TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Nosaka aviodrošības pasākumu īstenošanā personāla sertificēšanas kārtību

Valdībā apstiprināti noteikumi, kas noteiks sertificēšanas kārtību personālam, kas īsteno Valsts civilās aviācijas drošības programmā noteiktos pasākumus.

Nepieciešamību izdot jaunus noteikumus nosaka Komisijas 2015.gada 5.novembra Īstenošanas Regula (ES) 2015/1998, kas nosaka sīki izstrādātus pasākumus kopīgu pamatstandartu īstenošanai aviācijas drošības jomā. Regulā ir noteiktas kvalifikācijas prasības ne tikai personām, kas veic pasažieru, bagāžas un kravas drošības pārbaudes, bet arī vairākām citām personāla kategorijām, ko nodarbina lidostas, gaisa kuģu ekspluatanti un citi tiesību subjekti, un kurām ir noteikti pienākumi aviodrošības pasākumu izpildē. Regula stājās spēkā 2016. gada 1. februārī.

Noteikumi nosaka kvalifikācijas prasības personām, kuras ir iesaistītas aviodrošības pasākumu īstenošanā, tajā saglabātas daudzas prasības no Ministru kabineta (MK) 2010.gada 18.maija noteikumiem Nr.463. “Noteikumi par pasažieru, bagāžas un kravas drošības pārbaudē iesaistīto personu sertificēšanu un šo personu sagatavošanā un kvalifikācijas celšanā iesaistīto personu sertificēšanu”.
 
Papildus noteikumos noteiktas kvalifikācijas prasības: valsts iestāžu darbiniekiem, kuri saskaņā ar Valsts civilās aviācijas drošības programmu veic darba pienākumus lidostas teritorijā; aviodrošības darbiniekiem, kas veic drošības pārbaudes ar rentgena iekārtām, automatizētām sprāgstvielu atklāšanas iekārtām (EDS) un drošības skeneriem.

Par aviodrošības darbinieku, kura darba pienākumi ir pārbaužu veikšana ar  regulā noteiktajām iekārtām, var būt persona, kas sekmīgi nokārto datorizētu testu, kurā nosaka personas spēju interpretēt iekārtas veidotus attēlus un noteikt tajā redzamos aizliegtos priekšmetus. Augstāk uzskaitītās kompetences iespējams efektīvi apgūt, apmācību veicot datorizētā vidē. Mācību kursa sekmīgu apgūšanu vērtē ar datorizētu testu, kas sniedz statistiski pierādāmu vērtējumu.

Praksē lidostas “Rīga” mācību centrā šī metode tiek izmantota darbinieku apmācībai jau vairākus gadus, tāpēc noteikumu izpildei nebūs nepieciešami papildu finanšu līdzekļi.

Līdz ar MK sēdē, 8.augustā, apstiprinātajiem noteikumiem spēku zaudē iepriekš izdotie MK noteikumi.
 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61667418sec.