TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Gaujas Nacionālā parka gadadienā atklāj jaunu skatupunktu Siguldā

Atzīmējot Latvijā pirmā izveidotā nacionālā parka – Gaujas Nacionālā parka – 44. gadadienu, Dabas aizsardzības pārvalde tā apmeklētājiem dāvā jaunu pieturas punktu ainavas baudīšanai – jaunizveidoto "sēnīti" Siguldas kājāmgājēju serpentīna augšdaļā, ko atklāja 14.septembrī.

Līdz ar jauno objektu ir atkrūmota arī tai tuvumā esošā nogāze, paverot plašu skatu uz Gaujas senleju, Turaidas pili, Gaujas tiltu un gaisa vagoniņu.

GNP ir Latvijas pirmais un vecākais nacionālais parks. Tas dibināts 1973. gada 14.septembrī, lai aizsargātu maz pārveidotas dabas teritorijas, ko raksturo liela dabas daudzveidība, iežu atsegumi un reljefa formu dažādība, avoti, gleznainas ainavas un neskaitāmi dabas un kultūras pieminekļi. Parka mērķis arī ir veicināt dabas tūrismu un teritorijas ilgstpējīgu attīstību.

"Tūrisma vēsturei GNP teritorijā ir senas tradīcijas. Pirmie apmeklētāji ar ceļaspieķi pa Siguldas apkārtnes takām staigāja jau 19. gadsimtā. Ik gadus tūkstošiem apmeklētāju piesaista savdabīgā ainava, Latvijā vislielākie devona iežu atsegumi – smilšakmens kraujas, klintis un alas, kā arī leģendām un nostāstiem apvītās kultūrvēsturiskās bagātības," stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts.

GNP platība ir 91 790 ha. Nozīmīgāko daļu aizņem Gaujas senieleja. Tās platums ir no 1-2,5 km. Dziļums lejpus Valmieras ir apmēram 20 metru, savukārt Siguldas apkārtnē sasniedz jau 85 metrus. Senielejas krastos upe izveidojusi smilšakmens atsegumus. Pazīstamākie no tiem ir Sietiņiezis un Ērgļu (Ērģeļu) klintis. Dziļas, skaistas ielejas savās lejtecēs veido arī Gaujas pietekas, īpaši Amata, Rauna un Brasla. Parka teritorijā sastopami arī dolomītiežu atsegumi, saldūdens kāļķiežu un dolomitizētā smilšakmens atsegumi. GNP uzskaitītas 130 alas - gandrīz divas trešdaļas no visām Latvijas alām.

Gaujas NP ainava nav iedomājama bez krāšņajiem mežiem, kas aizņem apmēram pusi teritorijas. Bagāta un daudzveidīga ir arī GNP dzīvnieku valsts. Parka teritorijā mīt aptuveni 149 putnu sugas un 48 zīdītāju sugas, to skaitā meža cūkas, lapsas, stirnas, aļņi, staltbrieži, baltie un pelēkie zaķi, caunas, āpši, ūdri un bebri. Labvēlīgi dzīves apstākļi ir arī putniem, īpaši pūcēm un dzeņveidīgajiem putniem.

Gadsimtiem ritot, Gaujas senlejas krastos nomainījušās daudzas cilvēku paaudzes. Par to liecina vēstures un kultūras pieminekļi: pilskalni, kur kādreiz pacēlušās latgaļu un lībiešu koka pilis, XIII gadsimta mūra pilis, XVIII gadsimtā celtā savdabīgā Ungurmuižas koka pils komplektā ar tējas namiņu un klēti. Daudzas iepriekšējo gadsimtu celtnes – baznīcas, krogu ēkas un muižas, zemnieku rijas un viensētas. Nacionālajā parkā atrodas vairāk nekā 500 kultūras un vēstures pieminekļu.

Gaujas Nacionālais parks ir nemitīgā attīstībā. Tūristu, iedzīvotāju un dabas pētnieku ērtībām, kā arī lai nenobradātu daudzveidīgās dabas vērtības, te ierīkotas neskaitāmas kāpnes, takas un veloceliņi, skatu vietas, soliņi, ūdenstūristu apmetnes un pastaigu vietas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.25473404sec.