TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Liepājā atklāj jaunu mākslas galeriju

Šī gada 4. augustā, Zivju ielā 3 durvis vērs jauna mākslas galerija „Romas dārzs”. Liepājniekiem un pilsētas viesiem tur būs skatāma pirmā izstāde “Kolekcija”, kas apvieno 20. gadsimta Liepājas mākslinieku darbu izlasi no galerijas kolekcijas, privātpersonu un uzņēmēja Ivara Kesenfelda mākslas darbu krājuma.
Izstādē skatāmi divdesmit piecu Liepājas vecmeistaru darbi – eļļas gleznas, akvareļi, grafikas, zīmējumi. Izstādē varēs gūt ieskatu Liepājas mākslinieku daiļradē, redzēt vēsturisko kontekstu. Daudzveidīgs ir mākslinieku attēloto tēmu loks – izstādē skatāmas ainavas, pilsētas skati, marīnas, sadzīves ainas, klusās dabas, ziedi, pašporteti.
Atlasīto darbu autorus vieno saistība ar Liepāju. Viņi šeit ir dzimuši, mācījušies, strādājuši, ir tikušies, kopā veidojuši Liepājas mākslas dzīvi, skolojuši jauno mākslinieku paaudzi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā. Liepāja neapšaubāmi ietekmējusi gan šo mākslinieku daiļradi un rokrakstu, gan latviešu mākslas attīstību kopumā.
20. gadsimta vēsturisko notikumu norises ir ietekmējušas cilvēku likteņus, kas atainojas mākslinieku darbos. Dažādas ir Liepājas skarto mākslinieku dzīves gaitas. Augusts Annuss, Jānis Gailis un Kārlis Fridrihs Šaumanis 1944. gadā devušies emigrācijā, zviedru izcelsmes arhitekts K.E. Strandmanis, kura darbi arī iekļauti izstādē, uz dzimteni aizbrauca 1940. gadā.
Visvairāk mākslinieku gleznas ietekmējusi Latvijas ainava, tās daudzveidīgie dabas skati. Izstādē skatāmas mākslinieku Otto Tiliņa, Staņislava Dinģeļa, Matīsa Zavicka, Viļa Viduka, Kārļa Lejnieka, Skaidrītes Elksnītes ainavas.
Pilsētas skatus gleznojuši Albīns Dzenis, Zigurds Filics, Egils Brūns un Egils Radziņš, kurš Liepāju attēlojis arī izteiksmīgās grafikās.
Kā īpaši vērtīgi atzīmējami izstādē skatāmie Augusta Annusa un Roberta Stārosta darbi. Liepājā dzimušā mākslinieka Augusta Annusa (1893-1984) daiļradi pārstāv piecas gleznas. Lielformāta glezna “Kursas zvejnieki” tapusi pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, savukārt pārējās gleznas atceļojušas no ASV un Austrālija un ataino mākslinieka daiļrades posmu emigrācijā.
Īpašas un reti sastopamas ir mākslinieka Roberta Stārosta (1908-1958) gleznas. Izstādē skatāmas divas– „Zirga savaldīšana” un „Pazudušais dēls”.
Izstādi papildina Miķeļa Golta glezna no viņa ģimenes kolekcijas un Jāņa Eltermaņa gleznas no viņa meitas Lienes Eltermanes kolekcijas.
Galerija „Romas dārzs” ir ieinteresēta iegādāties Liepājas mākslinieku darbus. Izstāde skatāma galerijas daba laikā otrdienās, trešdienā, ceturtdienās, piektdienās no plkst. 11 līdz 18. Sestdienās no plkst. 11 līdz 16. Ieeja galerijā no antikvariāta telpām Zivju ielā 3, Romas dārzā.
Izstāde skatāma līdz 31.oktobrim, ieeja bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53155804sec.