TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Īpašā pasākumā izcels gada ģeovietas – Raunas Staburaga – vērtību

Dabas aizsardzības pārvalde  un biedrība “Ziemeļvidzemes Ģeoparks” 27. maijā plkst. 11.00 aicina uz pasākumu Latvijas simtgades noskaņās, kas veltīts 2018. gada Latvijas ģeovietai  - Raunas Staburagam.

Gada ģeovietas nosaukumu piešķir, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Latvijas īpašajiem ģeoloģiskajiem veidojumiem, to problēmām un rosinātu šo neparasto objektu apzināšanu un izpēti.
Šogad ģeologi īpaši izcēluši Raunas Staburagu.

“Raunas Staburags ir īpašs kā šobrīd lielākais avotu kalķakmens veidojums Latvijā, kas saglabājies cilvēka nepārveidots. Daudzi citi Latvijā ir, vai nu norakti, vai, kā Daugavas Staburags, atrodas ūdenskrātuves dzelmē,” stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes eksperts un biedrības “Ziemeļvidzemes Ģeoparks” vadītājs Dainis Ozols.
 
Pasākumā piedalīsies Raunas novada pašvaldības, Latvijas Universitātes, Dabas aizsardzības pārvaldes un biedrības “Ziemeļvidzemes Ģeoparks” pārstāvji, iecerēts atklāt jauno informācijas stendu, bet speciālisti stāstīs par Raunas Staburagu apkārtnes ģeoloģiju, ainavu un kultūrvēsturi.
 
Plānoti arī ģeoloģiskos procesus skaidrojoši ķīmisko eksperimentu demonstrējumi un n eliels pārgājiens ģeologu pavadībā gar Raunas Staburagu, līdz pamatiežu atsegumiem un kādreizējām kaļķiežu izstrādes vietām.
 
“Avotiem bagātā upes krasta nogāze ir nozīmīga kā dzīvotne, kur aug daudzveidīgas kaļķi un mitrumu mīlošas sūnu un lakstaugu sugas, kas ir ļoti jutīgas pret nobradāšanu. Ģeoloģiskie veidojumi un reljefs kopā ar apaugumu veido skaistu, neskartu un nedaudz intīmu ainavu – dabas krāšņumu, kas labi aplūkojams no Raunas pretējā, kreisā krasta, “ piebilst D. Ozols. Ņemot vērā ģeoloģisko veidojumu līdzību, kā arī to, ka šis ir Latvijas simtgades gads, pasākumā eksperti vēlas pievērst uzmanību Daugavas Staburagam.
 
Pulcēšanās uz pasākumu  Raunas kreisajā krastā, pie noejas kāpnēm. Karte nokļūšanai: https://ej.uz/raunasstaburagu/.
 
Raunas Staburaga kā Latvijas Gada ģeovietas 2018 izvirzīšanu atbalsta Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Ģeoloģijas nodaļas un Ģeoloģijas muzejs, Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas Petroglifu centrs un Raunas novada pašvaldība
Iepriekš par gada ģeovietu atzīti arī tādi objekti kā Ketleru atsegumi un Korkuļu ūdensrirējs, kas atrodas Sēlijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
7 EUR
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79857707sec.