TŪRISMA BIZNESS | Bizness

PVD atgādina – pārtikas produktus iegādājies, uzglabā un gatavo droši

Lai maltīte gan svētkos, gan ikdienā būtu droša, iegādājoties, uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus, der atcerēties vienkāršas, taču svarīgas patiesības.

Pārtikas iegāde

1.    Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;

2.    „Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;

3.    Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;

4.    Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;

5.    Izpēti produkta etiķeti. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģija, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus vai vielas, pret kurām ir nepanesamība;

6.    Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;

7.    Pārliecinies vai produkti, kas ātri bojājas (piena produkti, gaļa, zivis, olas), veikalā tiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā un apstākļos;

8.    Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt neraksturīga smarža;

9.    Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu;

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.


Pārtikas uzglabāšana

10.    Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;

11.    Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;

12.    Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;

13.    Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;

14.    Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.


Ēdiena gatavošana

15.    Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;

16.    Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;

17.    Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;

18.    Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī tos rūpīgi nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;

19.    Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;

20.    Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;

21.    Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem labāk pievienot neilgi pirms ēdiena pasniegšanas; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi istabas temperatūrā - ja neapēd visu tajā pašā dienā, novieto aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā;

22.    Kūkas, tortes ar krēmu neuzglabā ilgstoši istabas temperatūrā, jo krēmā var savairoties mikroorganismi, kas var kļūt par saindēšanas iemeslu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Prāta Spēles Simtgades kauss Jēkabpils TIC
Jēkabpils posms norisināsies 1. septembrī plkst. 12.00 Jēkabpils Tautas namā. | Skatīt vairāk
Latvija
Vasaras KURSHI SPA rituāli  Kurshi Hotel & SPA
KURSHI SPA, Jūrmalā aicina baudīt harmoniju, labsajūtu un mirdzēt vasaras karstumā! Izvēlies sev tīkamāko, rezervē un gaidīsim ciemos! | Skatīt vairāk
65 EUR
“Lustes Jēkabpilī” Jēkabpils TIC
11.08.2018 Jēkabpils Sēļu sētā notiks 11. starptautiskais tautas mūzikas festivāls “Lustes Jēkabpilī”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.05.2018 - 21.06.2018 Vasaras saulgriežu ielīgošana Jēkabpils TIC
21. jūnijā plkst. 20.00 notiks par tradīciju kļuvusī vasaras saulgriežu ielīgošana Daugavas krastā. Šogad apmeklētājus priecēs “Jauno Jāņu | Skatīt vairāk

Par mums | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Vakances | Prakse studentiem | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2018 www.turismabizness.de | Design & maintenance © 2000 - 2018 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53917694sec.