TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Visā Latvijā ir sākusies dabas skaitīšana

Šī gada 14.jūnijā, ar svinīgu pasākumu Ķemeru Nacionālajā parkā visā Latvijas teritorijā tiek atklāta dabas skaitīšana - Eiropas Savienības nozīmes īpaši aizsargājamo biotopu jeb dzīvotņu izplatības un kvalitātes apzināšana. Dabas skaitīšana ilgs līdz 2019.gada nogalei, un šajā laikā Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā eksperti veiks aizsargājamo biotopu pārbaudi gan valsts, gan privātajās zemēs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards norāda: „Tik vērienīga dabas vērtību apzināšana Latvijā notiek pirmo reizi. Tā skaidri parādīs, kādas dabas bagātības mums pieder, un sapratīsim, kā tās nepazaudēt. Mums ir pamats būt lepniem, mums ir sava valsts ar vairāk nekā 64 000 kvadrātkilometriem  zemes, sava valoda, kultūra un unikālas dabas vērtības. Dabas skaitīšanas kontekstā man ir patiess prieks godināt arī Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadi – apzinoties un nepazaudējot mūsu valsts dabas vērtības, tiek aizsākts nozīmīgs darbs pie kopīgas dāvanas veidošanas turpmākajām paaudzēm.”

Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks uzsver: “Daba ir pastāvējusi pirms cilvēka un visticamāk arī paliks pēc mums, taču cilvēks nevar pastāvēt bez dabas, jo tieši tās iedotais dzīvības kredīts – gaiss, ūdens, klimats – nodrošina mūsu dzīvību, veselību un arī labklājību. Dabas skaitīšana ir priekšnosacījums tam, lai mēs pieņemot tālredzīgus lēmumus, spētu salāgot dabas saglabāšanu ar tautsaimniecības attīstību, un Latvija līdzinātos tām valstīm, kur gan dabas teritoriju platība, gan arī sabiedrības labklājība ir ievērojami augstāka nekā pie mums.”

Projekta “Dabas skaitīšana” patrons, Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks: “Lai iepazītu sevi, mums ir jāzina, kur mēs dzīvojam un kas ir mūsu kaimiņi. Tad mēs būsim labi bērni mammai-dabai ne tāpēc, ka baidāmies no pēriena, bet tāpēc, ka to pazīstam un mīlam. Daba ir mūsu dzīves stūrakmens, tā ir mūsu pašu un Latvijas lielākā bagātība.”

Lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par Latvijas dabu, veikta sabiedriskās domas aptauja*, kas atklāj, ka 94% iedzīvotāju Latvijas dabu uzskata par vērtību, kas ir saudzējama, bet 81% - par nacionālo lepnumu. Tāpat lielākā sabiedrības daļa domā, ka valstij ir nepieciešams apzināt Latvijas dabas bagātības (81%) un piekrīt apgalvojumam, ka rūpes par dabu ir rūpes pašiem par sevi (83%). Savukārt apgalvojumam, ka Latvijas sabiedrība ir dabai draudzīga, piekrīt vien 8% aptaujāto respondentu, un par lielāko kaitējumu dabai atzīst tur izmestus atkritumus (45%) un mežu izciršanu (31%).

Lai skaidrotu dabas skaitīšanas norisi, ir izveidota mājaslapa www.skaitamdabu.gov.lv, plānots organizēt informatīvus seminārus pašvaldībās, kā arī vairākās Latvijas pilsētās būs iespēja apskatīt informatīvo stendu – lielizmēra dabas skaitīkļus.

*Aptauju veica SIA „Mārketinga praktiķu ACADEMIA” šī gada martā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41903281sec.