TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Cēsis svinīgā ceremonijā Briselē saņem Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu balvu

Ar svinīgu apbalvošanas ceremoniju 22. martā Briselē tika pielikts punkts Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu jeb EDEN konkursam “Kultūras tūrisms 2017” un paziņots, ka nākamais EDEN konkurss notiks 2019. gadā un tas būs veltīts veselības un labjūtes tūrismam.

Nacionālajā konkursā “Kultūras tūrisms 2017” sīvā konkurencē pērnā gada nogalē par uzvarētāju bija kļuvusi pašvaldības aģentūra “Cēsu kultūras un tūrisma centrs”, kas startēja ar pieteikumu “Cēsis – kur senatne satiekas ar nākotni”.  Sarīkojums Briselē un saņemtā balva piešķīra uzvarai nacionālajā konkursā papildu nozīmību un pavēra jaunas iespējas.


eden


Foto: Eiropas Komisijas Inovāciju ģenerāldirektorāta direktors Slavomirs Tokarskis un Cēsu kultūras un tūrisma centra vadītāja Andra Magone

EDEN projektu nodibinājusi un kopš 2006. gada īsteno Eiropas Komisija (EK). Projekta pamatā ir centieni sekmēt ilgtspējīga tūrisma attīstību, pievērst uzmanību Eiropas tūrisma galamērķu vērtībām, to daudzveidībai un kopīgajām iezīmēm.

Kultūras tūrismam veltītajā konkursā pagājušajā gadā piedalījās 18 valstis. Visiem nacionālo konkursu uzvarētājiem – tostarp “Cēsu kultūras un tūrisma centra” vadītājai Andrai Magonei - EDEN uzvarētāju balvas pasniedza EK Pētniecības un inovācijas ģenerāldirektorāta direktors Slavomirs Tokarskis. Augstā amatpersona pauda gandarījumu par Eiropas tūrisma pērlēm, kam pēc uzvaras konkursā būs iespējas piesaistīt tūristu plašāku interesi.

Pirms katra uzvarētāja sumināšanas tiks parādīts no galamērķa fotogrāfijām izveidots video, ko klātesošie uzņēma ar atzinības aplausiem. Uzvarētāju vidū bija galvenokārt maz pazīstami vai pilnīgi nepazīstami vārdi, taču šo galamērķu paveiktais bija apbrīnas vērts. Cēsis pārsteidza ar savu kultūras tūrisma piedāvājumu it īpaši tāpēc, ka tajā vēsturiskais harmoniski savijas ar mūsdienīgo, vienam otru papildinot.

Kaimiņvalstī Lietuvā par nacionālā konkursa uzvarētāju bija atzīta Pakrojas muiža. Kaimiņi igauņi konkursā nepiedalījās, bet, piemēram, Somijā laurus plūca Fiskari ciems. No vietas, kur apstājusies kādreiz tik plaukstošā saimnieciskā darbība, Fiskari ar apskaužamu radošu enerģiju tagad kļuvis par iecienītu tūristu apmeklējuma vietu. Ciemā, kur pastāvīgi dzīvo 600 cilvēku, pusgadu garās tūrisma sezonas laikā apmeklētāju skaits pārsniedz 50 tūkstošus.

Uzvarētāju vidū bija Levardes ogļraktuvju vēstures centrs Francijas ziemeļdaļā, senā Patra Grieķijā, Sv. Ignācija zeme Spānijā, kas dod iespēju doties pa jezuīta ordeņa dibinātāja, basku izcelsmes katoļu garīdznieka Ignācija no Lojolas pēdām, u. c.

Pilnu 2017. gada konkursa uzvarētāju sarakstu sk. ec.europa.eu/growth/content/cultural-tourism-winners-eden-2017-destinations-excellence-awards_en

Svinīgā apbalvošanas ceremonija notika vienā no krāšņā svinību nama “Concert Noble” zālēm Briselē. 18. gadsimtā šo namu bija cēlis karalis Leopolds, lai beļģu, holandiešu un ungāru dižciltīgajiem būtu lepna ballēšanās vieta. Tagad tur notiek īpaši sarīkojumi plašākai sabiedrībai, un šai reizē tie bija cilvēki, kas pašaizliedzīgi strādā tūrismā, iestājoties par vienu no EDEN projekta svarīgākajiem principiem – ilglaicīga tūrisma attīstība.

Dienu pēc svinīgā sarīkojuma notika 12. EDEN sadarbības tīkla sanāksme, kurā 2017. gada konkursa uzvarētāji simboliski parakstīja pievienošanos šim tīklam, kas uzskatāma par pasaules lielāko ilgtspējīga tūrisma sadarbības asociāciju.

EDEN sadarbības tīkls tika izveidots 2008. gadā, kad kopā sanāca 30 divu pirmo EDEN konkursu uzvarētāji un viņu sekotāji. Tika parakstīts EDEN sadarbības tīkla saprašanās memorands un EDEN sadarbības tīkla deklarācija par ilgtspējīga tūrisma attīstību.

Šobrīd EDEN sadarbības tīkla asociācijā, kas izveidota 2012. gadā, ir 71 tūrisma galamērķis no 23 valstīm. Sanāksmes gaitā tika sniegts pārskats par biedru naudās iekasēto finanšu izlietojumu, kura lauvas tiesa – gluži saprotami – bijusi atvēlēta EDEN tūrisma galamērķu publicitātei dažādos medijos.

Dati rāda, ka aizvadīto 3 gadu laikā, kopš aktīva darba sākuma tīmekļa medijos, krietni audzis to lietotāju skaits. Nozīmīgu lomu informācijas izplatīšanā tūristu vidū pilda mājaslapa www.europeanbestdestinations.com un lapa sociālajā tīklā Facebook. Profesionāļu saziņai noderīga ir mājaslapa  www.YourEdenExperience.com , un savu artavu Eiropas tūrisma popularizēšanā ieliek arī Eiropas Ceļojumu Komisijas portāls www.visiteurope.com .

EDEN sadarbības tīkla prezidents Havjers Lekjens aicināja asociācijā iesaistīties ne tikai EDEN konkursa uzvarētājus, bet arī viņu veiksmīgākos sāncenšus jeb sekotājus, uzsverot, ka tā ir lieliska pieredze katram sadarbības tīkla dalībniekam iegūt jaunas zināšanas un pieredzi. Tāpat Havjers Lekjens mudināja aktīvi iesaistīties sadarbības tīkla vadīšanā, jo katrs jauns ideju un enerģijas pienesums ir vērtīgs un gaidīts.

Sanāksmes gaitā tika paziņoti arī vairāki sadarbības tīkla dalībnieki, kuri iepriekšējā gadā bija sevi parādījuši visveiksmīgāk dažādās jomās. Kurzemes tūrisma asociācijas vadītājs, kas ir arī ilggadējs EDEN sadarbības valdes loceklis, Artis Gustovskis tika atzīts par izcilāko “facebook algoritma slepkavu”.  

Sarīkojumā uzmanība tika veltīta arī praktiskiem ieteikumiem, kā sekmīgāk strādāt tīmekļa vidē. Viens no pieredzējušākajiem šajā jomā bija EDEN sadarbības tīkla valdes loceklis no Igaunijas Aivars Rūkels, kuru tāpat kā tīkla prezidentu Havjeru Lekjenu dzirdējām LIAA Tūrisma departamenta rīkotajā EDEN konferencē pagājušā gada beigās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50190592sec.