TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Konstatē tirdzniecību ar Latvijā un Pasaulē īpaši aizsargātu dzīvnieku izstrādājumiem

Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) sadarbībā ar Valsts policiju (VP) pēdējā mēneša laikā pastiprinājusi apdraudēto savvaļas sugu izstrādājumu tirdzniecības kontroli un šajā periodā ir izņemtas dažādas preces, kas veidotas no Latvijā un Pasaulē aizsargātiem dzīvniekiem.

Pārbaudēs, kas notika sadarbībā VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi izņemti izstrādājumi no Āfrikas ziloņa, brūnā lāča un Eiropas ūdra kopumā 2500 eiro vērtībā. Eksperti skaidro, ka šo izstrādājumu vērtība galvenajos to patēriņa tirgos - Rietumeiropā un Āzijā - varētu pieaugt vairākas reizes.

Saistībā ar deviņu Eiropas ūdru ādu nelegālo tirdzniecību, pēc ekspertīzes veikšanas tiks lemts par kriminālprocesa ierosināšanu, savukārt pret ziloņkaula ilkņa un brūnā lāča ādas tirgoņiem uzsāktas administratīvā pārkāpuma lietvedības process.

Dabas aizsardzības pārvalde un Valsts policija atgādina, ka ir aizliegta tirdzniecība ar Latvijas īpaši aizsargājamiem dzīvniekiem un to izstrādājumiem, kā arī aizliegts tirgot CITES konvencijas (Vašingtonas konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas augu un dzīvnieku sugām) Pirmajā, jeb stingrākās aizsardzības pielikumā iekļauto sugu dzīvniekus.

Pārvaldes CITES nodaļas vadītājs Jēkabs Dzenis skaidro, ka aizliegums attiecas arī uz šo sugu izstrādājumiem, pat ja tie iegūti no indivīdiem, kas audzēti nebrīvē vai iegūti pirms vairākiem desmitiem gadu.

“Tikai pateicoties Vašingtonas konvencijai (CITES) daudzu dzīvnieku sugu, piemēram, ziloņu vai degunradžu, populācijas mūsdienās nav izmirušas. Turklāt, ņemot vērā nelegālās savvaļas sugu tirdzniecības saistību ar starptautiskajiem organizētās noziedzības tīkliem un bruņotajiem grupējumiem, efektīvai CITES ieviešanai ir nozīmīga loma sociālekonomisko un drošības problēmu risināšanā ne tikai apdraudēto sugu izcelsmes valstīs, bet globālā mērogā,” pauž J. Dzenis.

Savukārt Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes galvenais inspektors Andrejs Zeļenkovs atgādina: “Pirms eksotisku preču, dzīvnieku vai rāpuļu realizācijas, iedzīvotājiem jāvēršas valsts iestādēs, lai noskaidrotu par šāda veida tirdzniecības kārtību un nepieciešamajiem  dokumentiem. Atgādinām, ka nezināšana neatbrīvo no atbildības”.

Dabas aizsardzības pārvalde kopā ar Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi šogad konstatējusi un izņēmusi arī četrus  kažokādu izstrādājumus ar vilka ādas apdari, vienu ocelota (Leopardus pardalis) kažokādas jostu, peļu klijāna, vistu vanaga un meža pūces izbāžņa veidošanas ādas sagataves, koraļļus un lāčādu.
 

Papildu informācija:

CITES jeb Vašingtonas konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas augu un dzīvnieku sugām ir starptautiska vienošanās starp dalībvalstīm, kuras mērķis ir nodrošināt, lai tirdzniecība ar savvaļas augu un dzīvnieku sugām neapdraud to pastāvēšanu dabā.

Tā ar īpašu atļauju sistēmas palīdzību regulē un kontrolē tirdzniecību ar vairāk nekā 35 000 savvaļas augu un dzīvnieku sugām, kā arī no tiem gatavotiem izstrādājumiem.   CITES konvencijas tekstu 1973.gada 3.martā Vašingtonā (ASV) apstiprināja 80 pasaules valstu pārstāvji, bet pati konvencija stājās spēkā 1975.gada 1.jūlijā. Šobrīd CITES konvencijas nosacījumus ar nacionālās likumdošanas palīdzību ievieš jau 181 konvencijas dalībvalsts.

Joprojām CITES ir viens no plašākajiem un dalībvalstu skaita ziņā lielākajiem starptautiskajiem līgumiem dabas aizsardzības jomā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.47935796sec.