TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Tūrisma zinātāji novērtē HANSA pilsētu stāstus un garšas

Gastronomiskais tūrisms arvien nostiprina savas pozīcijas starp citiem tūrisma veidiem, tāpēc šoruden Latvijā, Igaunijā un Zviedrijā ciemojās 3 ceļotāji no Vācijas un Nīderlandes, lai izgaršotu un izbaudītu mazo, šarmanto Hanzas pilsētu piedāvājumu. Šis bija pēdējais no trim projektā organizētajiem izmēģinājuma braucieniem ar mērķi gūt ceļotāju viedokli par esošo piedāvājumu, lai veidotu to arvien kvalitatīvāku un pilsētu viesiem interesantāku.

Šoreiz izmēģinājuma ceļotāju maršruts veda caur Kuldīgu, Straupi, Valmieru, Cēsīm, Vīlandi (Igaunija) un Visbiju (Zviedrija). Viesi atzina, ka pilsētas apbūra ar viesmīlību, izsmalcinātu un kvalitatīvu ēdienu no vietējiem produktiem, kā arī aizraujošiem stāstiem par vēsturi.

Vietējais un svešzemju savijas vienā garšā

Jau Hanzas laikos maltīšu pamatā bija vietējie produkti, tomēr uzturā tika lietoti arī pārrobežu labumi, no kuriem ļoti nozīmīgs bija, piemēram, sāls – gan garšai, gan produktu konservēšanai. Projekta HANSA ietvaros veiktajos pilsētu vēstures pētījumos atklāts, ka Hanzas savienības tirgotāju ietekmē būtiski mainījās viduslaiku ēdienkarte, jo viņi atveda ne tikai jaunas garšvielas, bet arī jaunus produktus un receptes, kas mainīja daudzu produktu pagatavošanas veidu. Tika ievesti tādi produkti kā sālīta siļķe, vīns, žāvēti augļi, mandeles, pipari un citi. Straupes Hanzas vēstures pētījums atklāj interesantu stāstu par pipariem – tas bijis dārgs produkts, kas izmantots naudas vietā, lai iegādātos zemes īpašumus. Arī mūsdienu virtuves ēdienos būtiski ir sezonāli un vietēji produkti, kas sniedz īpašu gastronomisku pieredzi, jo vietējā zemnieka lolotais bieži vien ir ne tikai veselīgāks un garšīgāks, bet arī apvij ēdienu ar stāstu. Tomēr bez ievestajiem produktiem neiztikt, jo, tāpat kā ceļošana paplašina pasaules skatījumu, arī citur augušas garšvielas un produkti bagātina vietējo garšu, radot to unikālo, mūsdienīgo buķeti, kas piesaista arī tūristus.

Baudījums visām maņām
Projekta HANSA pilsētu sagatavotā programma uzaicinātajiem ceļotājiem ļāva gan sajust mūsdienu Hanzas pilsētu garšu, gan iepazīt pilsētu vēstures šarmu. Kuldīgā ceļotājus ar autentiskumu un plašu izvēli iepriecināja vietējo labumu kiosks, un, nogaršojot pēc projekta laikā atrastas vēsturiskas receptes ceptās Kuldīgas magoņmaizītes, viņi atzina, ka smalkmaizītes stāsts un garša ir pārliecinoši. Straupes Zirgu pastā viesi novērtēja aizraujošo ieskatu vēsturē apvienojumā ar gardu ēdienu. Valmierā ceļotāju atzinību izpelnījās bruņinieku brokastis krodziņā “Pils ķēķis”, bet Cēsis iespaidoja ar vareno viduslaiku pils kompleksu un iedvesmojošo “Cēsu maizes” stāstu.
Vīlandē tūrisma zinātāji ar prieku pielaikoja viduslaiku tērpus Bonifācija ģildē un iejutās viduslaiku amatnieku lomā, pagatavojot ādas maciņus, bet pēcāk iepriecināja garšas kārpiņas kafejnīcā “Fellin”. Visbija apbūra viesus ar Hanzas laika arhitektūru un interesantajām ekspozīcijām Gotlandes muzejā, kā arī viņi guva nebijušu pieredzi, piedaloties trifeļu meklēšanā un nogaršojot tās.

Šis un abi iepriekšējie izmēģinājuma braucieni tika organizēti, lai uzlabotu tūrisma piedāvājumu HANSA projekta pilsētās, jo ceļotāju ieteikumi maršrutu un tūrisma pakalpojumu pilnveidē ļaus uzlabot HANSA pilsētu maršrutu kvalitāti. Pēc veiktajiem uzlabojumiem HANSA projekts 2018. gadā organizēs iepazīšanās braucienus tūrisma aģentiem un mediju pārstāvjiem, lai popularizētu pilsētu piedāvājumu ar mērķi sekmēt tūristu skaita pieaugumu projekta pilsētās.

 

Par projektu:

Sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, no 2015. gada oktobra līdz 2018. gada decembrim tiek ieviests projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014.–2020. gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. No Latvijas projektā piedalās Cēsu Kultūras un tūrisma centrs, Kokneses, Limbažu, Pārgaujas un Kuldīgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Vidzemes plānošanas reģions, savukārt no Igaunijas projekta partneri ir Pērnavas un Vīlandes pilsētu pašvaldības, bet no Zviedrijas – Gotlandes reģions un Gotlandes Tūrisma attīstības aģentūra “Inspiration Gotland”, kas ir arī projekta vadošais partneris. Vairāk par projektu lasiet šeit.

Sekojiet līdzi aktualitātēm arī projekta Facebook lapā un projekta mājaslapā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.091887sec.