TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Pasažieru komercpārvadājumu ar taksometru un vieglo automobili vadītāja reģistrācijas kārtība

2016.gadā Ministru kabinets atbalstīja informatīvo ziņojumu “Pasažieru pārvadājumu ar taksometriem jomas tiesiskais regulējums un priekšlikumi tās pilnveidošanai”, kas paredzēja izstrādāt grozījumus  normatīvajos aktos taksometru nozares regulējuma sakārtošanai.

Grozījumos Autopārvadājumu likumā, kas stāsies spēkā 2018.gada 1.martā, noteikts, ka tiesības vadīt transportlīdzekli pasažieru komercpārvadājumos ar taksometru vai pasažieru komercpārvadājumos ar vieglo automobili ir tādai personai, kuras stāžs, vadot B transportlīdzekļu vadītāju apliecības kategorijai atbilstošus transportlīdzekļus, ir vismaz trīs gadi un kura ir reģistrēta VISA “Autotransporta direkcija” (Autotransporta direkcija) uzturētajā Taksometru vadītāju reģistrā.

Sagatavotais noteikumu projekts, kas izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē 14.decembrī, paredz, ka Taksometru vadītāju reģistrā reģistrē vadītājus, kas veic pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru un vieglo automobili, ja tie atbilst šādām prasībām , t.sk. personai ir derīga B kategorijas vadītāja apliecība ar stāžu, vadot šai kategorijai atbilstošus transportlīdzekļus, vismaz trīs gadi; vadītājam nav reģistrēts vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums; citu valstu pilsoņiem un nepilsoņiem valsts valodas zināšanas ne zemāk kā B līmeņa 1. pakāpē; reģistrēto pārkāpumu uzskaites punktu skaits ir mazāks par 8 punktiem; pēdējo divu gada laikā nav reģistrēti pārkāpumi ceļu satiksmē, kas izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus; nav reģistrēti nesamaksāti sodi par pārkāpumiem ceļu satiksmē un autopārvadājumu jomā.

Noteikumu projekts paredz Taksometru vadītāju reģistrā iekļaut fotogrāfiju, kura tiktu izvietota arī uz vadītājam izsniedzamas reģistrācijas apliecības. Vadītāja reģistrācijas apliecību paredzēts novietot transportlīdzeklī redzamā vietā. Uz apliecības tiks norādīta fotogrāfija, vārds, uzvārds, reģistrācijas numurs un derīguma termiņš. Šādu personas datu apstrādes mērķis ir personu drošība, tādējādi dodot iespēju taksometru un pārvadājumu ar vieglo automašīnu pasažieriem pārliecināties par pārvadājumu veicēju, viņa tiesībām sniegt attiecīgo pārvadājumu pakalpojumu, kā arī atbilstību valsts noteiktām prasībām. Šāda identifikācija nodrošinās iespēju arī kontrolējošām institūcijām elektroniski pārliecināties par vadītāja atbilstību normatīvo aktu prasībām. Paredzēts, ka apliecību Autotransporta direkcija izgatavos 5 darba dienu laikā no vadītāja reģistrācijas brīža un nosūtīs to pa pastu uz vadītāja iesniegumā par reģistrāciju norādīto adresi.

Tiek plānots, ka atbilstoši labas pārvaldības principiem, lai neiegūtu un neuzkrātu atkārtoti informāciju (personas datus), kas jau atrodas kādas pārvaldes institūcijas rīcībā, uz vadītāja apliecības tiks izvietota Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā iekļautā un uz transportlīdzekļa vadītāja apliecības norādītā personas fotogrāfija. Noteikumi projekts paredz minētā reģistra uzturētāja - Ceļu satiksmes drošības direkcijas pienākumu nodrošināt, ka Autotransporta direkcija var šīs fotogrāfijas iegūt, kā arī Autotransporta direkcijas pienākumu informēt datu subjektu par fotogrāfijas izmantošanu sākotnēji neparedzētam mērķim.

Projekts paredz, ka vadītājs (fiziska persona) var iesniegt iesniegumu par reģistrāciju vai izslēgšanu no reģistra Autotransporta direkcijā elektroniski, aizpildot tiešsaistes formu informācijas sistēmas tīmekļa vietnē www.atd.lv (e-pakalpojums), uzrādot saziņai pasta un e-pasta adresi. Nepieciešamības gadījumā ir iespēja elektroniski pievienot dokumentus, kas apliecina atbilstību noteikumu prasībām, ja tādi dati nav iegūstami Latvijā uzturētajos reģistros. Ar iesnieguma iesniegšanu tiek apliecināta arī elektroniski pievienoto dokumentu atbilstība oriģinālam.

Vadītāju no Taksometra vadītāju reģistra izslēgs, balstoties uz paša vadītāja elektroniski iesniegtu iesniegumu, vai arī ja tiks konstatēta vadītāja neatbilstība noteiktajiem reģistrācijas kritērijiem (personai ir atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, reģistrēts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, reģistrēti vismaz 10 pārkāpumu uzskaites punkti, reģistrēti nesamaksāti sodi par pārkāpumiem ceļu satiksmē vai autopārvadājumu jomā u.c.).

Noteikumu projekts nosaka, ka Taksometru vadītāju reģistru Autopārvadātāju nozares informatīvās datu bāzes ietvaros veido un uztur Autotransporta direkcija.

Noteikumi nodoti saskaņošanai ministrijām un ieinteresētajām institīcijām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79960299sec.