagastiem, to kultūrvēsturiskajām vērtībām. Informatīvajā stendā pie skatu torņa paredzēts publicēt informāciju par Ogres ielejas aizsargājamajiem biotopiem, floru un faunu, vides aizsardzības aktualitātēm.

Tūristu vajadzībām, rekreācijai, kā arī antropogēnās slodzes samazināšanai tiks uzbūvēta lapene un laipas (virs augsnes). Paredzētas arī citas mazās arhitektoniskās formas – soliņi, lapene, atkritumu urnas un citi atpūtas vietas ierīkošanai nepieciešamie objekti.

Dabas parka "Ogres ieleja" dabas aizsardzības plānā izvirzīts ilgtermiņa mērķis – attīstīt tūrisma infrastruktūru, kas bāzēta uz ilgtspējīgu un saudzīgu vietējo dabas, kultūras, vēstures un cilvēkresursu izmantošanu, veicinot teritorijas apmeklētāju aktīvu darbošanos un izglītošanu ar vidi un dabas aizsardzību saistītos jautājumos. Novada pašvaldības uzsāktās darbības ir vērstas tieši uz šī mērķa sasniegšanu.

Kad skatu tornis būs uzbūvēts, notiks tā atklāšana un iesvētīšana.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.54177213sec.